Αλβανία «ώρα μηδέν»...η ελπίδα να εντοπιστούν ζωντανοί δεκάδες εγκλωβισμένοι στα χαλάσματα ξεθωριάζει όσο περνά η ώρα. Το πιο φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου από το 1979 στοίχισε τη ζωή σε 45 ανθρώπους, ξεκλήρισε οικογένειες, κατέστρεψε ζωές και περιουσίες, με το μένος της φύσης να μην σταματά πουθενά.

Όπως έγινε γνωστό, εντοπίστηκαν τρεις ακόμη σοροί στο τετραώροφο κτίριο που κατέρρευσε στην πόλη Τουμάν.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ξεπερνά τους 900. Από αυτούς οι 65 φέρουν σοβαρά τραύματα.

Ο αριθμός των τραυματιών αυξάνεται, διότι οι μετασεισμικές δονήσεις προκαλούν και νέα χτυπήματα. Η σημερινή μετασεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ οδήγησε στο νοσοκομείο Τιράνων επτά άτομα.

Καταστροφές σε πάνω από 1.000 σπίτια

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαντα πρώτα στοιχεία σε σχέση με τις υλικές ζημιές. Τα στοιχεία αφορούν μόνον ένα μέρος των σεισμόπληκτων περιοχών. Μαρτυρούν όμως τις τραγικές συνέπειες του σεισμού. Πρόκειται για περισσότερες από 260 πολυκατοικίες και περισσότερα από 1.600 σπίτια που δέχτηκαν σοβαρές ζημιές ή κρίνονται ακατοίκητα.

Εν τω μεταξύ, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοστατεί σε ό,τι αφορά τη συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό: στο αεροδρόμιο των Τιράνων έφθασαν δύο κινητά μαγειρεία του ελληνικού στρατού.

Στο μεταξύ, την ώρα που η νύχτα σκέπασε τη ρημαγμένη Αλβανία αποκαλύφθηκαν άλλα δέκα πτώματα. Με δάκρυα στα μάτια η υπουργός Άμυνας της χώρας ανακοίνωσε τον τελευταίο δραματικό απολογισμό.

Η τραγωδία κορυφώνεται εάν σκεφτεί κανείς ότι ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται και παιδιά.

Χάρη στην ουσιαστική συνδρομή της ΕΜΑΚ, τις τελευταίες ώρες, ανασύρθηκε μια 45χρονη βαριά τραυματισμένη από ερείπια κτιρίου στην πόλη Τουμάν, που μαζί με το Δυρράχιο υπέστησαν τις μεγαλύτερες καταστροφές.

Ομάδες διασωστών από Σερβία, Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Τουρκία συμμετέχοτουν στις επιχειρήσεις απεγκλωβισμού.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Διρράχιο και Τουμάν.

Ανάμεσα στα θύματα βρίσκεται και ένα άτομο που συνδέεται με την οικογένεια του πρωθυπουργού της χώρας Έντι Ράμα.

Πρόκειται για την 24χρονη Κριστίνα Ρέτσι, τη σύντροφο του γιου του Αλβανού πρωθυπουργού, του 29χρονου Γκρέγκορ Ράμα.

Ο Γκρέγκορ Ράμα προχώρησε σε μια ανάρτηση στο Instagram όπου ανέφερε: «Ανάμεσα στα θύματα αυτής της τραγωδίας είναι και ένα άτομο κοντινό μου, [που χάθηκε] μαζί με τον αδερφό της, τη μητέρα της και τον πατέρα της».

Μέσα στη γενικότερη θλίψη υπάρχουν ακόμα λόγοι για να χαμογελάει κανείς.

Ο λόγος για δύο δίδυμα που γεννήθηκαν 20 λεπτά μετά τον σεισμό των 6,4 Ρίχτερ που συγκλόνισε όλη τη χώρα.

Τα παιδιά ήρθαν στη ζωή χάρη στην αυταπάρνηση των γιατρών οι οποίοι -παρά το γεγονός ότι το κτήριο του νοσοκομείου υπέστη ζημιές από την ισχυρότατη σεισμική δόνηση- εκείνoι αποφάσισαν να μείνουν στις θέσεις τους και να βοηθήσουν τη γυναίκα, ο τοκετός της οποίας ήταν σε εξέλιξη.