Ένας 46χρονος εργάτης οικοδομών στην Κίνα που υπέφερε από κρίσεις, αποδείχθηκε τελικά ότι ήταν αποτέλεσμα σκουληκιών που είχαν μπει στον εγκέφαλό του, πιθανότατα από την κατανάλωση φαγητού που δεν είχε μαγειρευτεί καλά.

Πριν από έναν μήνα περίπου, ο Ζου (το ψευδώνυμο του ασθενή), από την πόλη Κουζού, στην ανατολική επαρχία Ζεγιάνγκ, αγόρασε χοιρινό και αρνίσιο κρέας για να φτιάξει μια πικάντικη σούπα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από το First Affiliated Hospital του Zhejiang University.

Λίγες ημέρες αργότερα, άρχισε να νιώθει ζάλη και υπέφερε από πονοκεφάλους κατά την διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με την έκθεση. Κατά την διάρκεια της νύχτας, κι ενώ κοιμόταν, ο Ζου είχε συμπτώματα παρόμοια με επιληπτικές κρίσεις. Οι συνάδερφοί του, τον βρήκαν κατά της διάρκεια μιας τέτοιας κρίσης και τον έστειλαν στο κοντινό νοσοκομείο, όπου η ακτινογραφία έδειξε «ενδοκρανιακές ασβεστοποιήσεις» και βλάβες στο κρανίο του. Ωστόσο, ο Ζου, αρνήθηκε περαιτέρω εξετάσεις, μη θέλοντας να ξοδέψει περισσότερα χρήματα και επέστρεψε στο σπίτι του, σύμφωνα με την έκθεση.

Τα συμπτώματα όμως δεν εξαφανίστηκαν και ο Ζου συνέχισε να παθαίνει επιληπτικές κρίσεις. Τέλος, πήγε στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου Ζεγιάνγκ, όπου οι γιατροί του έκαναν μια μαγνητική και διαγνώστηκε με neurocysticercosis – δηλαδή σκουλήκια στον εγκέφαλό του. Όταν άκουσαν ότι ο Ζου είχε φάει πρόσφατα μία σούπα, οι επικεφαλής του νοσοκομείου υπέθεσε πως το χοιρινό και το αρνίσιο κρέας πρέπει να είχαν μολυνθεί από κεστώδεις, οι οποίες θα μπορούσαν να εισέλθουν στο πεπτικό σύστημα του Ζου, εξαιτίας του γεγονότος πως το κρέας δεν είχε μαγειρευτεί καλά. Όπως μάλιστα είπε και ο ίδιος ο ασθενής: «Είχα σιγοβράσει λίγο το κρέας. Ο πάτος της κατσαρόλας ήταν κόκκινος, οπότε δεν μπορούσα να δω εάν το κρέας είχε μαγειρευτεί καλά». Οι γιατροί αφαίρεσαν τα σκουλήκια και μείωσαν την πίεση στον εγκέφαλό του, με αποτέλεσμα ο ασθενής να αναρρώσει.