Επαναπρογραμματισμός.

Αυτό είναι το σύνθημα που θα πρέπει να επικρατήσει στην Πάτρα και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για το θέμα της πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία ή κινητικά προβλήματα στους δρόμους της αχαϊκής πρωτεύουσας.

Στην συνέντευξη Τύπου που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, στην Ερμού, οι ομιλούντες αναφέρθηκαν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αναπήρων,  την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου, αλλά και την ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη, την ίδια μέρα, στην ανάγκη που υπάρχει για να γίνει μία νέα αρχή πάνω στο ζήτημα της πρόσβασης των ΑμεΑ στους δρόμους, στις πλατείες, στους κοινόχρηστους χώρους, όπως και στα δημόσια κτίρια της Πάτρας. 

Η ημερίδα διοργανώνεται από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδος, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Αχαΐας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιονίων Νήσων, έχοντας ως τίτλο της "Πάτρα, πόλη φιλόξενη για τα Άτομα με Αναπηρία;". Η απάντηση που έδωσαν οι ομιλούντες στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου με βάση τα λεγόμενά τους και τα όσα είπαν ήταν μάλλον αρνητική στο ερώτημα που θέτει η ημερίδα. 


Ζήτημα κουλτούρας και παιδείας

Ο Υποστράτηγος και Γενικός Αρχηγός της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής Ελλάδος Νικόλαος Σπανουδάκης, τόνισε ότι είναι ανάγκη να γίνει μια αυτοψία στους δρόμους της πόλης από όλους τους αρμόδιους φορείς, ώστε να ξεκινήσει ένας νέος προγραμματισμός για το ζήτημα των διαβάσεων και των ραμπών για τα ΑμεΑ. 

Σύμφωνα με τα όσα είπε κ. Σπανουδάκης, το βασικό πρόβλημα που δυσκολεύει την πρόσβαση των ΑμεΑ στους δρόμους και στις πλατείες της Πάτρας, δεν είναι τόσο η παράνομη στάθμευση, όσο το κατασκευαστικό.

Οι γραμμές των διαβάσεων και οι πινακίδες πολλές φορές δεν φαίνονται, κάτι που αποτελεί δικαιολογία για τους οδηγούς στο να σταθμεύουν πάνω σε θέσεις ΑμεΑ, ενώ οι ράμπες στα πεζοδρόμια, υπάρχουν αλλά έχουν κακοτεχνίες και δυσκολεύουν, αντί να διευκολύνουν, τα άτομα με κινητικά προβλήματα, όπως και τους ηλικιωμένους ή μητέρες που κυκλοφορούν με τα καροτσάκια των μωρών τους. 

"Το ζήτημα, άλλωστε, δεν λύνεται με πρόστιμα και τιμωρίες, που χρειάζονται και αυτά γιατί και ο άγιος φοβέρας θέλει" τόνισε χαρακτηριστικά. "Είναι όμως πάνω από όλα θέμα κουλτούρας και κυκλοφοριακής παιδείας που δυστυχώς δεν έχουμε καλλιεργήσει". 


Χωρίς ράμπες τα λεωφορεία

Στις δυσκολίες που συναντάει ένας άτομα με κινητικά προβλήματα και που κυκλοφορεί με αναπηρικό καροτσάκι, αναφέρθηκε και η Γενική Γραμματέας του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών στο Παράρτημα Αχαΐας, Ειρήνη Κάραλη. Τόνισε μάλιστα ότι οι δυσκολίες αυτές υπάρχουν όχι μόνο στην Πάτρα, αλλά στο σύνολο των πόλεων της Αχαΐας, χαρακτηρίζοντας τις αφιλόξενες για τα ΑμεΑ. 

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ανδρέας Λίβανος μίλησε για το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει στην Πάτρα. "Η Πάτρα δεν είναι μόνο το κέντρο της, η πλατεία Γεωργίου ή τα Ψηλαλώνια και η πλατεία Όλγας που και εκεί αν πας, η πρόσβαση είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη για τα άτομα ΑμεΑ και χρειάζονται υποστήριξη για να περάσουν ένα πεζοδρόμιο ή για να ανέβουν στην πλατεία" τόνισε.

"Η Πάτρα είναι το Μιντιλόγλι, η Πατρών Κλάους και τόσες ακόμα περιοχές. Ένα άτομο με κινητικά προβλήματα που θέλει να βγει από το σπίτι του και να κατέβει στο κέντρο, έχει αυτή τη δυνατότητα από την πολιτεία; Του προσφέρεται αυτό το δικαίωμα; Υπάρχουν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που του διευκολύνουν την πρόσβαση;" ρώτησε ρητορικά.


Μόλις 4 μαγαζιά με W.C. για ΑμεΑ

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό του πόσο ακόμα πίσω είναι η πόλη σε θέματα υποδομής, με βάση τα όσα αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, έχει να κάνει με τα καταστήματα εστίασης.

"Δεν είναι μόνο η ράμπα για να μπει ένα άτομο με αναπηρικό καροτσάκι στο μαγαζί" τόνισε ο κ. Λίβανος. "Είναι και η τουαλέτα. Ξέρετε πόσα καταστήματα εστίασης έχουν τουαλέτα για ΑμεΑ στην Πάτρα; Μόλις τέσσερα". 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αγορά Αργύρη γίνεται υπό την αιγίδα του Δήμου και το παρών θα δώσει ασφαλώς και ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης που θα μιλήσει μάλιστα για ένα θέμα που οι ομιλούντες στις συνέντευξη Τύπου έθιξαν άμεσα και έμμεσα. Το παρόν και το μέλλον της πρόσβασης των ατόμων ΑμεΑ, στην Πάτρα. Το παρόν το γνωρίζουμε. Είναι καιρός μάλλον να σχεδιάσουμε το μέλλον. Κοινή Συνέντευξη Τύπου "Πάτρα, πόλη φιλόξενη για ΑμεΑ;"