Στη σημερινή Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ, μίλησε ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.

Η ΟΜΙΛΙΑ

«Αγαπητοί συνάδελφοι,

Γνωρίζετε όλοι ότι οι Δήμοι έχουν μετατραπεί σε κρατική υπηρεσία, υπηρετώντας τους κεντρικούς σχεδιασμούς των κυβερνώντων, σημερινών και χθεσινών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτών που κατέχουν τον πλούτο.  Από το πρωί μέχρι το βράδυ, με όλα τα μέσα που διαθέτουν, θέλουν να περάσουν το μήνυμα που λένε γλαφυρά στο εγχειρίδιό τους «ΕΣΠΑ 2014 – 2020: Όραμα – Προτεραιότητες – Στόχος», ....και όπως λένε  «να συμφιλιωθούμε με την επιχειρηματικότητα και το επιχειρηματικό κέρδος».

Στόχος δηλαδή είναι οι Δήμοι με την λειτουργία τους να υπηρετούν τους κυρίαρχους οικονομικούς κύκλους, που «ασφυκτιούν» και θέλουν ο συγκεντρωμένος πλούτος τους να αναπαραχθεί, να έχουν σίγουρα κέρδη, εμπορευματοποιώντας  βασικές ανάγκες των συνδημοτών μας, όπως είναι το νερό, η αποκομιδή και διαχείριση των απορριμμάτων, ο ηλεκτροφωτισμός,  οι κοινωνικές  δομές, η υγεία, το περιβάλλον και η δημόσια γη, κ.τλ.

Όλοι όμως γνωρίζουμε την ανεργία, τη φτώχεια, την απελπισία και την ανασφάλεια που βιώνει μεγάλο μέρος των συνδημοτών μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι γίνεται συγκέντρωση πλούτου σε λίγα χέρια, ότι οι μικρομεσαίοι αυτοαπασχολούμενοι των Δήμων μας καταστρέφονται ο ένας μετά τον άλλον για χάρη τους. Οι μεταρρυθμίσεις του «Καποδίστρια», «Καλλικράτη», «Κλεισθένη», δεν έγιναν για να επουλώσουν τις πληγές του λαού, αλλά για να διαιωνίσουν την κυριαρχία των λίγων. Τα προγράμματά τους δεν δίνονται για να έχουμε δρόμους, να μη σκοτώνονται τα παιδιά μας, να μην πνιγόμαστε, να μην καιγόμαστε, αλλά για να ζουν με ασφάλεια οι λίγοι.

Για την ικανοποίηση αυτών των συμφερόντων,  φορτώνουν την τοπική διοίκηση με  αρμοδιότητες χωρίς φυσικά  τους αναγκαίους πόρους. Θέλουν να απορροφούμε τους κραδασμούς που προκαλεί στην κοινωνία η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται. Να είναι οι Δήμοι αρωγοί  μιας βαθιάς αντιδραστικής πολιτικής που μεταφέρει στην ευθύνη του νοικοκυριού, βασικές κοινωνικές του ανάγκες, διαφοροποιημένες και  ανάλογα με το πορτοφόλι του καθενός. Στο  πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η κοινωνική πολιτική, έχει καταλήξει σχεδόν να ταυτίζεται με  την σακούλα του κοινωνικού παντοπωλείου, τις ευκαιριακές δομές για τους πιο εξαθλιωμένους, με τα ψίχουλα του ΚΕΑ, που η συνταγματοποίηση του δεν είναι τίποτα άλλο  πάρα η κυνική δήλωση ενός βαθιά εκμεταλλευτικού συστήματος, ότι ο λαός μας, τα παιδιά του, θα πρέπει να μάθουν να ζούνε, στον 21ο αιώνα, ως ζήτουλες!!!

Είναι  καθαρό, ότι το παραμύθι της δήθεν «ανάπτυξης για όλους», όπως και το παραμύθι της «δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης», η έξοδος από τα μνημόνια και η «κανονικότητα», δεν αφορούν τα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης των ανέργων, συνολικά της εργατικής τάξης, των φτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων στην πόλη και το χωριό. Φυσικά, ούτε λόγος για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους. Οι κυβερνώντες, χθεσινοί και σημερινοί, στοχεύουν σε ένα κράτος ακόμα πιο αυταρχικό, πιο εχθρικό για τον λαό και τα συμφέροντά του.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, φιλικό στις επενδύσεις, την επιχειρηματικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματιών δεν μπορούν να μείνουν απ’ έξω οι Δήμοι. Το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, που διέπει την λειτουργία τους, υποτάσσει βασικές υποδομές και υπηρεσίες που αφορούν τον λαό, στη λογική της ανταποδοτικότητας και της επιχειρηματικότητας. Θέλουν να μας βάλουν «τα δυο πόδια σ’ ένα παπούτσι».

Η πετσοκομμένη χρηματοδότηση που φτάνει στο 60% σε σχέση με το 2009 - που θα συνεχιστεί μειωμένη και τα υπόλοιπα χρόνια- οι τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό, η απαγόρευση προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, υπηρετούν ένα και μοναδικό στόχο, να μετατραπούν οι Δήμοι σε έναν ελεγκτικό, φορομπηχτικό μηχανισμό και σειρά από τις πιο ζωντανές υπηρεσίες τους στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων. Σε αυτή την κατεύθυνση απαντά και η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση  Καθαριότητας, ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου, με την απλή πλειοψηφία των παρόντων στο δημοτικό συμβούλιο.

Αγαπητοί κύριοι και κυρίες

Τα έσοδα του  κρατικού προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση για το 2020  ανέρχονται στο συνολικό ποσό των 54 δισεκατομμυρίων, 262 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτά προέρχονται κατά 93% από τα εργατικά – λαϊκά στρώματα, από αυτούς των οποίων το εισόδημα έχει τσακιστεί. Οι Δήμοι για να λειτουργήσουν,  θα εισπράξουν από αυτό μόλις  1.857 εκατομμύρια ευρώ για το 2020 και οι Περιφέρειες μόλις 657 εκατομμύρια -όταν μόνο η μισθοδοσία του προσωπικού τους υπολογίζεται σε 2.510 εκατομμύρια ευρώ.

Τα παραπάνω κονδύλια, είναι καθαρή πρόσκληση για το λαό και τις ανάγκες του και φυσικά θα έπρεπε και για μας, όταν έχουν ήδη προηγηθεί τα τραγικά γεγονότα σε Μάτι και Μάνδρα και είναι μόνιμα στο προσκήνιο οι πλημμύρες το χειμώνα και το καλοκαίρι οι πυρκαγιές ανά την χώρα, όταν το 80% των δημοσίων κτηρίων και των σχολείων παραμένουν ανέλεγκτα και ο προσεισμικός έλεγχος να έχει σταματήσει  στο 2005.

Το έλλειμμα της κρατικής χρηματοδότησης που όλοι αναγνωρίζουμε, καλούνται να το  καλύψουν και πάλι οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, σηκώνοντας επιπρόσθετα στις πλάτες τους το 70% των συνολικών λειτουργικών πόρων στους Δήμους.

Στον Ενοποιημένο Προϋπολογισμό της Τοπικής Διοίκησης,  αυτά τα ποσά είναι τα μόνα που καταγράφονται  διακριτά αυξημένα, με την πρόβλεψη να ανέλθουν  σε  2.749 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 135 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι και με την  βεβαιότητα  της Κυβέρνησης ότι έτσι η Τοπική Διοίκηση θα υπερκαλύψει την συνεισφορά της στα ματωμένα πλεόνασμα που ανέρχονται σε 201 εκατ. ευρώ!!! Την παραπάνω εικόνα την επιβεβαιώνουν και τα “έσοδα” των ΠΟΕ και που για το 2019 υπολογίζονταν σε 559 εκατ. και  έφτασαν  τα 840 εκατ.! Έτσι που με βάση αυτούς τους “επιτυχημένους» στόχους, τρέχουν για ακόμη μεγαλύτερες επιδιώξεις  το 2020, φτάνοντας τα 869 εκατ. ευρώ. 

Εδώ αποτυπώνεται η αποτελεσματικότητα  του κυνηγητού που έχουν εξαπολύσει  μαζί με το κράτος και δήμοι ενάντια  στα λαϊκά νοικοκυριά για να αντλήσουν τα “οφειλόμενα”. Αφορά το πλέγμα των κατασταλτικών και απειλητικών μέτρων που ξεδιπλώνονται   με κατασχέσεις λογαριασμών,  μπλοκάρισμα φορολογικού μητρώου, με την απειλή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για χρέη πάνω από 500 ευρώ. Κατασταλτικό πλαίσιο που είναι σε πλήρη εξέλιξη με  στόχαστρο  “την μαρίδα”, δηλαδή τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά και όχι φυσικά τις μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστάνε και τα περισσότερα στους Δήμους και που όταν δεν καταφέρουν να διαφεύγουν νομότυπα, απαλλάσσονται επίσημα από το κράτος προς χάριν της προσέλκυσης ξένων ή ντόπιων  επενδυτών, π.χ. ΟΝΕΧ στα ναυπηγεία Σύρου, FRAPORT, Σκλαβενίτης με  απαλλαγή του από χρέη σε ΔΕΥΑ κ.λπ., μέσω των αναπτυξιακών νόμων.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η περιγραφή των προβλημάτων, όσο πλήρης ή γλαφυρή και να είναι, εάν δεν συνοδεύεται με την  ανάδειξη των αιτιών και των λύσεων που συμφέρουν το λαό, στην καλύτερη περίπτωση συγκαλύπτει τον ένοχο, το σύστημα και την πολιτική που τα προκαλεί και τα διογκώνει. Η κοινωνία μας είναι ταξικά διαχωρισμένη και τα συμφέροντα είναι διαφορετικά ανάλογα με την κοινωνική τάξη που ανήκει ο καθένας. Όσο και να θέλουμε, ουδετερότητα δεν μπορούμε να έχουμε. Η όποια λύση στα προβλήματα δεν μπορεί να ικανοποιεί και αυτούς που παράγουν τον πλούτο, που είναι οι εργαζόμενοι και ο λαός και ταυτόχρονα τους λίγους που κερδίζουν από τον ιδρώτα των πολλών.

Πολιτικοί και κοινωνικοί είναι οι λόγοι για την όξυνση των προβλημάτων, οπότε πολιτική  είναι και η λύση τους. Ο καθένας μας έχει την ευθύνη των επιλογών του.

Εμείς οι εκλεγμένοι της Λαϊκής Συσπείρωσης έχουμε επιλέξει μετερίζι. Για μας, οι λαϊκές ανάγκες και ο αγώνας για την ικανοποίησή τους, αποτελούν προτεραιότητα. Δίνουμε το χέρι σε κάθε αιρετό, που θέλει να συμμετέχει στον αγώνα για να μπουν εμπόδια σ’ αυτήν την πολιτική. Σε κάθε αιρετό που αγωνιά για το πώς θα μπουν σε θετική κατεύθυνση τα οξυμένα προβλήματα των δημοτών του. Σε κάθε αιρετό που έχει επιλέξει να υπηρετήσει τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους.

Σας καλούμε σε συμπόρευση, να αποτρέψουμε τα σκουπίδια να γίνουν κυριολεκτικά χρυσάφι για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Να διεκδικήσουμε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό σχεδιασμό σε υποδομές και λειτουργίες που χρηματοδοτούνται από το κράτος,  προστατεύουν τις ανάγκες  του παιδιού, της νεολαίας, της οικογένειας, των γηρατειών, την υγεία και παιδεία ως καθολικά αγαθά , το περιβάλλον και να μην επιβαρύνουν περαιτέρω τους δημότες μας. 

Να προχωρήσουν γρήγορα και να χρηματοδοτηθούν έργα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης.  Γιατί η προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, δεν μπορεί να  συνυπάρξει με την πολιτική «κόστους – οφέλους» τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), που προωθούν κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το οικονομικό πρόβλημα των Δήμων είναι πρωτίστως πολιτικό θέμα, θέμα στρατηγικών επιλογών, επιλογή δρόμου ανάπτυξης και των συμφερόντων που υπηρετεί.

Γι’ αυτό διεκδικούμε:

- Πλήρη κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Δήμων.

- Εξασφάλιση από τον κρατικό προϋπολογισμό όλων των αναγκαίων λειτουργικών δαπανών και της μισθοδοσίας των εργαζομένων.

- Να λυθεί το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων στους Δήμους με ευθύνη και χρηματοδότηση από το κράτος. Να αποδοθεί το σύνολο των πόρων που έχουν θεσπιστεί για την Τοπική Διοίκηση και των οφειλόμενων σ’ αυτή. Επιπρόσθετα μέτρα στήριξης για τις απομακρυσμένες ορεινές, νησιωτικές περιοχές.

- Κατάργηση όλου του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου (Καλλικράτης – Κλεισθένης, μνημονιακές κατευθύνσεις και εφαρμοστικοί νόμοι) που κατευθύνουν τους Δήμους να δρουν ανταποδοτικά και επιχειρηματικά.

- Εξασφάλιση της λειτουργίας και ανάπτυξη νέων δημόσιων κοινωνικών δομών με σύγχρονες, δωρεάν παροχές και υπηρεσίες για όλους.

- Επαρκής στελέχωση της λειτουργίας των υπηρεσιών των κοινωνικών υπηρεσιών και δομών των Δήμων, με εργαζόμενους όλων των αναγκαίων επιστημονικών και άλλων ειδικοτήτων, με μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη μισθολογικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα. 

Όσοι βγήκαμε από τα σπλάχνα του αγωνιζόμενου για επιβίωση λαού, όσων η καρδιά δεν θέλει το άδικο, έχουμε χρέος να αγωνιστούμε μαζί με το λαό και τη νεολαία, να τιμήσουμε τη λέξη «Άνθρωπος», την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός εκλέγοντάς μας. Να πούμε την αλήθεια, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να έχουν όλοι εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς.  Να μην βγουν στο σφυρί τα σπίτια των τσακισμένων νοικοκυριών, παρά τον καταναγκασμό του κράτους. Να μην εμπλακούν οι Δήμοι σε διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης από τους μικρούς οφειλέτες, να μην οδηγηθούν λαϊκές οικογένειες στη «σέντρα» της εφορίας για 500 ευρώ.

Όμορφες πόλεις είναι αυτές που δεν έχουν ανέργους, φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση. Το εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε, βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, δεν θεραπεύεται. Ο δρόμος της ανάπτυξης που συμφέρει τους λίγους είτε στις περιόδους κρίσης είτε σε περιόδους ανάπτυξης, τσακίζει τα λαϊκά στρώματα.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, που σημαίνει εναντίωση στην πολιτική της κυβέρνησης που παρεμβαίνει εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, περιορίζει την απονομή ασύλου, τηρεί πιστά την εφαρμογή της απαράδεκτης συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, έχει μετατρέψει τη χώρα μας σε φύλακα των συμφερόντων της Ε.Ε.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η κινητοποίηση του λαού, η κοινωνική δυναμική του, αποτελεί τον κρίσιμο παράγοντα για να έχουμε θετικές εξελίξεις για τις πόλεις μας και τη χώρα μας. Ο καθένας από εμάς μπορεί να βάλει το δικό του λιθαράκι στην κοινή προσπάθεια, να έχει ο λαός αυτά που δικαιούται».