Οι προετοιμασίες για την εορτή του Πολιούχου της Πάτρας Αποστόλου Ανδρέα, το Σάββατο στις 30 Νοεμβρίου, έχουν ξεκινήσει από τις αρχές της εβδομάδας, όταν αποχώρησε η εικόνα της Παναγίας Σουμελά από τον ναό. 

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα τις τελευταίες ημέρες βρίσκονται σε πυρετό προετοιμασιών για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν, με αποκορύφωμα αυτές που θα γίνουν ανήμερα της εορτής. 

Όπως έχει γίνει γνωστό στην Θεία Λειτουργία το πρωί του Σαββάτου το παρών θα δώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο αντιπρόεδρος της, Παναγιώτης Πικραμένος. Εκεί θα βρίσκονται και αρκετοί επίσημοι από την τοπική αυτοδιοίκηση, βουλευτές και εκπρόσωποι κομμάτων, συλλόγων και φορέων. 

Όμως η εορτή του Αποστόλου Ανδρέα δεν αφορά μόνο τους επισήμους και το τελετουργικό της, αλλά έχει να κάνει με τον λαό της Πάτρας που γιορτάζει τον προστάτη της πόλης του. O λαός που κάθε χρόνο δίνει βροντερό παρών, συμμετέχοντας ενεργά στις εκδηλώσεις και περνώντας για να προσκυνήσει και να ανάψει ένα κερί, είτε από τον παλιό ναό, είτε από τον νέο ναό του Αγίου Ανδρέα. 

Ο κόσμος αυτός θα παρακολουθήσει από κοντά την λιτανεία της εικόνας που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Θείας Λειτουργίας, με τη συμμετοχή των μαθητών του μουσικού σχολείου της Πάτρας, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Ερυθρού Σταυρού και άλλων φορέων και πολιτιστικών ομάδων που παίρνουν μέρος. 


Ο ναός ήδη τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει μια πιο αυξημένη κίνηση, με τους πιστούς να προσέρχονται για να προσκυνήσουν τον Σταυρό που βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Πρωτόκλητος, την Τίμια Κάρα του, αλλά και την εικόνα του, γνωρίζοντας ότι παραμονή και ανήμερα της εορτής θα γίνει το αδιαχώρητο.

Πέρα από τους Πατρινούς στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα αναμένεται να έρθουν αρκετοί προσκυνητές από άλλα μέρη, είτε με ταξιδιωτικά γραφεία, είτε από μόνοι τους, κάτι που γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο, δείγμα ότι η γιορτή αυτή δεν έχει μόνο ένα τοπικό ενδιαφέρον, αλλά κεντρίζει το πανελλήνιο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι απέναντι ακριβώς από τον ναό, στο πάρκο του Αγίου Ανδρέα, δίπλα στο Φάρο και στο κολυμβητήριο του ΝΟΠ, θα στηθούν και φέτος οι παραδοσιακοί μποναμάδες, με τους μικροπωλητές να πωλούν την πραμάτεια τους.