Η "Μαύρη Παρασκευή" έρχεται για να σκεπάσει την αγορά της Πάτρας και ήδη οι προφορικές καταγγελίες εργαζομένων σε εμπορικά καταστήματα της πόλης, έχουν ξεκινήσει να πέφτουν σαν "βροχή". 

Σύμφωνα με αυτές αρκετοί εργαζόμενοι έχουν δεχθεί πιέσεις με έμμεσο ή άμεσο τρόπο από τους εργοδότες τους, στο πλαίσιο του συνεχούς ωραρίου που έχουν το δικαίωμα να εφαρμόσουν τα καταστήματα, να εργαστούν παραπάνω από οχτώ ώρες που προβλέπει ο νόμος και να φτάσουν το 12ωρο, έτσι ώστε να "βοηθήσουν" την επιχείρηση τους και να βάλουν πλάτη στο να πάρει ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα του ξενόφερτου αυτού εθίμου που έχει γίνει θεσμός πλέον και για την τοπική αγορά. 

Ήδη στα αυτιά των επικεφαλής των παρατάξεων των εμποροϋπαλλήλων έχουν φτάσει αρκετές τέτοιες προφορικές καταγγελίες από εργαζομένους που δέχονται πιέσεις από τους εργοδότες τους, χωρίς νωρίτερα να έχει γίνει κάποια μεταξύ τους συμφωνία για την πληρωμή τους - έστω και σε προσωπικό επίπεδο - για τις επιπλέον ώρες που αναγκάζονται να δουλέψουν. 

Ο Σάββας Τζάκης, όπως έχει γράψει το patrasevents.gr, ήδη έχει υποβάλει ένα σχετικό έγγραφο στην Επιθεώρηση Εργασίας, ζητώντας από το σώμα να αυξήσει τους ελέγχους στην αγορά της Πάτρας, ειδικά για αυτή την μέρα της "Μαύρης Παρασκευής", τόσο στις πολυεθνικές αλυσίδες, όσο και στα εμπορικά μαγαζιά της πόλης. 

Εμπορικός: "Έλεγχοι και στις πολυεθνικές αλυσίδες"

Ο Εμπορικός Σύλλογος από την πλευρά του, στρέφεται και αυτός σε μία τέτοια κατεύθυνση, έχοντας την πεποίθηση ότι οι αυθαιρεσίες αυτές δεν γίνονται από εργοδότες μέλη του, αλλά κυρίως από πολυεθνικές εταιρίες και ξενόφερτες αλυσίδες καταστημάτων. 

"Είμαστε σύμφωνοι στο να γίνουν οι αντίστοιχοι έλεγχοι από το σώμα της Επιθεώρησης Εργασίας στην αγορά, ειδικά για την μέρα αυτή. Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι σύμφωνος πάντα με τον νόμο" τονίζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Κώστας Ζαφειρόπουλος και προσθέτει:

"Εμείς δεν νομίζουμε ότι οι αυθαιρεσίες αυτές προέρχονται από μέλη του συλλόγου μας και γνωρίζουμε ότι οι όποιες συμφωνίες έχουν γίνει για παραπάνω ώρες εργασίας την μέρα αυτή θα πληρωθούν.

Όμως ας γίνουν οι έλεγχοι αυτοί για τον εντοπισμό παραβάσεων, δεν έχουμε κανένα θέμα. Να γίνουν όμως όχι μόνο στα εμπορικά καταστήματα της Πάτρας, αλλά και στις πολυεθνικές εταιρίες που λειτουργούν στην αγορά.

Αυτές είναι που έχουν δείξει στο παρελθόν τέτοιες αυθαίρετες συμπεριφορές και πιέσεις προς τους εργαζόμενους τους και έχουμε την υποψία ότι το όλο ζήτημα που έχει προκύψει από εκεί προέρχεται". 

Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκινάει το εορταστικό ωράριο

Τα καταστήματα του Εμπορικού Συλλόγου πρόκειται να συμμετάσχουν κανονικά στην Black Friday, αν και τα μέλη του προεδρείου, γνωρίζουν ότι αυτή η μέρα είναι για να γεμίζει κυρίως το ταμείο των πολυεθνικών καταστημάτων.

Ωστόσο, τα εμπορικά μαγαζιά της Πάτρας θα πάρουν μέρος με σημαντικές προσφορές στα προϊόντα και στα είδη τους, έχοντας ετοιμάσει τις προτάσεις τους ειδικά για αυτή την μέρα, έχοντας κάνει τις προετοιμασίες τους, ενώ αρκετά από αυτά λογαριάζουν να εφαρμόσουν το συνεχόμενο ωράριο που τους δίνει το δικαίωμα ο νόμος. 

Ακολουθεί, άλλωστε, το εορταστικό ωράριο που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχει οριστεί και σχηματιστεί με έναν τέτοιον τρόπο, ώστε να μπορέσουν οι έμποροι και οι εργαζόμενοι των καταστημάτων να ανταποκριθούν και να κάνουν και αυτοί γιορτές, περιλαμβάνοντας σε αυτό ώρες ανάπαυσης και ξεκούρασης από το συνεχές ωράριο που επιβάλλουν οι κανόνες της αγοράς.