Μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει ούτε ένα πρόστιμο στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας και αυτό είναι το θετικό που προμηνύει ότι ο αντικαπνιστικός νόμος έχει ξεκινήσει να γίνεται συνείδηση, τόσο στους επαγγελματίες και στους εργαζόμενους, όσο και στους θαμώνες - πελάτες των εστιατορίων, των μπαρ, των κλαμπ και των καφέ της πόλης. 

Η εστίαση εφαρμόζει τον αντικαπνιστικό νόμο από όλες τις απόψεις. Αντίθετα σε άλλους δημόσιους χώρους, υπάρχουν κρούσματα που δείχνουν ότι αυτό δεν γίνεται.

Οι καταγγελίες που έγιναν στο "1142" για τους γιατρούς που κάπνιζαν σε αίθουσα δίπλα από ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, τα αποτσίγαρα που βλέπει κανείς στους διαδρόμους του Δικαστικού Μεγάρου, είναι ορισμένα μόνο από τα δείγματα που φανερώνουν ότι κακώς το βάρος των ελέγχων είχε πέσει μέχρι στιγμής στην εστίαση. 

Αυτή τη φορά οι έλεγχοι θα γίνονται παντού, σε καταστήματα εστίασης, σε νοσηλευτικά ιδρύματα, σε δικαστήρια, σε σχολεία, έτσι ώστε ο νόμος αυτός να κατανεμηθεί ισότιμα σε όλους τους χώρους, χωρίς να υπάρχουν τα διάφορα παράπονα από κλάδους που νομίζουν ότι έχουν μπει στο στόχαστρο. Ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος, είχε ξεκαθαρίσει από την αρχή και είχε μιλήσει για ισότιμους ελέγχους προς όλους, χωρίς καμία εξαίρεση. 

"Είναι γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πέσει κανένα πρόστιμο στην Πάτρα για τον αντικαπνιστικό νόμο. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πέσουν. Οι έλεγχοι συνεχίζονται και ο στόχος τους δεν είναι εισπρακτικός, αλλά η εφαρμογή ενός νόμου στην πράξη, ενός νόμου που πρέπει να υλοποιηθεί". Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται σε ποσοστό 84%. 

Στους ελέγχους που έγιναν με επιβολή προστίμων, από τις 20/11, διαπιστώθηκαν 11 παραβάσεις από καπνίζοντες πολίτες, με συνολικό ποσό προστίμων 1.100 ευρώ και 34 παραβάσεις από επιχειρήσεις, με συνολικό ποσό προστίμων 38.500 ευρώ.

Στην Πάτρα, το πρόστιμο που γράφτηκε ότι είχε πέσει σε κατάστημα εστίασης στο Ρίο, δεν αφορούσε τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά κανόνες πυρασφάλειας. Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν από το κλιμάκιο των 14 συνολικά εποπτών που περιοδεύουν στην αγορά της πόλης.