Την απόφαση να μην εκταμιευτούν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια του δανείου της Αργεντινής από το ΔΝΤ, σκέφτεται ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Αλμπέρτο Φερνάντες, σε δηλώσεις του είπε πως πρόθεσή του είναι να μην πάρει το τελευταίο μέρος του δανείου, αλλά θέλει να αφοσιωθεί στο να ξεπληρώσει η χώρα τα όσα χρωστάει, από τα χρήματα που ήδη έχει πάρει από το 2018. «Αυτό που θέλω είναι να σταματήσουμε να ζητάμε χρήματα και να με αφήσουν να αποπληρώσω το δάνειο« τόνισε ο Φερνάντες.

«Έχω ήδη τεράστιο πρόβλημα και θα ζητήσω να μου δανείσουν επιπλέον 11 δισεκ. δολάρια;», διερωτήθηκε ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον αργεντίνικο ραδιοφωνικό σταθμό Con Vos. Ο Φερνάντες λέει πως σκοπός του είναι να «αναζωογονηθεί η οικονομία για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τους δανειστές και να λύσουμε το πρόβλημα του χρέους με λογικό τρόπο».

Το ΔΝΤ ανέστειλε τον Σεπτέμβριο την εκταμίευση μιας δόσης 5,4 δισεκ. δολαρίων, καθώς η απερχόμενη κυβέρνηση του Μάκρι δεν εκπλήρωσε δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, τους στόχους για τη μείωση του πληθωρισμού. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αναμένεται να ξεπεράσει το 50% στο τέλος της χρονιάς, κατά τους υπολογισμούς διαφόρων διεθνών οικονομικών οργανισμών.

Με την οικονομία της Αργεντινής σε ύφεση τους τελευταίους 20 μήνες, ο πρόεδρος Μάκρι αναγκάστηκε να ανακοινώσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης του δημοσίου χρέους που διακρατούν εγχώριοι επενδυτές. Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής θα συρρικνωθεί κατά 3,1% του ΑΕΠ το τρέχον έτος. Το δημόσιο χρέος της Αργεντινής αυξήθηκε κατά 100 δισεκατομμύρια δολάρια επί των ημερών του Μάκρι και ξεπερνά πλέον το 90% του ΑΕΠ· όταν αναλάμβανε την εξουσία, το 2015, βρισκόταν στο 38% του ΑΕΠ.