Το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο διαμορφώνεται στα 7,73 δισ. ευρώ αλλά και τα έσοδα από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ υπολείπονται του στόχου και η παρτίδα σώζεται από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΕΝΦΙΑ.

Το γεγονός αυτό προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο καθώς περιορίζεται η δυνατότητα για χορήγηση διευρυμένου κοινωνικού μερίσματος.

Η εξέλιξη των εσόδων περιορίζει τις δυνατότητες για ένα διευρυμένο «κοινωνικό μέρισμα», με την κυβέρνηση πλέον να εξετάζει νέα σενάρια που θα στοχεύουν στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, τα οποία τα προηγούμενα χρόνια δυσκολεύθηκαν εξαιρετικά, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις δεν είχαν και πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ακόμη μία κατηγορία είναι και οι πολύτεκνοι με τέσσερα παιδιά και άνω, εφόσον το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνάει κάποιο όριο, ενδεχομένως τις 10.000-12.000 ευρώ. Επίσης, θα εξεταστεί να διανεμηθεί «έξτρα» επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους, οι οποίοι σημειώνεται ότι θα εισπράξουν συνολικά μέχρι το τέλος του έτους 68 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα "Καθημερινή"