Δραματικές στιγμές ζει η Αλβανία μετά τον ισχυρό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που χτύπησε τη χώρα τα ξημερώματα, στοιχίζοντας τη ζωή τουλάχιστον έξι ανθρώπων και προκαλώντας τον τραυματισμών εκατοντάδων άλλων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Ο σεισμός είχε επίκεντρο περιοχή 10 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης Σιγιάκ, ανάμεσα στο Δυρράχιο και τα Τίρανα, σύμφωνα με το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο (USGS), ενώ το εστιακό βάθος ήταν μικρό, 10 χιλιόμετρα.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, επικαλούμενο ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Αλβανίας, ο τραγικός απολογισμός του ισχυρού σεισμού που συγκλονίζει τη χώρα έχει ανέλθει στα έξι άτομα.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του υπουργείου, Albana Qehajaj, δύο σοροί ανασύρθηκαν από ένα κτίριο που κατέρρευσε στο Δυρράχιο, 33 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα των Τιράνων. Συνολικά 3 θάνατοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής στο Δυρράχιο, 2 στη βόρεια πόλη Thumane και 1 στο Κουρμπίν. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι ένας άνδρας 50 ετών σκοτώθηκε στο Κούρμπιν, όταν πανικοβλήθηκε λόγω του σεισμού και πήδηξε από το μπαλκόνι.

Βάσει των τελευταίων στοιχείων που ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Ογκέρτα Μαναστιρλιού, 300 τραυματίες έχουν καταγραφεί σε νοσοκομεία του Δυρραχίου, των Τιράνων και άλλων περιοχών, ενώ ο αριθμός τους αυξάνεται συνεχώς.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αλβανικά ΜΜΕ αναφέρουν μεγαλύτερους αριθμούς τραυματιών και νεκρών. Σε εξέλιξη βρίσκονται επίσης επιχειρήσεις διάσωσης των δεκάδων εγκλωβισμένων.

Ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες υλικές ζημιές σε Τίρανα, Δυρράχιο, Φίερι και Λέζια. Τα περισσότερα κτίρια που κατέρρευσαν βρίσκονται στο Δυρράχιο και τα Τίρανα. Κατεστραμμένα κτίρια υπάρχουν, ωστόσο, και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο. Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στο Δυρράχιο και στα προάστια των Τιράνων. Πρόκειται για κτίρια που είχαν ανεγερθεί πριν από το 1990, αλλά και νεότερα.

Από την άλλη, ο πανικός αποδείχθηκε ο χειρότερος σύμβουλος για τους κατοίκους των σεισμόπληκτων περιοχών, ενώ η έλλειψη κρατικής υποδομής επιβάρυνε την κατάσταση.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι. Ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα μετέβη στο Δυρράχιο, που επλήγη περισσότερο.

Στις 07.03 καταγράφηκε μετασεισμός 5,4 βαθμών.