Η περίπτωση του προκαλεί από μόνη της το ενδιαφέρον γιατί είναι σίγουρα ξεχωριστή.

Ένας 22χρονος αντί να ασχολείται με την μπάλα, το ποδόσφαιρο, τη μουσική, τα μπαράκια, το pro, τις εξόδους και άλλες προσφιλείς συνήθειες και αγαπημένες στην νέα γενιά, του αρέσει να κάθετε με τις ώρες να ερευνά και να μελετά τα καιρικά φαινόμενα. 

Το όνομα του Νικόλα Σερέτη, όσοι είστε παθιασμένοι χρήστες των social media και κάθεστε με τις ώρες στον υπολογιστή σας είτε λόγω δουλειάς, είτε για χόμπι, σίγουρα το έχετε ακούσει. Είναι ο νεαρός που μας συστήνεται ως ερασιτέχνης μετεωρολόγος, όμως οι προβλέψεις του για τον καιρό και κυρίως οι αναλύσεις του είναι τόσο καταρτισμένες και επιστημονικά ακριβείς που άνετα θα τις ζήλευε και ένας επαγγελματίας επιστήμονας του είδους. 

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Ο νεαρός είναι επιστήμονας και τελειώνει σε λίγο καιρό τις σπουδές του στην σχολή της Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, έχοντας βάλει από τώρα στο πρόγραμμα του να εξειδικευτεί και να κάνει το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του αργότερα, πάνω στην επιστήμη της μετεωρολογίας. 

Μιας επιστήμης που είναι τόσο μέσα στην ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα παραμένει και τόσο γοητευτικά άγνωστη για τους περισσότερους από εμάς. Ο Νικόλας Σερέτης την αγαπά την μετεωρολογία και ότι έχει κάνει έως τώρα είναι από την αγάπη του αυτή, την διάθεση και το μεράκι που έχει μέσα του. Και δεν έχει κάνει και λίγα ως ερασιτέχνης και εκκολαπτόμενος επιστήμονας της μετεωρολογίας, αυτή είναι η αλήθεια. 

Έχει φτιάξει μόνος του σχεδόν δύο σταθμούς στο Ρωμανό και στο Άνω Καστρίτσι, ενώ πρόσφατα ολοκλήρωσε και έναν τρίτο στην Χαλανδρίτσα. Αυτά είναι τα τρία βασικά στέκια του 22χρονου φοιτητή και εκεί μελετά τα καιρικά φαινόμενα και ετοιμάζει τις προβλέψεις του, κάνοντας ταυτόχρονα και τις αντίστοιχες αναλύσεις. 

Μαζί του, πιστός σύντροφος του και συνοδοιπόρος του στον δρόμο αυτόν, άξιος (όπως ο ίδιος τον χαρακτηρίζει) και ανιδιοτελής συμπαραστάτης του, μένοντας πάντα δίπλα του σε ότι και αν κάνει, είναι ο καλύτερος του φίλος, ο σκύλος του, ο Ρεξ. Ο Νικόλας Σερέτης μιλάει έτσι στο patrasevents.gr για την δική του "τρέλα", το δικό του "κουμπί". Τον καιρό και τα φυσικά φαινόμενα. 


P.E.: Τι είναι αυτό που σε έσπρωξε σε τόσο νεαρή ηλικία στο να ασχοληθείς με ένα θέμα σαν τη μετεωρολογία, την στιγμή που οι συνομήλικοι σου έχουν άλλα ενδιαφέροντα που διαφέρουν;

Ν.Σ.: Το ενδιαφέρον μου για τον καιρό άρχισε να εκδηλώνεται από πολύ μικρή ηλικία με την ατέρμονη παρακολούθηση των φυσικών φαινομένων. Για παράδειγμα, θυμάμαι τον εαυτό μου κατά την διάρκεια μιας καταιγίδας να στέκεται απορροφημένος πίσω από ένα τζάμι παρατηρώντας την όλη εξέλιξή της από το πρώτο έως το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ήταν σαν κάτι έμφυτο να με μαγνήτιζε κατά κάποιον τρόπο προς τα φυσικά φαινόμενα και κατ’ επέκταση προς αυτή την επιστήμη. Πολύ επιγραμματικά, στην ηλικία των 11 ξεκίνησα να καταγράφω σε καθημερινή βάση τις καιρικές συνθήκες της πόλης μας για περίπου 3,5 χρόνια. Κατόπιν, επήλθε και η αρχή της ενασχόλησής μου με το κεφάλαιο πρόγνωση καιρού, κάτι το οποίο συνεχίζεται ανελλιπώς μέχρι και σήμερα.

P.E.: Τι είναι για σένα η μετεωρολογία ένα χόμπι ή πλέον κάτι που εξελίσσεται σε κάτι παραπάνω. Πώς βλέπεις το μέλλον της σχέσης σου με αυτή;

N.Σ.: Θεωρώ πως το να κάνει κάποιος το χόμπι του επάγγελμα δημιουργεί τις ιδανικότερες προϋποθέσεις, θέτει, κατά την γνώμη μου, τα πλέον ισχυρά «θεμέλια», για έναν ευτυχή και συνάμα επιτυχή επαγγελματικό βίο σε βάθος χρόνου.

Και αυτό διότι η αγάπη προς το επάγγελμά – και γενικότερα προς ό,τι και αν κάνεις στην ζωή σου - είναι μία από τις βασικότερες προϋποθέσεις προκειμένου να αποδώσεις και να προσφέρεις τα μέγιστα σε αυτό, δίχως να υπολογίζεις ούτε κόπο αλλά ούτε και χρόνο. Βασική επιδίωξή μου, λοιπόν, είναι και η επαγγελματική ενασχόληση με αυτή την επιστήμη.


P.E.: Σπουδάζεις γεωλογία. Τι σε έχει τραβήξει όμως στην μετεωρολογία, το στοιχείο δηλαδή που έχει αυτή η επιστήμη και σε ελκύει και δεν το έχει η γεωλογία  η γεωλογία;

Ν.Σ.: Η γνώμη μου είναι πως οι θετικές επιστήμες αλληλοσυμπληρώνονται. Η μια προσφέρει στοιχεία στην άλλη, δρα συνεργατικά, δεν την ανταγωνίζεται. Είναι κάτι το οποίο όσο πιο γρήγορο γίνει αντιληπτό τόσο πιο θαυμαστά αποτελέσματα θα φέρει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Με γνώμονα, λοιπόν, αυτή την αντίληψη επέλεξα να ασχοληθώ με μία θετική επιστήμη η οποία αφενός θα με βοηθούσε να επεκτείνω τους γνωστικούς μου ορίζοντες στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό και αφετέρου θα αποτελούσε ένα άκρως ενδιαφέρον μονοπάτι, ένα μονοπάτι πρόκληση, στον δρόμο για την μετεωρολογία.

P.E.: Τι γνώσεις χρειάζεται να έχεις ένας μετεωρολόγος για να προβλέψει τον καιρό, αλλά και τι ικανότητες πρέπει να τον χαρακτηρίζουν;  

Ν.Σ.: Οι γνώσεις φυσικής, μαθηματικών καθώς και προγραμματισμού είναι τα πλέον απαραίτητα εργαλεία στα χέρια ενός μετεωρολόγου. Όμως, ενίοτε, το απρόβλεπτο που χαρακτηρίζει την φύση καθιστά δύσκολο το κεφάλαιο πρόγνωση φέρνοντας προ εκπλήξεων οποιονδήποτε προσπαθήσει να την ερμηνεύσει όση γνώση και αν διαθέτει στην φαρέτρα του.

Με τα χρόνια ενασχόλησης με την πρόγνωση αποκτάται μια εμπειρία η οποία κατά την γνώμη μου κρίνεται και αυτή ως ένας απαραίτητος παράγοντας. Σαφώς, βέβαια, η απόκτηση όσο των μεν όσο και της δε απαιτούν πολύ πολύ χρόνο και κόπο, ο οποίος με την σειρά του απαιτεί αμέριστη αγάπη για την επιστήμη της μετεωρολογίας.


P.E.: Πες μου δύο λόγια για τους τρεις σταθμούς που έχει στήσει στην Χαλανδρίτσα, στον Ρωμανό και στο Άνω Καστρίτσι. Πώς πήρες μια τέτοια απόφαση και τι σου έχει στοιχίσει σε χρήμα και χρόνο;

Ν.Σ.: Ο 1ος μετεωρολογικός σταθμός εγκαταστάθηκε στον Ρωμανό τον Ιούλιο του 2011, η συνέχεια έγινε στο Άνω Καστρίτσι, ενώ πριν λίγες εβδομάδες ακολούθησε ο σταθμός στο Κέντρο Υγείας Χαλανδρίτσας. Και οι 3 έχουν ενταχθεί στο πανελλαδικό δίκτυο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Το ενδιαφέρον μου για τον καιρό με ωθούσε διαρκώς να αναζητώ καινούργια πράγματα σχετικά με αυτόν, να μην παραμένω στάσιμος.

Έτσι, ελήφθη η απόφαση και έγινε η αρχή με τον σταθμό στον Ρωμανό. Φυσικά υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρηματικό κόστος το οποίο δεν είναι ούτε μικρό αλλά ούτε και υπέρογκο. Χρόνος απαιτείται αρκετός, όμως είναι ένας παράγοντας που δεν υπολογίζεις όταν υπάρχει η διάθεση ή αν προτιμάτε το μεράκι.

P.E.: Για ποιους λόγους επέλεξες τα συγκεκριμένα μέρη για τους σταθμούς αυτούς;

Ν.Σ.: Η χώρα μας διαθέτει ένα εξαιρετικά ιδιόμορφο ανάγλυφο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κατά τόπους μικροκλίματα σε περιοχές που απέχουν μεταξύ τους μόλις λίγα χιλιόμετρα. Στην περιοχή μας το Παναχαϊκό όρος είναι ένας τέτοιος γεωμορφολογικός παράγοντας, που έχει ως απόρροια οι περιοχές που βρίσκονται πέριξ αυτού να εμφανίζουν διαφορετικά μικροκλιματικά χαρακτηριστικά ανάλογα με τον προσανατολισμό τους σε σχέση με αυτό.

Η τοποθέτηση, λοιπόν, όσο το δυνατόν περισσότερων μετεωρολογικών σταθμών πέριξ του Παναχαϊκού όρους είναι απαραίτητη προκειμένου να καταγραφούν οι εν λόγω διαφορές οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις είναι αρκετά σημαντικές.


P.E.: Τι μηχανήματα διαθέτουν οι τρεις αυτοί σταθμοί και πόσες πιθανότητες έχουν κάθε φορά οι σταθμοί για να είναι σωστοί στις προβλέψεις τους;

Ν.Σ.: Οι εν λόγω μετεωρολογικοί σταθμοί, τύπου DAVIS, διαθέτουν αισθητήρες θερμοκρασίας και υγρασίας που βρίσκονται τοποθετημένοι εντός ενός κλωβού με σκοπό την προστασία τους από την ηλιακή ακτινοβολία. Ο κλωβός ψύχεται σε 24ωρη βάση από ανεμιστήρα τοποθετημένο στην βάση αυτού. Έτσι επιτυγχάνεται όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια στις καταγραφές.

Επιπροσθέτως, διαθέτουν βροχόμετρο για την καταγραφή του ύψους βροχόπτωσης, ανεμόμετρο για καταγραφή διεύθυνσης και ταχύτητας του ανέμου καθώς και αισθητήρες μέτρησης της ηλιακής και υπεριώδους ακτινοβολίας. Οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι όργανα καταγραφικά. Τα δεδομένα που συλλέγουν αποστέλλονται διαδικτυακά στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, όπου χρησιμοποιούνται σε μια σειρά από ερευνητικές δραστηριότητες.

P.Ε.: Αλήθεια μια πρόβλεψη ποιοι την κάνουν κυρίως τα τεχνολογικά μηχανήματα οι επιστημονικές γνώσεις ενός ανθρώπου;

Ν.Σ.: Η πρόγνωση καιρού είναι ένα κεφάλαιο όπου υπάρχει συνεργασία τεχνολογίας – ανθρώπου. Αναλυτικότερα, απαιτούνται παγκόσμιες μετεωρολογικές παρατηρήσεις του παρόντος καιρού.

Αυτές συλλέγονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από συγκεκριμένων προδιαγραφών όργανα και σε διαφορετικά ύψη στην τροπόσφαιρα. Κατόπιν, αποστέλλονται, σε τράπεζες μετεωρολογικών δεδομένων για αξιοποίηση από μεγάλα προγνωστικά κέντρα, που διαθέτουν υπέρ – υπολογιστές και έχουν δυνατότητα να επιλύσουν το μαθηματικό – φυσικό κομμάτι της πρόγνωσης σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.

Το κομμάτι αυτό έγκειται στην επίλυση συγκεκριμένων μαθηματικών εξισώσεων, σε τεράστιο πλήθος σημείων (εκεί προσαρμόζονται οι μετεωρολογικές παρατηρήσεις) σε συγκεκριμένα ύψη στην τροπόσφαιρα. Τα αποτελέσματα της όλης διαδικασίας καλούνται προϊόντα αριθμητικής πρόγνωσης (μετεωρολογικοί χάρτες) και είναι το τελικό προϊόν που ερμηνεύεται από τον εκάστοτε προγνώστη.


P.E.: Όλα αυτά που ζούμε τα τελευταία χρόνια με τον καιρό, τα έντονα φαινόμενα και απότομες αλλαγές, κατά πόσο θεωρείς ότι σχετίζονται με το θέμα της κλιματικής αλλαγής;

N.Σ.:Η κλιματική αλλαγή είναι ομολογουμένως ένα φλέγον ζήτημα στην εποχή μας. Πρωταρχικό αίτιο της η ολοένα και αυξανόμενη συγκέντρωση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, τα οποία παγιδεύουν θερμότητα κοντά στην επιφάνεια της Γης. Η συνεχώς αυξανόμενη αυτή συγκέντρωση οφείλεται κυρίως σε ανθρωπογενείς δραστηριότητες με βασικό «εκφραστή» την αμείωτη χρήση των ορυκτών καυσίμων.

Αναπόδραστη απόρροια η συνεχής και ανεμπόδιστη αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Δεδομένου ότι τα καιρικά φαινόμενα λαμβάνουν χώρα εντός της ατμόσφαιρας της Γης και ειδικότερα στην τροπόσφαιρα, είναι αναπόφευκτο στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση επεισοδίων εκδήλωσης ακραίων καιρικών φαινομένων.

P.E.: Τι ρόλο μπορεί να παίξει η μετεωρολογία για την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού της κλιματικής αλλαγής.

Ν.Σ.: Η μετεωρολογία είναι μία επιστήμη που μπορεί να σταθεί σημαντικός αρωγός στην προσπάθεια άμβλυνσής της. Κάτι τέτοιο μπορεί να καταστεί αφενός εφικτό μέσω της συνεχούς έρευνας, με τα αποτελέσματα της οποίας μπορεί να ασκηθεί περαιτέρω πίεση προς τις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες, προκειμένου να εφαρμοστούν από την πλευρά τους πολιτικές, οι οποίες συνεπικουρούν στον περιορισμό των αιτιών της κλιματικής αλλαγής.

Αφετέρου μπορεί να συμβάλλει και μέσω της ευαισθητοποίησης των πολιτών με κύριο μέσο την ενημέρωση για τις αρνητικές επιπτώσεις της ωθώντας τους σε δραστηριότητες ή και γενικότερα σε έναν τρόπο ζωής με στόχο τον περιορισμό των αιτιών της, όπως προαναφέρθηκε.


P.E.: Πέρα από την μετεωρολογία τι άλλα ενδιαφέροντα έχεις. Έχουμε δει κατά καιρούς ορισμένες υπέροχες φωτογραφίες που βγάζεις πάντα με βάση τα καιρικά φαινόμενα (βροχές, ηλιοβασιλέματα κτλ). 

N.Σ.: Στα ευρύτερα πλαίσια της ενασχόλησής μου με την μετεωρολογία εντάσσεται και η φωτογράφηση καιρικών φαινομένων και γενικότερα των στοιχείων της φύσης. Βασικό απαιτούμενο και σ’ αυτήν η υπομονή και η επιμονή προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη δυνατή λήψη. Στον ελεύθερο χρόνο μου εντάσσω ακόμη, και την ορεινή πεζοπορία μια δραστηριότητα η οποία μέσω της άμεσης επαφής με την φύση προσφέρει σωματική και πνευματική ευεξία.