Μπορεί οι τζίροι των καταστημάτων της Πάτρας το τελευταίο τρίμηνο να μην αφήνουν πολλά περιθώρια ανάτασης της τοπικής οικονομίας, όμως, από την άλλη περπατώντας κάποιος στους δρόμους της πόλης, θα δει ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης στην αγορά. 

Το βασικό σημάδι που θα μπορούσε να οδηγήσει στον ρίσκο ενός τέτοιου συμπεράσματος ήταν τα νέα καταστήματα που κάνουν την εμφάνιση τους στην αγορά της αχαϊκής πρωτεύουσας, σε συνδυασμό με τα μαγαζιά που ανακαινίζονται και αλλάζουν όψη, θέλοντας να βελτιώσουν είτε την αισθητική τους, είτε ακόμα και τις υπηρεσίες τους προς το καταναλωτικό κοινό που απευθύνονται. 

Υπάρχουν πράγματι μαγαζιά του κλάδου της εστίασης, αλλά και του εμπορίου που προχωρούν ή έχουν προχωρήσει σε εργασίες αναδιαμόρφωσης του χώρου τους, κάτι που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, δείχνει ένα σημάδι ανάκαμψης ή τουλάχιστον έναν διαφορετικό "αέρα" να εισέρχεται στην τοπική οικονομία. 

Μαγαζιά που έχουν μεγάλη εμπορική απήχηση στο είδος τους ή και άλλα που προχωρούν στο άνοιγμα νέων καταστημάτων. Το παρατηρεί αυτό κανείς σε μαγαζιά κυρίως του ιστορικού κέντρου της Πάτρας, στην Ερμού, στην πλατεία Γεωργίου ή ακόμα στην Κορίνθου και στην Ρήγα Φεραίου.

Και οι δύο τάσεις είχαν αρκετά χρόνια να φανούν τουλάχιστον στην αγορά της Πάτρας και είναι σίγουρα κάτι πιο θετικό από το μπαράζ των λουκέτων που έβλεπε κανείς πριν από κάποια έτη. Μένει να δούμε αν τα σημάδια αυτά μαρτυρούν πράγματι μια ανάκαμψη.

Αυτό βέβαια είναι κάτι που θα φανεί μέσα στους επόμενους μήνες, σε έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Το θετικό είναι ότι οι επιχειρηματίες που έχουν μια κίνηση στα μαγαζιά τους και έχουν κάνει ένα κομπόδεμα, το επενδύσουν στην επιχείρηση τους και δεν το κρατούν στο μαξιλάρι τους για τις δύσκολες ώρες. 

Κάτι που από μόνο του μαρτυρά ότι η επιχειρηματικότητα μπαίνει προς έναν υγιή δρόμο. Αφήστε οι οι εργασίες αυτές ανακαίνισης και αναδιαμόρφωση δίνουν και μία ανάσα στον οικοδομικό κλάδο και στα συναφή επαγγέλματα. Αλυσίδα είναι όλα...