Σε βάλτο τείνει να εξελιχθεί ο χώρος που ήταν να αναγερθεί το δημοτικό σχολείο στην θέση του κτιρίου που κατεδαφίστηκε εντός του σχολικού συγκροτήματος Τεμπονέρα. 

Το κτίριο αυτό ήταν σεισμόπληκτο, ετοιμόρροπο μετά τον σεισμό του 2008 και πριν από μερικά χρόνια αποφασίστηκε να κατεδαφιστεί. Στην θέση του ο δήμος της Πάτρας θα υλοποιούσε την ανέγερση ενός σχολικού συγκροτήματος, με χρήματα που ήδη είχαν εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος και στο οποίο θα στεγάζονταν οι μαθητές του διπλανού δημοτικού σχολείου που κάνουν μάθημα σε αίθουσες προκάτ, εδώ και αρκετά χρόνια. 

Οι εργασίες είχαν ξεκινήσει από πλευράς δήμου, όμως, όλα σταμάτησαν όταν τα συνεργεία έπεσαν πάνω σε αρχαιολογικά ευρήματα, ανακαλύπτοντας μια βίλα κάποιου πλούσιου έπαρχου της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, την περίοδο της ύστερης αρχαιότητας όπου η Πάτρα διένυε την πιο σημαντική ακμή της αρχαίας ιστορίας της. 

Τα ευρήματα αυτά στάθηκαν η αιτία για να σταματήσουν οι εργασίες ανέγερσης από πλευράς δήμου και να πιάσουν δουλειά τα συνεργεία και οι αρχαιολόγοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων. Από τότε όμως έχουν περάσει τουλάχιστον δύο χρόνια και ο δήμος ακόμα περιμένει το "πράσινο" φως από την Εφορεία για να δει τι θα κάνει και πότε θα επαναξεκινήσει τις εργασίες για την ανέγερση του νέου σχολικού κτιρίου. 

Το έργο μέχρι ώρας έχει παγώσει, ενώ οι εργασίες της Εφορείας Αρχαιοτήτων, σύμφωνα με τους κατοίκους που διαμένουν στην περιοχή, προχωρούν με ρυθμούς "χελώνας". Το σκάμμα που έχει σκαφτεί στο πλαίσιο των αρχαιολογικών εργασιών για την ανεύρεση ευρημάτων, έχει μετατραπεί σε έναν βάλτο που όταν βρέχει γίνεται "λίμνη". 


Ο χώρος μάλιστα πριν μερικές εβδομάδες είχε ελλειπή περίφραξη, κάτι που εγκυμονούσε κινδύνους για τα παιδιά του σχολείων που έκαναν διάλειμμα στο προαύλιο, δίπλα από την  τεράστια λακκούβα.

Πλέον μετά από παράπονα που έγιναν από καθηγητές και συλλόγους γονέων η περίφραξη μοιάζει να είναι πιο ασφαλής, ωστόσο, το ερώτημα για το θέμα της ανέγερσης ενός νέου σχολικού κτιρίου που έχουν ανάγκη οι μικροί μαθητές, παραμένει. 

Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες ανασκαφής της αρχαιολογίας για να ξεκινήσει το έργο ο δήμος; Η κερκίδα που υπήρχε στο προαύλιο έχει γκρεμιστεί, τα κάγκελα από τη συγκεκριμένη πλευρά του σχολείου κατεδαφίστηκαν, ο χώρος έτσι από εκείνη τη μεριά είναι αφύλακτος και εύκολα μπορεί κάποια στιγμή να γίνει ένα ατύχημα που ίσως αποβεί και μοιραίο.  

Οι φωτογραφίες του patrasevents.gr είναι χαρακτηριστικές: