Κακή είναι σε πολλές περιπτώσεις οι ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε σε διάφορες περιοχές της Πάτρας σύμφωνα με την καταγραφή που κάνει καθημερινά το ειδικευμένο δίκτυο «Αιθέρας» του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με βάση τα στοιχεία που συλλέγουν οι σταθμοί μέτρησης του δικτύου αρκετές ημέρες της εβδομάδας οι συγκεντρώσεις μιροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα εκτινάσσονται με αποτέλεσμα να χτυπούν «κόκκινο», με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών.

Σύμφωνα με τα διαχρονικά στοιχεία του δικτύου εμφανίζονται σαφώς αυξημένες συγκεντρώσεις τον χειμώνα και κατά τις απογευματινές/πρώτες βραδινές ώρες, γεγονός που οφείλεται σαφώς στην καύση ξύλων.

Ωστόσο και άλλοι παράγοντες όπως η κυκλοφορία των οχημάτων, η λειτουργία εργοστασιακών μονάδων και η ύπαρξη του λιμανιού επιβαρύνουν την κατάσταση. Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία και μεταβάλλουν τις κλιματικές συνθήκες.

Ειδικά οι επιπτώσεις στην υγεία θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, «καλή» θεωρείται η ποιότητα του αέρα όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (PM2,5) που είναι και τα πιο επικίνδυνα κυμαίνονται μεταξύ 0-10. Ικανοποιητική από 10-20. Μέτρια 20-25. Κακή 25-50 και πολύ κακή 50+.

Δείτε πώς κυμάνθηκε η συγκέντρωση των μικροσωματιδίων αυτών στους σταθμούς μέτρησης από τις 11 Νοεμβρίου μέχρι σήμερα. Τα στοιχεία έχουν αυξημένο ενδιαφέρον με δεδομένο ότι την περασμένη εβδομάδα ήταν κλειστό το ένα ρεύμα της Μεγάλης Περιμετρικής και ο κυκλοφοριακός φόρτος στο κέντρο πόλης ήταν αυξημένος.

Νέο Λιμάνι: Καταγράφηκαν σχετικά καλές τιμές αφού μόνο στις 17 Νοεμβρίου και σήμερα 18 ο δείκτης ξεπέρασε το 25. Απόψε Δευτέρα στις 18:47 καταγράφηκαν 37 μg/m3.

Κυψέλη: Τέσσερις ημέρες (12, 13, 17 και 18 Νοεμβρίου) η συγκέντρωση των επικίνδυνων σωματιδίων έπιασε «πορτοκαλί», δηλαδή ανήλθε στα επίπεδα της κακής ποιότητας αέρα. Μάλιστα στις 13 Νοεμβρίου η συγκέντρωση πλησίασε κατά πολύ τα 50 μg/m3.

Δεμένικα: Εδώ η κατάσταση ήταν χειρότερη καθώς μια ημέρα, στις 13 του μήνα οι συγκεντρώσεις ξεπέρασαν τα 50 μg/m3 χτυπώντας «κόκκινο» και μετατρέποντας την ποιότητα του αέρα σε κακή. Άλλες δύο μέρες, 16 και 18 Νοεμβρίου χτύπησε «πορτοκαλί».

Κουκούλι: Τις περισσότερες ημέρες η ποιότητα του αέρα ήταν από καλή μέχρι και μέτρια, ωστόσο την Κυριακή 17 Νοεμβρίου έφθασε στο «κόκκινο» ξεπερνώντας κατά πολύ τα 50 μg/m3, μπαίνοντας δηλαδή στη ζώνη της κακής ποιότητας αέρα.

Άγιος Ανδρέας: Πέντε μέρες στην συγκεκριμένη περιοχή η ποιότητα του αέρα ήταν κακή αφού στις 12, 13, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου οι συγκεντρώσεις των μικροσωματιδίων ξεπέρασαν αρκετά τα 25 μg/m3. Ακόμα και στις 15 του μήνα ήταν οριακά μεταξύ μέτριας και κακή ποιότητας.

Τριών Ναυάρχων: Την περίοδο αναφοράς η κατάσταση στην συγκεκριμένη περιοχή ήταν πραγματικά κακή. Το βράδυ 13 προς 14 Νοεμβρίου η συγκέντρωση των σωματιδίων ξεπέρασε κατά πάρα πολύ τα 50 μg/m3. Δύο ακόμα ημέρες 15 και 16 Νοεμβρίου, η ποιότητα του αέρα ήταν οριακά πολύ κακή, ενώ και στις 13 και 17 του μήνα ήταν κακή.

Παλιό Τελωνείο: Εδώ πέντε ημέρες 12, 15, 16, 17 και 18 Νοεμβρίου τα μικροσωματίδια χτύπησαν «πορτοκαλί» ξεπερνώντας τα 25 μg/m3 με αποτέλεσμα συγκεκριμένες ώρες της ημέρας η ποιότητα του αέρα αν χαρακτηρίζεται κακή.

Γερμανού: Εδώ στις 14 προς 15 Νοεμβρίου τα σωματίδια ξεπέρασαν αρκετά τα 50 μg/m3. Για κάποιες ώρες 15 προς 16 του μήνα ξεπέρασαν και τα 25 μg/m3, όμως τις υπόλοιπες ημέρες και ώρες τα πράγματα ήταν σχετικά καλά.

Ψηλά Αλώνια: για τρεις από τις οκτώ ημέρες κάποιες ώρες τα σωματίδια ξεπέρασαν τα 25 μg/m3. Τις υπόλοιπες μέρες και ώρες τα πράγματα ήταν αρκετά καλά.

Αγίας Σοφία: Όλα τις ημέρες αναφοράς τα επικίνδυνα μικροσωματίδια ήταν σε χαμηλές συγκεντρώσεις και η ποιότητα του αέρα ήταν καλή.

Αγυιά: Μόνο νωρίτερα σήμερα Δευτέρα 18 Νοεμβρίου για κάποιες ώρες οι συγκεντρώσεις ήταν πάνω από 25 μg/m3.

Καστελόκαμπος: Μόνο στις 14 του μήνα υπήρξε ουσιαστικό πρόβλημα κάποια ώρα, ενώ και στις 15 και στις 17 Νοεμβρίου οι συγκεντρώσεις πέρασαν οριακά τα 25 μg/m3.. Κατά τα λοιπά η ποιότητα του αέρα ήταν καλή.

Ρίο: Στις 16 προς 17 Νοεμβρίου ο σταθμός μέτρησης χτύπησε «κόκκινο» με τις συγκεντρώσεις να ξεπερνούν κατά πολύ τα 50 μg/m3 καθιστώντας την ποιότητα του αέρα πολύ κακή. Κατά τα λοιπά δεν υπήρξαν προβλήματα.

Πανεπιστήμιο: Καμία από τις ημέρες αναφοράς δεν υπήρξε θέμα με την ποιότητα του αέρα.

Πλατάνι: Εδώ δύο ημέρες στις 14 και στις 17 Νοεμβρίου οι συγκεντρώσεις χτύπησαν «κόκκινο». Μάλιστα στις 14 του μήνα τα σωματίδια ξεπέρασαν αρκετά τα 50 μg/m3.