Η ηθική δεν είναι υποκειμενική, ούτε σχετίζεται με το μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και το φύλο.

Έρευνα που διεξήχθη σε δείγμα 3.655 Βρετανών ενηλίκων για λογαριασμό του BBC, έδειξε ότι η ηλικία είναι ο «υπ' αριθμόν 1» παράγοντας που καθορίζει την ηθική μας.

Η έρευνα που διεξήχθη από το ινστιτούτο «Savanta ComRes» έδειξε ότι η συμπεριφορά μας σε ότι αφορά την ηθική εξαρτάται από την ηλικία μας.
Η μελέτη των Βρετανών έλαβε υπόψη κοινωνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών σχέσεων, της σεξουαλικής παρενόχλησης και του εγκλήματος.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το χάσμα γενεών σε ηθικά ζητήματα.

Για παράδειγμα, το 70% των ενηλίκων συμφωνούν ότι είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να έχουν ένα ηθικό πλαίσιο, αυτό που οι άνθρωποι θεωρούν ότι είναι σωστό ή λάθος.

Σεξ και σχέσεις

Οι ιστοσελίδες γνωριμιών τύπου Tinder, επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό τις σχέσεις των νεαρών κυρίως ατόμων αλλά και την σεξουαλική τους συμπεριφορά.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι, οι νέοι είναι πολύ πιο ανοιχτοί όσον αφορά τις σχέσεις του ίδιου φύλου σε σχέση με τους ηλικιωμένους.
Το 52%, ηλικίας 16-34 ετών, υποστηρίζουν ότι θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να κάνουν σχέση με κάποιον του ίδιου φύλου σε σχέση με το 29% των ενηλίκων ηλικίας 55 ετών και άνω. Ωστόσο, όλες οι γενιές συμφώνησαν ότι το σεξ πριν από το γάμο όπως και η συνύπαρξη με άτομο διαφορετικής θρησκείας είναι αποδεκτή συμπεριφορά.

Sexting

Για τις νεότερες γενιές που κατανοούν πιο εύκολα την τεχνολογία, η έρευνα δείχνει ότι, το «sexting»- γραπτά μηνύματα με σεξουαλικό περιεχόμενο- γίνεται ολοένα και πιο αποδεκτό.
Το 32% των ατόμων, ηλικίας 16 έως 34 ετών, υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα εάν μοιραστούν ένα «sext» με συνάδελφό τους εφόσον έχουν την άδεια του συντρόφου τους. Για τα άτομα ηλικίας 35 έως 54 ετών το αντίστοιχο ποσοστό είναι 26% και για τους 55 και άνω 16%.
Κι ένα μικρό αλλά σημαντικό ποσοστό - το 18% κάτω των 35 ετών - πιστεύουν ότι «το εκδικητικό πορνό» είναι αποδεκτό εάν ο σύντροφός τους τους έχει κάνει ...ταράνδους .
Το 83% των ενηλίκων θεωρεί ότι έχουν σημαντική ευθύνη να μην απατήσουν τον σύντροφό τους. Αλλά οι άνδρες, ιδιαίτερα οι νέοι, είναι πολύ πιο πιθανό να θεωρήσουν αποδεκτή την απιστία.

Το ποσοστό αντρών που συμφωνούν ότι δεν είναι ποτέ αποδεκτό να απατήσουν την σύντροφό σας:

16-24: 51%
25-34: 46%
35-44: 57%
45-54: 68%
55-64: 75%
65+: 80%

Αντιθέτως , το ποσοστό των γυναικών που συμφωνούν ότι η απιστία δεν είναι ποτέ αποδεκτή φθάνει στο το 80%.

Εργασιακός κόσμος

Η έρευνα δείχνει ότι, οι νέοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να προσποιηθούν ότι είναι ασθενείς για να την κοπανήσουν από το γραφείο.
Το 51% των ατόμων, ηλικίας 16 έως 34 ετών, παραδέχονται ότι θα έκαναν τον άρρωστο εάν αισθάνονταν την ανάγκη για ένα διάλειμμα από τη δουλειά. Ωστόσο, μόνο το 28% των ατόμων, ηλικίας 55 ετών και άνω, θα έκαναν το ίδιο.

Σεξουαλική επίθεση στην εργασία

Σύμφωνα με την έρευνα, η νέα γενιά κατά του κινήματος σεξουαλικής επίθεσης #metoo , είναι πολύ πιο πιθανό να μιλήσει ανοιχτά εάν πέσει θύμα ανάρμοστης συμπεριφοράς ή εάν γίνει μάρτυρας κάποιου περιστατικού.
Λιγότερο από το 50%, άνω των 55 ετών , υποστηρίζουν ότι δεν θα μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια εάν πέσει στην αντίληψή τους υπόθεση ανάρμοστης συμπεριφοράς από προιστάμενο σε συνάδελφό τους.
Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι, πάνω από τα 3/4 των νέων θα παρενέβαιναν με κάποιο τρόπο εάν έβλεπαν συνάδελφό τους να δέχεται σεξουαλικά υπονοούμενα από άλλον συνάδελφο σε σχέση με τους ηλικιωμένους.

Νυχτερινά εγκλήματα

Πολλοί Βρετανοί διαθέτουν πλέον μαχαίρια στη φαρέτρα τους.

Με αφορμή την ιδιαίτερα ανησυχητική αύξηση των εγκλημάτων με μαχαίρι στη Βρετανία, η έρευνα διαπίστωσε ότι, οι απόψεις των γενεών διίστανται στο πότε είναι αποδεκτό να χρησιμοποιεί κανείς μαχαίρι ή οποιοδήποτε άλλο όπλο.

Οι μισοί από τους ερωτηθέντες ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνονται ότι είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούν μαχαίρι ή άλλο όπλο για να προστατευτούν από έναν επικίνδυνο συνάδελφό τους ή για να προστατεύσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ωστόσο, η έρευνα αποκάλυψε ότι, πάνω από το ένα τρίτο των νέων πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να χρησιμοποιήσουν μαχαίρι ως μορφή προστασίας στους δρόμους. Το 37% των ατόμων ηλικίας 16 έως 34 ετών θεωρεί ότι είναι αποδεκτό σε σύγκριση με το 24% των ατόμων ηλικίας 55 ετών και άνω.

Επιπλέον, ένας στους πέντε, ηλικίας 16-34 ετών, δηλώνουν ότι είναι καλό να χρησιμοποιούν μαχαίρι για να γίνουν αποδεκτοί στην ομάδα ή σε μια συμμορία, σε σύγκριση με έναν στους 15, ηλικίας άνω των 55 ετών.

Πηγή: protothema.gr