Τις αναπτυξιακές του δράσεις παρουσίασε το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών με «αιχμή» το πρόγραμμα Proof of Concept μέσα από το οποίο έχουν χρηματοδοτηθεί, είτε υπάρχουσες εταιρείες είτε καινοτόμες ιδέες για τη μετατροπή τους σε προϊόντα και την κυκλοφορία τους στην αγορά. Η εκδήλωση του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 22ου Forum Ανάπτυξης – money show Πάτρας 2019.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Βασίλης Αναστασόπουλος επεσήμανε ότι στόχος του προγράμματος είναι «να παίρνουμε τις ιδέες και να τις μετατρέπουμε σε προϊόντα και θα θέλαμε ει δυνατόν να ακουμπούν την παγκόσμια αγορά. Στους δύο κύκλους του προγράμματος υποβλήθηκαν 50 προτάσεις προς χρηματοδότηση, ενώ στις 2 και 3 Δεκεμβρίου κλείνει ο τρίτος κύκλος όπου το advisor report θα πάρει τις αξιολογήσεις από τους κριτές για 19 προτάσεις που έχουν υποβληθεί».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Αναπτυξιακές δράσεις του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών – Πρόγραμμα Proof of Concept – Έξυπνες Λύσεις παντού» παρουσιάστηκαν εταιρείες και ιδέες που χρηματοδοτήθηκαν από το πρόγραμμα.

Ο Σπύρος Καποτάς Managing Director at Space Orizon , εταιρείας που εξειδικεύεται σε ναυτιλιακό software μίλησε με θέμα την αντιρρυπαντική επίστρωση και την αξιολόγησή της στη ναυτιλία. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ολιστική προσέγγιση του προβλήματος της ρύπανσης πλοίων, που είναι η πρόβλεψη ρύπων και η αξιολόγηση του χρώματος με το οποίο πρέπει να βαφτεί το καράβι ώστε να μην πιάσει ρύπους και να καθυστερήσει αυτή η διαδικασία. « Αυτός είναι ο απώτερος στόχος μας», ο οποίος είναι πολύπλοκος όπως είπε. Αναφερόμενος στον επιμέρους στόχους τόνισε πως «χρειάζεται να καταλάβουμε ποιοι παράμετροι είναι αυτοί που επηρεάζουν τη ρύπανση ενός καραβιού» καθώς και «πότε θα πιάσει ρίπους ένα καράβι όταν όλα είναι κανονικά».

Ο Γιώργος Στέργιος Μηχανικός Η/Υ και Πληροφορικής, μέλος της Εργαστηριακής Ομάδας Κατανεμημένων Μικροϋπολογιστικών Συστημάτων Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , παρουσίασε το IRBS/ Σύστημα Απόκρισης Συμβάντων και Ασφαλείας για τη Μελισσοκομία.
Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα ασφαλείας με δυνατότητες ενημέρωσης σε περίπτωση συμβάντος. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ασφάλεια σε κάθε μία κυψέλη ξεχωριστά μέσα σε μία συστοιχία κυψελών, η παρακολούθηση συνθηκών περιοδικά (συνθήκες περιβάλλοντος, παρακολούθηση πληθυσμού του μελισσιού) και οι τεχνολογίες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας.

Οι μελλοντικοί στόχοι είναι η εμπορευματοποίηση του τελικού προϊόντος, η σχεδίαση των διαδικασιών τεχνικής υποστήριξής του , η προώθησή του στον Ελλαδικό χώρο (μέσω της ιδρυθείσας εταιρίας (E-HIVE), η περαιτέρω βελτίωση του προϊόντος από το R&D τμήμα της εταιρίας και η δημιουργία ενός δικτύου πωλήσεων σε ευρωπαϊκή κλίμακα.

O Σέργιος Κατσαρός Business Developer της Ομάδας bioPix παρουσίασε τη φορητή συσκευή μοριακής διάγνωσης. Πρόκειται για μια φορητή διαγνωστική συσκευή μοριακού ελέγχου (DNA, RNA), η οποία μεταδίδει σε πραγματικό χρόνο τα αποτελέσματα σε οποιαδήποτε συσκευή Android και δημιουργήθηκε απαντώντας στη νέα τάση της σύγχρονης μοριακής διαγνωστικής, για την πραγματοποίηση διαγνωστικών αναλύσεων επιτόπου στο σημείο που συλλέγεται ένα δείγμα ή θεραπεύεται ένας ασθενής (point-of-care).

Ο Δημήτρης Τσούκλερης Διευθύνων Σύμβουλος και ιδρυτής της nanoviis εστίασε στη νανοτεχνολία που εξυπηρετεί ανθρώπινες ανάγκες. Η εταιρεία αναπτύσσει νέα υλικά, τα χαρακτηρίζει, τα πιστοποιεί, τα παράγει και τα διαθέτει στην αγορά.

Τα παραγόμενα υλικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, στα nanoviis domus που έχουν σχέση με την οικοδομή και την κατασκευή (υλικά αδιαβροχοποίησης, καθαρισμού) τα nanoviis aqua (πάνω από 100 κωδικοί για διαχείριση νερού, βιολογικών και τον καθαρισμό πισίνας και τα nanoviis petroleum που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό offshore πετρελαιοπηγών.

Αναφέρθηκε στα τροποποιημένα σακόφιλτρα με χαμηλού κόστους υπερυδρόφοβα μεταλλικά σύμπλοκα με επιφανειοδραστικά για την αφαίρεση αργού πετρελαίου (MOFBAG-C) και στα σακόφιλτρα τροποποιημένα με νανοπορώδη οργανο-μεταλλικά υλικά για την αφαίρεση υπολειμμάτων λαδιού, (MOFBAG-R).