Στην κρίση το... ρίξαμε στην αγροτιά και στην καλλιέργεια της γης, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ανεργία και το μπαράζ από τα λουκέτα που συνέβαινε στην αγορά της Πάτρας, αλλά και των υπολοίπων μεγάλων αστικών κέντρων της Δυτικής Ελλάδος. 

Αυτό είναι μια διαπίστωση που προκύπτει και μέσα από τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα. Στη Δυτική Ελλάδα οι αιτήσεις για υπαγωγή στο επάγγελμα του αγρότη απογειώθηκαν κατά τη διάρκεια των ετών της οικονομικής ύφεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2009 ο αριθμός αυτός δεν ξεπερνούσε τις 900, φτάνοντας στο 2016, οι αιτήσεις διπλασιάστηκαν και έφτασαν τις 1.820. 

Το στοιχείο αυτό είναι που επιβεβαιώνει τη στροφή ειδικότερα των νέων στον πρωτογενή τομέα, στη γεωργία και στην αγροτική ζωή, μια τάση που συνεχίζεται και υπάρχει ακόμα, παρόλο που με βάση τα δεδομένα και τους αριθμούς, έχουμε πλέον ξεφύγει από την κρίση.

Πολλοί από αυτούς τους νέους αγρότες στράφηκαν βέβαια κατά ανάγκη στην αγροτιά και στη γεωργία και εδώ ακριβώς είναι το σημείο τομής που ξεχωρίζει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος, Θανάσης Πετρόπουλος, σε μία προσπάθεια να αναλυθεί το φαινόμενο αυτό.

"Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες των νέων αγροτών. Σε αυτούς που στράφηκαν στο επάγγελμα αυτό κατά ανάγκην, μη έχοντας τι άλλο να κάνουν και έχοντας βρεθεί χωρίς δουλειά την περίοδο της ακμής της κρίσης και σε αυτούς που αποφάσισαν να ακολουθήσουν τον δρόμο αυτόν κατά επιλογήν" τονίζει. 

"Οι πρώτοι συνήθως δεν συνεχίζουν το επάγγελμα αυτό. Αλλάζουν δρόμο γιατί η αγροτική ζωή είναι δύσκολη και δεν μπορεί εύκολα να τη συνηθίσει κάποιος όταν δεν την αγαπά και στρέφεται σε αυτή από ανάγκη". 

Οι δεύτεροι, αυτοί που στρέφονται στην αγροτική ζωή κατά επιλογή, έχοντας αποφασίσει τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, συνεχίζουν και επιδεικνύουν μάλιστα ιδιαίτερες ικανότητες, σύμφωνα πάντα με τον κ. Πετρόπουλο, στις νέες καινοτόμες μεθόδους για την καλλιέργεια της γης. 

"Οι άνθρωποι αυτοί είναι το αύριο του αγροτικού τομέα" τονίζει ο κ. Πετρόπουλος. "Η τεχνολογία, η καινοτομία και η ακριβής γεωργία είναι το μέλλον για τους νέους αγρότες και δίχως αυτές τις γνώσεις δεν μπορεί να μιλάμε για ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής".

Αξίζει να αναφέρουμε σε ότι έχει να κάνει με τις καλλιέργειες που επιλέγονται από τους αγρότες της περιοχής στην πρώτη λίστα παραμένουν η ελιά και τα αμπέλια, ενώ υπάρχει ιδιαίτερη δυναμική και σε νέα είδη προϊόντων που μπορούν να παραχθούν από τη γη της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής μας.