Όταν κάτι δεν υπάρχει, το φτιάχνουμε από ανάγκη, έτσι δεν γίνεται συνήθως; 

Το γιορτινό κλίμα ψήνεται σιγά - σιγά στην αγορά της Πάτρας και μια μικρή "μυρωδιά" από αυτό θα μπορούσαν να πάρουν όσοι κατέβηκαν στο Σάββατο στο ιστορικό κέντρο για να κάνουν την βόλτα τους ή τα ψώνια τους. 

Για να ακριβολογούμε βέβαια οι περισσότεροι την βόλτα τους έκαναν (αν και υπήρχαν παρέες με σακούλες από ψώνια στα χέρια) και τα καταστήματα έδειξαν να έχουν μία κάπως πιο ζωηρή κίνηση σε σύγκριση με την νέκρα που υπήρχε μέχρι τώρα. 

Γιατί, σύμφωνα με τους εμπόρους και τους παράγοντες της αγοράς, οι προηγούμενοι δύο μήνες ήταν "σκοτεινοί" και η κίνηση για τα περισσότερα μαγαζιά, παρά τις φθινοπωρινές εκπτώσεις, σχεδόν μηδαμινή. Πλέον κάτι έχει αρχίσει να κινείται ή καλύτερα το χριστουγεννιάτικο κλίμα που διαμορφώνεται στην αγορά έχει ξεκινήσει να δίνει ένας άλλο ύφος στο κέντρο. 

Κόσμος στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, γιορτινό χρώμα στις βιτρίνες που έχουν ξεκινήσει να στολίζονται, γεμάτες οι καφετέριες από θαμώνες, ερευνητικές ματιές στα εμπορικά μαγαζιά και άλλα στοιχεία που δείχνουν ότι κινούμαστε προς την χριστουγεννιάτικο περίοδο. Οι έμποροι της Πάτρας ελπίζουν. 

Όσο για την Black Friday που πλησιάζει; Οι έμποροι της Πάτρας καυτηριάζουν τις διαφημιστικές καμπάνιες πολυεθνικών και μεγάλων αλυσίδων για την "Μαύρη Παρασκευή", αφήνοντας να εννοηθεί ότι προχωρούν σε πλασματικές εκπτώσεις, μόνο για αυτή την ημέρα, ανεβάζοντας τις τιμές τους εν όψει της για να τις κατεβάσουν όταν έρθει. 

Πάντως, για την ώρα η κίνηση στα μαγαζιά της Πάτρας είναι προβληματική και μάλλον black. Όμως το γιορτινό κλίμα "ψήνεται", μπας και βοηθήσει στο να δει το εμπόριο της πόλης λίγο χρώμα, λίγες ημέρες πριν την αλλαγή του έτους.