Με την ευκαιρία της λήξης της αντιπυρικής περιόδου 2019, η Περιφερειακή Διοίκηση Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτικής Ελλάδας, μέσω του Διοικητή της, Αρχιπύραρχου Π.Σ. Ευθύμιου Μ. Γεωργακόπουλου, ήθελε να προβεί σε ένα μικρό απολογισμό πεπραγμένων. Παράλληλα ήθελε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί δημόσια όλους, όσοι συνέβαλαν στο θετικότατο αποτέλεσμα της φετινής περιόδου, συνάδελφους πυροσβέστες, Φορείς και Αρχές, εθελοντές, απλούς πολίτες για τη συμβολή τους, αλλά και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας για την διαρκή αρωγή του.

"Σε ένα αντίξοο, από πλευράς καιρικών συνθηκών, καλοκαίρι, με αύξηση του αριθμού των εκδηλωθέντων πυρκαγιών και με πληθώρα δύσκολων στην αντιμετώπιση συμβάντων, χάρις στην ετοιμότητα, στο συντονισμό και στη συνεργασία, πρωτίστως όλων των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά και των εμπλεκόμενων Φορέων και Αρχών, που βρέθηκαν στις επάλξεις δίπλα μας, της ΕΛ.ΑΣ., των Δασικών Υπηρεσιών, των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και όλων των λοιπών εμπλεκόμενων στην Πολιτική Προστασία της Δυτικής Ελλάδας, κατορθώθηκε να προστατευτούν ανθρώπινες ζωές, δημόσια και ιδιωτική περιουσία, φυσικό κάλλος και δασικός πλούτος των περιοχών γεωγραφικής δικαιοδοσίας μας.

Ειδική μνεία θα θέλαμε να κάνουμε για τις ομάδες εθελοντών, ενταγμένων στην Πολιτική Προστασία ή ακόμα και των απλών πολιτών, που έχουν κερδίσει την αναγνώριση, το σεβασμό μας και τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας, ως την ελάχιστη ηθική ανταμοιβή τους. Η επιτυχία επιτεύχθηκε χάρη στην ετοιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού, την ορθολογική αξιοποίηση των μέσων, τον έγκαιρο εντοπισμό των συμβάντων, την άμεση κινητοποίηση όλων, το συντονισμό σε όλα τα επίπεδα και την επαγγελματική αντιμετώπιση από όλους. Τα παραπάνω συνέβαλλαν στην άριστη απόδοση του μηχανισμού αντιμετώπισης κάθε περιστατικού και μάλιστα με το θετικό απολογισμό να είναι αντιστρόφως ανάλογος του αριθμού και της επικινδυνότητας των συμβάντων που κληθήκαμε να διαχειριστούμε.", αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

Οι παρακάτω πίνακες αποτυπώνουν το μέγεθος της προσπάθειας και του αποτελέσματος από όλους τους εμπλεκόμενους:


Από τα παραπάνω στοιχεία διαπιστώνεται ότι μετά το 2010, η αντιπυρική περίοδος του 2019 ήταν μία από τις καλύτερες. Φέτος, παρόλο που υπήρξε μια μικρή αύξηση του αριθμού των πυρκαγιών της τάξεως του 18%, σε σχέση με πέρυσι, οι καμένες εκτάσεις παρουσίασαν μείωση σε ποσοστό 14%. Αντίστοιχα σε σχέση με το 2017, που οι καιρικές συνθήκες ήταν αντίστοιχες με τις φετινές, αν και φέτος υπήρξε μικρή διαφορά του αριθμού των πυρκαγιών μειωμένη κατά 26%, οι καμένες εκτάσεις παρουσιάζονται μειωμένες κατά έξι φορές.

Αναλυτικότερα στα στατιστικά στοιχεία ανά Περιφερειακή Ενότητα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας έχουν ως εξής: