Ούτε λεπτό δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει η κυβέρνηση σε σχέση με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, εξού και οι μηχανές δουλεύουν στο φουλ. Τη σοβαρότητα της κατάστασης αναγνωρίζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην προσπάθειά του να διεθνοποιήσει το πρόβλημα. Έκανε λόγο για «οριακή κατάσταση», μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΛΚ.

Κυβερνητικοί κύκλοι, άλλωστε, δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την καθυστέρηση που συνεχίζει να επιδεικνύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτική, η συμφωνία μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας, η οποία έχει εγκαταλειφθεί εις βάρος της Ελλάδος στην τύχη της. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός πιέζει όλο και περισσότερο τους εταίρους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σύστημα ασύλου. Για πρώτη φορά άφησε αιχμές για υποκρισία των Ευρωπαίων. «Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», σημείωσε, σύμφωνα με το protothema.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο φαίνεται να αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης. Για πρώτη φορά στην έκθεσή του για την Ελλάδα εντάσσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις ως ένα από τα υψηλότερα ρίσκα της χώρας. Συγκεκριμένα αναφέρει ως υψηλό ρίσκο για την ελληνική οικονομία και την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση την «εντατικοποίηση των γεωπολιτικών εντάσεων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κοινωνικοοικονομικές διαταραχές και μεγαλύτερη μετανάστευση στην Ελλάδα».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος μίλησε για «μεγάλη δοκιμασία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων», σχολιάζοντας το επίμαχο ζήτημα. Σε ομιλία του στο Ίδρυμα «Στ. Νιάρχος» είπε πως Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε πως είναι λάθος να θεωρείται διμερές πρόβλημα της Ελλάδας και της Τουρκίας το μεταναστευτικό. «Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών». Είναι λάθος να θεωρείται ελληνοτουρκικό ζήτημα. Είναι ευρωτουρκικό θέμα και σε αυτό το επίπεδο πρέπει να παραμείνει» επέμεινε και πρόσθεσε ότι πρόσφατα ζήτησε από τους υπουργούς εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας να γίνει συνάντηση με τις τουρκικές αρχές. Να θυμίσουμε ότι η Τουρκία αντέδρασε έντονα κατηγορώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό για «διαστρέβλωση των γεγονότων» και για «αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις». «Δεν είναι ανθρώπινο για αυτές τις χώρες που βρίσκονται σε μεταναστευτικά περάσματα όπως η Ελλάδα, να εφαρμόζουν «μηδενική μεταναστευτική πολιτική» και να αγνοούν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων», αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ σε μία προσπάθεια των γειτόνων να παριστάνουν ξαφνικά τους «προστάτες» των προσφύγων/μεταναστών.

Ασφυξία στα νησιά

Παράλληλα, δραματικότερη γίνεται η κατάσταση στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Δεκάδες χιλιάδες άτομα έχουν αιτηθεί ασύλου. Στο σύνολό τους 38.300 ξεχειλίζουν τις δομές, με τη Σάμο να φιλοξενεί δεκαπλάσιο αριθμό ατόμων από τις δυνατότητες της χωρητικότητας του ΚΥΤ στο Βαθύ. Από την άλλη, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες που σηκώνουν το άνισο μερίδιο του βάρους. Περιμένουν με αγωνία και έκδηλη δυσφορία να δουν απτά αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, η Άγκυρα συνεχίζει να εκμεταλλεύεται το ζήτημα αυτό, κλιμακώνοντας την ρητορική της. Την ανησυχία του για τις απειλές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλων τούρκων αξιωματούχων περί «ανοίγματος των θυρών» στην Ευρώπη εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) κατά τη διάρκειά επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Συνέδεσε, μάλιστα, την συμπεριφορά της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Δήλωσε ότι η Τουρκία οφείλει να σταματήσει να «εκβιάζει», εάν θέλει περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια.

Την ίδια ώρα όμως, συνεχίζονται αμείωτες οι αμίξεις προσφύγων και μεταναστών. Έτσι, στη διάσωση και περισυλλογή 400 μεταναστών και προσφύγων και στη σύλληψη τριών διακινητών, προχώρησε το τελευταίο 24ωρο το Λιμενικό , σε 10 διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχή της Αλεξανδρούπολης, της Λέσβου και της Χίου.