Οι έλεγχοι ξεκίνησαν και στην Πάτρα από μικτά κλιμάκια ελεγκτών του κρατικών μηχανισμών που είναι αρμόδιοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Τα κλιμάκια ελέγχουν και προσπαθούν να βοηθήσουν στην καλλιέργεια της συνειδητοποίησης της οριστικής παύσης αυτής της κακής συνήθειας, σε κλειστούς και δημόσιους χώρους, στους δημότες και στους πολίτες της αχαϊκής πρωτεύουσας, αλλά και γενικότερα της περιοχής της Δυτικής Ελλάδος. 

Αυτό είναι το ζητούμενο για τον αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο που από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει ότι ο νόμος αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί, χωρίς παράθυρα και χωρίς συμβιβασμούς.

Ο ίδιος άλλωστε ως γιατρός στην επιστήμη και στο επάγγελμα που έχει ακολουθήσει γνωρίζει καλά και από πρώτο χέρι τις αρνητικές επιπτώσεις και τους κινδύνους που έχει το κάπνισμα, όχι μόνο για την ατομική, αλλά και την δημόσια υγεία. 

"Αυτή τη φορά το κάπνισμα θα σταματήσει να υφίσταται στους κλειστούς και στους δημόσιους χώρους, καθώς ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμοστεί, ισότιμα, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς συμβιβασμούς, αφού οι έλεγχοι θα είναι καθολικοί και θα αφορούν άπαντες" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr για το θέμα.

Οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει

"Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει και στην περιοχή μας και δεν έχουν να κάνουν με εισπρακτικές κατευθύνσεις και ούτε έχουν σαν σκοπό τους να πάρουν χρήματα από τους ενδεχόμενους παραβάτες, ιδιώτες ή επαγγελματίες.

Σκοπός τους είναι ένας και μοναδικός: Να σταματήσει το κάπνισμα και οι αρνητικές επιπτώσεις του στους ανθρώπους που δεν καπνίζουν και που μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένοι να δέχονται τη συνήθεια αυτή που τους κάνει κακό στην υγεία τους". 

"Είναι μια αλλαγή στάσης ζωής"

Ένας μη καπνιστής, μια οικογένεια θα μπορεί από εδώ και στο εξής να απολαμβάνει τον καφέ ή το φαγητό στο κατάστημα επιλογής της και σύμφωνα με τον κ. Μπονάνο, "αυτό είναι ένα δικαίωμα των ανθρώπων που δεν καπνίζουν και το οποίο θα πρέπει όλοι να το σεβόμαστε, αλλά και η πολιτεία από πλευράς της να φροντίζει να το διαφυλάξει".  

Προσθέτει δε: "Μιλάμε, όχι απλά για την εφαρμογή ενός μέτρου, αλλά για την αλλαγή της στάσης ζωής που θα πρέπει να κάνουμε απέναντι στο κάπνισμα, συνειδητοποιώντας το πόσο αρνητική για την υγεία τη δική μας, όσο και των γύρω μας, είναι αυτή η συνήθεια. Είναι κάτι που επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας". 

"Ο ΣΚΕΑΝΑ έχει ώριμες απόψεις"

Η εφαρμογή του μέτρου έγινε ύστερα και από τη συνάντηση που προηγήθηκε με τον ΣΚΕΑΝΑ και τους εκπροσώπους της εστίασης.

"Ο ΣΚΕΑΝΑ έχει ώριμες απόψεις για το θέμα της παύσης του καπνίσματος στα καταστήματα εστίασης. Θεωρούμε τους επαγγελματίες εστίασης συνεργάτες σε αυτό που πάμε να ξεκινήσουμε και το έχουν δείξει στην πράξη μέσα από την μέχρι τώρα στάση τους". 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καταγραφές παραβατών από τους ελέγχους που έχουν γίνει. Οι ελεγκτές προέρχονται από μια πλειάδα μηχανισμών του κράτους που έχουν την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εφαρμογή του νόμου.

Όσο για το 1142 το τηλέφωνο που κάποιος μπορεί να καταγγείλει τους παραβάτες, είναι ένας μηχανισμός που δεν έχει να κάνει με τις τοπικές υπηρεσίες, αλλά ελέγχεται και λειτουργεί από τα κεντρικά του κράτους.