Κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο στο Κάστρο της Πάτρας και αυτό είναι κάτι που εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κάποιος πηγαίνοντας μια βόλτα από το ιστορικό μνημείο της αχαϊκής πρωτεύουσας. 

Οι χώροι εντός του Κάστρου έχουν καθαριστεί από τα χόρτα και τους θάμνους που υπήρχαν κάποτε και το γεγονός αυτό έχει βοηθήσει στην ανάδειξη του μνημείου, τόσο από πλευράς ιστορικής αξίας, όσο και από αισθητικής απόψεως. 

Παράλληλα, φαίνεται ότι έχουν γίνει κάποιες εργασίες συντήρησης και ήπιας μορφής παρεμβάσεις στο εσωτερικό του Κάστρου, με αποτέλεσμα να ξεχωρίσουν τα μονοπάτια και οι διάδρομοι του, αναδεικνύοντας και το φυσικό κάλλος του αρχαιολογικού αυτού χώρου. 

Σύμφωνα με ανθρώπους που επισκέπτονται συχνά το Κάστρο η Εφορεία Αρχαιοτήτων έχει κάνει εξαιρετική δουλειά τους τελευταίος μήνες στον χώρο και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να αναφέρουμε.

Το Κάστρο αποτελεί έναν από τους βασικούς τουριστικούς πόλους της Πάτρας και ίσως το σημαντικότερο αρχαιολογικό μνημείο της πόλης, έχοντας τον δικό  του ξεχωριστό ρόλο στην προσπάθεια αυτή που θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεκινήσει για την ανάδειξη της αρχαιολογικής κληρονομιάς και του πολιτισμού που έχει πίσω της η αχαϊκή πρωτεύουσα. 

Μια κληρονομιά που εν πολλοίς παραμένει άγνωστη, όμως, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα ισχυρό εφόδιο για την Πάτρα για την ανάπτυξη της τουριστικής της δυναμικής. Ήδη η επισκεψιμότητα στο Κάστρα τα τελευταία καλοκαίρια έχει αυξηθεί κατακόρυφα, κυρίως από τους ξένους τουρίστες. 

Αν βέβαια άνοιγε και η κάτω πύλη στου Κάστρου, κοντά στο παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο και στις σκάλες της Αγίου Νικολάου, τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα. 

(Οι φωτογραφίες είναι του Κώστα Πλέσσα που έχει επισκεφθεί αρκετές φορές τον χώρο τους τελευταίους μήνες).