Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, προχωρά η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, για την προμήθεια και χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones).

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη χαρακτηρίζονται ως επανάσταση στην έρευνα, διάσωση, ασφάλεια και παρατήρηση, καθώς με πολύ χαμηλό κόστος και ελάχιστους κινδύνους, μπορούν να προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις των δύο Σωμάτων Ασφαλείας.

Την υλοποίηση του σχεδίου, έχει αναλάβει να προωθήσει ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας Φωκίων Ζαΐμης, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με επιτελικά στελέχη της ΕΛΑΣ και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, θα χρηματοδοτήσει την προμήθεια των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής, ενώ η συμφωνία θα προβλέπει τη συνεργασία με την αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ για την παροχή τεχνογνωσίας για το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα είναι εξοπλισμένα με κάμερες και ηλεκτρολογικό εξοπλισμό, που θα μεταφέρει εικόνα και πληροφορίες σε Κέντρο Ελέγχου, και θα χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις σε όλη την Δυτική Ελλάδα.

Τα drones θα συνδράμουν τις υπηρεσίες της Τροχαίας με τη συλλογή πληροφοριών μέσω λήψης φωτογραφιών και βίντεο και μετάδοσης σε πραγματικό χρόνο σε εθνικές οδούς, αυτοκινητοδρόμους καθώς και την Πυροσβεστική Υπηρεσία στην πρόληψη πυρκαγιών. Επίσης, θα είναι δυνατή η συνδρομή τους σε πιο εξειδικευμένες επιχειρησιακές αποστολές όπως σε επιχειρήσεις έρευνας και δίωξης, αλλά και για τον εντοπισμό αγνοουμένων.