Ετοιμόρροπο και άκρως επικίνδυνο παραμένει το παλαιό κτίριο των υπηρεσιών του Λιμένα, στην παραλιακή ζώνη της Πάτρας, κοντά στο παλαιό λιμάνι. 

Το κτίριο παρόλο που βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση, έτοιμο να καταρρεύσει από την υγρασία, από τις φθορές, θυμίζοντας ένα "φάντασμα" για την παραλιακή ζώνη της Πάτρας, είναι ακόμα στη θέση του, χωρίς να υπάρχει καμία εξέλιξη, σε ότι έχει να κάνει με τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να σταματήσει να υφίσταται ο κίνδυνος που επιφέρει. 

Κι η αλήθεια είναι ότι ο κίνδυνος αυτός, όσο περνούν τα χρόνια και δεν γίνεται τίποτα, τόσο μεγαλώνει. Αν συμβεί ένας σεισμός, το κτίριο αυτό δύσκολα θα αντέξει, ενώ ακόμα και σε οποιαδήποτε άλλη ώρα μπορεί να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος, όπως έγινε και πριν από μερικά χρόνια με το στέγαστρο του ΟΛΠΑ που πήρε μαζί του και έναν άνθρωπο. 

Το κτίριο που έχει εγκαταλειφθεί μετά τον μεγάλο σεισμό του 2008 ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις για τις παρεμβάσεις που θα πρέπει άμεσα να γίνουν. Ο δήμος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποστείλει όλους αυτούς τους μήνες αρκετές επιστολές προς τα στελέχη του υπουργείου, όμως απάντηση δεν έχει πάρει. 

Η κατεδάφιση ή η ανακαίνισή του είναι ένα δίλημμα που θα κοστίσει και στις δύο περιπτώσεις αρκετά χρήματα στο ελληνικό δημόσιο και το υπουργείο, μάλλον, δεν είναι διατεθειμένο να τα δώσει.


Οι σκέψεις που είχε κάνει κατά καιρούς ο δήμος για την αξιοποίησή του, τη μετατροπή του σε φοιτητική εστία ή τη διαμόρφωσή του σε ένα χώρο εκθεσιακό (στη μελέτη για τη διαμόρφωση τη παραλιακής ζώνης της Πάτρας), δύσκολα μπορούν να προχωρήσουν, με βάση την κατάσταση του κτιρίου. 

Το κτίριο είναι απίθανο να διασωθεί, έτσι πλέον όπως έχει γίνει τώρα. Οι εσωτερικοί του χώροι είναι κατεστραμμένοι, οι αίθουσες τους έχουν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους, ενώ το ακόμα πιο επικίνδυνο;

Μπροστά από αυτό οι Πατρινοί εξακολουθούν να σταθμεύουν τα αυτοκίνητά τους, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και παρά την περίφραξη που έχει μπει γύρω από αυτό, στο εσωτερικό του βρίσκουν καταφύγιο και μένουν κάποιες ημέρες μετανάστες.

Σκεφτείτε, δηλαδή, τι θα γίνει αν πέσει...