Τα Χριστούγεννα έρχονται και δεν είναι λίγοι οι Πατρινοί που θυμούνται μέσα από τις φωτογραφίες που αναρτούν στο facebook, τις γιορτές αυτές των περασμένων δεκαετιών, αναπολώντας τα περασμένα. 

Η κυρίαρχη φωτογραφία είναι σίγουρα αυτή με τους γιορτινούς μποναμάδες στην πλατεία Γεωργίου. Αρκετοί Πατρινοί μέσα από αυτή την εικόνα έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να δουν και πάλι τους μποναμάδες στην πλατεία, αφήνοντας στην άκρη την Τριών Ναυάρχων, το μέρος της αχαϊκής πρωτεύουσας όπου πραγματοποιούνται εδώ και παραπάνω από μία δεκαετία. 

Ωστόσο, οι εποχές έχουν αλλάξει και μαζί με αυτές, φαίνεται ότι έχει πάρει ένα άλλο χαρακτήρα και το παραδοσιακό έθιμο των μποναμάδων. Εκεί μάλλον κρύβεται η διαφορά του "τότε" με το "τώρα" σε ότι έχει να κάνει με το έθιμο και όχι τόσο στο μέρος. 

Η διαφορά είναι ότι τότε οι μποναμάδες ήταν παιχνίδια και δώρα. Ήταν, δηλαδή, ένα έθιμο που είχε να κάνει μόνο με τις γιορτές. Δεν υπήρχαν πάγκοι ούτε με πιτζάμες και παντόφλες, ούτε με σεντόνια, κουζινικά και άλλα πολλά που συναντάμε στους τωρινούς. Το έθιμο με λίγα λόγια τείνει - αν δεν έχει ήδη -να χάσει το χαρακτήρα του. 

Το να γίνουν οι μποναμάδες στην πλατεία Γεωργίου, παρά την επιθυμία ορισμένων Πατρινών, είναι κάτι που δεν υφίσταται στις σκέψεις των αρμοδίων. Αφήστε που κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις από τους εμπόρους και τον Εμπορικό Σύλλογο που ήδη ετοιμάζει δράσεις και εκδηλώσεις για τις μέρες των Χριστουγέννων. 

Για την ώρα πάντως προηγούνται οι μποναμάδες του Αγίου Ανδρέα, εκεί απέναντι από την εκκλησία του Πολιούχου, ανήμερα της γιορτής της πόλης.