Από την πρώτη μέρα της άφιξης της εικόνας της Παναγίας της Σουμελά στον Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέα στην Πάτρα οι πιστοί δεν έχουν σταματήσει να συρρέουν για να προσκυνήσουν. 

Οι Πατρινοί, μαθαίνοντας ότι η θαυματουργή αυτή εικόνα αποτελεί το σύμβολο του Ποντιακού ελληνισμού, προσέρχονται με ευλάβεια όλες τις ώρες της ημέρας για να ανάψουν ένα κερί και να κάνουν τη δική τους ευχή, ελπίζοντας ότι θα την πραγματοποιήσει η "γλυκιά Παναγιά". 

Παναγιά Σουμελά, στα ποντιακά σημαίνει γλυκιά Παναγία και η ιστορία αυτής της εικόνας συνάδει με τη φήμη της για τα θαύματα που έχουν γίνει. Ετυμολογικά το Σουμελά, προέρχεται από το όρος μελά και το ποντιακό ιδίωμα «σου» που σημαίνει «εις το ή «εις του», και συνεπώς «εις του Μελά», το οποίο τελικά έγινε Σουμελά. 

Η εικόνα αυτή εικονογραφήθηκε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η παράδοση από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Ανακαλύφθηκε όμως μόλις το 1931 από έναν Έλληνα μοναχό στην Τραπεζούντα, όμως η ιστορία της ξεκινά από αρκετά παλιότερα, όταν ένας μαθητής του Ευαγγελιστή, ο Ανανίας την φέρνει στην Αθήνα. 

Η εικόνα άλλαξε όνομα και έγινε Παναγιά η Αθηνιώτισσα, όμως δύο μοναχοί, όταν η εικόνα σύμφωνα με την παράδοση, έφτασε στον Πόντο, την ακολούθησαν, φτάνοντας στο όρος Μελά για να την εντοπίσουν σε μία χρυσαφένια σπηλιά. Εκεί που κτίστηκε το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, ένα σύμβολο για τον ελληνισμό και τον Πόντο. 


Από τότε η εικόνα μετονομάστηκε σε Παναγία Σουμελά. Μετά την καταστροφή του Πόντου από τους Τούρκους και τη γενοκτονία που έγινε εκεί, η εικόνα εκθρονίστηκε εκ νέου στην Νέα Παναγιά Σουμελά που κτίστηκε στις πλαγιές του Βερμίου, στην Καστανιά της Βέροιας. Στην Πάτρα η θαυματουργή εικόνα θα βρίσκεται έως και την Κυριακή. 

Λίγες μέρες πριν από την μεγάλη εορτή του Πολιούχου της Πάτρας του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Ανδρέα, ο ερχομός της Παναγίας Σουμελά, έρχεται για να αναδείξει τόσο πόσο αυτή η πόλη είναι δεμένη με την ορθοδοξία και την εκκλησία. 


Δεκάδες Πατρινοί συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά Δεκάδες Πατρινοί συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας Σουμελά Οι φωτογραφίες είναι από το site της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών

Οι φωτογραφίες είναι από το site της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών