Χρόνια ολόκληρα απασχολούσε τις αυστριακές Αρχές το ερώτημα τι να κάνουν με το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Αδόλφος Χίτλερ, ώστε να μην μετατραπεί σε τόπο προσκυνήματος των νεοναζί.

Κάποια στιγμή προ τριετίας έγιναν σκέψεις για την κατάσχεσή του, στη συνέχεια προτάθηκε η κατεδάφισή του, αλλά τελικά βρέθηκε η λύση για το πατρικό του Χίτλερ στο Braunau am Inn στη βόρεια Αυστρία: Θα μετατραπεί σε αστυνομικό τμήμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Βόλφγκανγκ Πέσορν, σημειώνοντας ότι με την απόφαση αυτή οι Αρχές «στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι το κτίριο αυτό δεν μετατραπεί ποτέ σε μνημείο του ναζισμού». Όπως ανακοινώθηκε, μέσα στον Νοέμβριο θα ξεκινήσει πανευρωπαϊκός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για την κατάλληλη διαμόρφωση του κτιρίου.

Δαπανηρή η απαλλοτρίωση του πατρικού του Χίτλερ

Ο Αδόλφος Χίτλερ είχε ζήσει τους πρώτους μήνες της ζωής του στο σπίτι αυτό, που περιήλθε το 2916 στην κατοχή του κράτους. Αλλά η τύχη του αποτέλεσε αντικείμενο μακράς νομικής διαμάχης με την οικογένεια της Γκερλίντε Πόμερ, στην οποία ανήκε το σπίτι επί σχεδόν έναν αιώνα, μια διαμάχη που τέλειωσε φέτος όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστρίας απεφάνθη ότι οι Πόμερ δικαιούνται μια αποζημίωση ύψους 810.000 ευρώ, λιγότερα απ’ όσα απαιτούσαν, αλλά περισσότερα από όσα τους είχαν αρχικά προταθεί. H οικογένεια Πόμερα νοίκιαζε από τη δεκαετία του 1970 έναντι 4.800 ευρώ τον μήνα το σπίτι των 800 τ.μ. στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως ξενώνα για άτομα με κινητικά προβλήματα, αλλά η συμφωνία κατέρρευσε το 2011 όταν οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν να συναινέσουν στην ανακαίνιση ή την πώλησή του. Έκτοτε παρέμενε άδειο συνεχίζοντας πάντως να προσελκύει νεοναζί απ’ όλο τον κόσμο, ενώ κάθε χρόνο τον Απρίλιο -ανήμερα των γενεθλίων του Χίτλερ αντιφασιστικές οργανώσεις πραγματοποιούν μια συγκέντρωση έξω από το κτίριο.