Την ευκαιρία να ταξιδέψουν και να ανακαλύψουν την Ευρώπη θα έχουν όλοι οι νέοι και νέες ηλικίας 18 ετών και άνω, στο πλαίσιο του προγράμματος DiscoverEU, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε νέο γύρο αιτήσεων για χορήγηση ταξιδιωτικών καρτών.

Μέχρι σήμερα η Επιτροπή έχει χορηγήσει 50.000 ταξιδιωτικές κάρτες στο πλαίσιο τριών γύρων υποβολής αιτήσεων στους οποίους συμμετείχαν 275.000 νέοι και νέες.

Ο νέος γύρος θα επιτρέψει σε ακόμη 20.000 νέους να συμμετάσχουν στο DiscoverEU και να μάθουν για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης, αναπτύσσοντας παράλληλα τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους.

Όσοι ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση μέσω της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας μέχρι τις 28 Νοεμβρίου 2019. 

Προϋποθέσεις συμμετοχής

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να είναι 18 ετών στις 31 Δεκεμβρίου 2019, να είναι πολίτες της Ευρωπαϊκής ένωσης και να προτίθενται να ταξιδέψουν μεταξύ της 1ης Απριλίου 2020 και της 31ης Οκτωβρίου 2020 για διάστημα που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες.

Επιτροπή αξιολόγησης θα εξετάσει τις αιτήσεις και θα επιλέξει τους επιτυχόντες.

Οι αιτούντες θα ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της επιλογής, που θα βασιστεί σε ένα κουίζ γενικών γνώσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Ιανουάριο του 2020.

Κάθε χρόνο οι δραστηριότητες του DiscoverEU έχουν ένα θέμα που σχετίζεται με τις προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το θέμα για το 2019 είναι «μαθαίνοντας για την Ευρώπη».

Το θέμα για το 2020 θα είναι «βιώσιμη πράσινη Ευρώπη».

Το DiscoverEU φέρνει κοντά χιλιάδες νέους ανθρώπους, δημιουργώντας έτσι μια κοινότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συμμετέχοντες που δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους συνδέθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αντάλλαξαν συμβουλές ή πρόσφεραν τις γνώσεις τους για διάφορα μέρη, σχημάτισαν ομάδες για να ταξιδέψουν από πόλη σε πόλη ή φιλοξένησαν ο ένας τον άλλον.

Περαιτέρω πληροφορίες διατίθενται

στην Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας,

στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Νεολαίας στο Facebook

στους λογαριασμούς και Instagram της Ευρωπαϊκής Νεολαίας

στο Δίκτυο Europe Direct και συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στο Κέντρο Eυρωπαϊκής Πληροφόρησης «Europe Direct Patras - Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».