Το μεσημεράκι της 17ης Νοέμβρη τα μέλη και οι φίλοι της Εταιρείας Κοινωνικής Δράσης και Πολιτισμού Κοινο_Τοπία www.koinotopia.gr διάλεξαν για ένα φθινοπωρινό συναπάντημα. Το αυθεντικό τσιπουράδικο ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ στην πλατεία Πυροσβεστείου φιλοξένησε αυτή τη συνάντηση στην οποία είχαν την ευκαιρία να γευτούν μεζέδες και εδέσματα από το μενού του καταστήματος εστίασης, να τραγουδήσουν αλλά και κάποιοι να χορέψουν.

Η πρώτη μεγάλη συνεύρεση της σεζόν 2019-2020 στάθηκε αφορμή τα μέλη να ανταλλάξουν απόψεις για τις δράσεις που σχεδιάζονται, να γνωρίσουν νέους φίλους που ήρθαν στην οργάνωση αλλά και να κάνουν απολογισμό για τους μήνες που πέρασαν.

Η μουσική επένδυση με ρεμπέτικα και παλιά λαϊκά από τους φίλους της Κοινο_Τοπίας Θεοδόση Σύρπη (μπουζούκι) και Θάνο Καρακατσάνη (κιθάρα) που ευγενικά προσφέρθηκαν να ψυχαγωγήσουν την παρέα ενθουσίασε τους παραβρισκόμενους.

Οι συμμετέχοντες είχαν παράλληλα την ευκαιρία να δοκιμάσουν την τύχη τους στη λαχειοφόρο αγορά που οργανώνει η Κοινο_Τοπία για να ενισχύσει τη δράση της και τη λειτουργία του νέου της χώρου. Η Φωτεινή Βελλοπούλου παρουσίασε το δώρο της λαχειοφόρου, τη χειροποίητη πλεκτή γυναικεία τσάντα αξίας 150€, προσφορά της Χριστίνας Μαυροπούλου, στελέχους της οργάνωσης.


Απόσταγμα Σταφυλής και Άλλων Φρούτων

Ο γαλλικός όρος για τα αποστάγματα είναι eau de vie, μεταφράζεται δε ως «το νερό της ζωής». Με το χαρακτηρισμό «απόσταγμα φρούτων» αναφερόμαστε στο αλκοολούχο ποτό που παράγεται αποκλειστικά με ζύμωση και απόσταξη του φρούτου.

Το απόσταγμα φρούτων δε μπορεί να αρωματίζεται. Το διακριτικό και χαρακτηριστικό άρωμα του αποστάγματος οφείλεται στα αρώματα του φρούτου.

Η επωνυμία πώλησης του αποστάγματος φρούτων είναι «απόσταγμα», με την προσθήκη του ονόματος του φρούτου, π.χ. απόσταγμα κερασιών ή kirsch, απόσταγμα δαμάσκηνων ή slivovitz, απόσταγμα κορόμηλων, ροδάκινων, μήλων, αχλαδιών, βερίκοκων, σύκων, εσπεριδοει- δών, σταφυλιών ή άλλου φρούτου.

Στην Ελλάδα το πιο δημοφιλές απόσταγμα του είδους είναι το «Απόσταγμα Σταφυλής». Αποτελεί την πιο σοφιστικέ και εκλεπτυσμένη παραλλαγή του αποστάγματος στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρου και τσικουδιάς).

Παράγεται από τη ζύμωση και απόσταξη ολόκληρου του καρπού της σταφυλής. Τα σταφύλια που θα δώσουν το απόσταγμα δεν πιέζονται και διατηρούν όλους τους χυμούς τους επομένως και το χαρακτήρα τους. Αμέσως μετά τη συγκομιδή τοποθετούνται σε δεξαμενές όπου και ζυμώνονται σε αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες.