Η ώρα πλησιάζει και η Πάτρα μαζί με τον δήμαρχο της Κώστα Πελετίδη, τα μέλη του δημοτικού της συμβουλίου και με μια πλειάδα επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της πόλης, ετοιμάζονται για να ανέβουν στην Αθήνα, στη συνάντηση που θα γίνει στο υπουργείο Υποδομών, με τον Κώστα Καραμανλή. 

Το βασικό θέμα συζήτησης της συνάντησης αυτής, εκτός της Πατρών Πύργου, θα είναι η υπόγεια χάραξη της έλευσης του σύγχρονου τρένου, έτσι ακριβώς όπως είχε οριστεί και συμφωνηθεί με την απερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. 

Πλήρης υπογειοποίηση της γραμμής από το ύψος του Ρίου έως την Κανελλοπούλου, εφαρμογή της cut cover μεθόδου από εκεί και μέχρι το ύψος του Αγίου Διονυσίου και εκ νέου μερική βύθιση του τρένου έως το ύψος του ναού του Αγίου Ανδρέα για φτάσει στη συνέχεια με τον ίδιο τρόπο στο νέο λιμάνι. 

Σύμφωνα με την δημοτική αρχή και τα όσα είχαν ειπωθεί από τα στελέχη του υπουργείου πριν από μερικούς μήνες, είναι ένα έργο που μπορεί να γίνει. Ο δήμος και οι κάτοικοι του Αρκτικού Διαμερίσματος το ζητούν και είναι αποφασισμένοι να κάνουν ότι χρειαστεί, τονίζοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, αν το τρένο, δηλαδή έχει επιφανειακή χάραξη, θα υψωθεί ένα τείχος που θα κόψει την πρόσβαση της πόλης προς το θαλάσσιο μέτωπο και την παραλιακή της ζώνη στα δύο. 

Ο Κώστας Καραμανλής, από την πλευρά του, και τα στελέχη του υπουργείου (προφανώς και άλλαξαν στάση), τονίζουν ότι δεν υπήρχε ποτέ μελέτη για ένα τέτοιο έργο και ότι το σενάριο αυτό είναι εξωπραγματικό από πολλές απόψεις, αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα και δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο πουθενά άλλου στον κόσμο. 

Το κανάλι του Δήμου Πατρεών, έτσι, λίγες ώρες πριν από την συνάντηση με τον κ. Καραμανλή στην Αθήνα, ανέβασε ένα βίντεο που απεικονίζει μία ρεαλιστική αποτύπωση της εικόνας της Πάτρας και του πως θα διαμορφωθεί με τη υπόγεια χάραξη του τρένου. Η υπογειοποίηση της σιδηροδρομικής γραμμής θα δώσει την δυνατότητα να διαμορφωθεί ένα γραμμικό πάρκο 6 χιλιομέτρων με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο και πράσινο. 

Το βίντεο είναι βασισμένο στην αρχική φωτό ρεαλιστικής απεικόνιση της παρουσίασης της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή Σεπολίων που ήδη εκτελείται από την ΕΡΓΟΣΕ. Εκεί στα Σεπόλια η υπόγεια χάραξη και το γραμμικό πάρκο προφανώς και γίνονται, στην Πάτρα αδύνατον...


Φωτορεαλιστική απεικόνιση της διεκδίκησης της Πάτρας για την υπογειοποίηση