Μπορεί το κύμα της μετανάστευσης στα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια μπροστά από το νέο λιμάνι της Πάτρας να έχει μειωθεί και η κατάσταση να είναι ελεγχόμενη, ωστόσο, οι μετανάστες συνεχίζουν να έρχονται στην Πάτρα, μέσα από κυκλώματα διακίνησης που τους τάζουν... λαγούς και πετραχήλια, δίνοντάς τους πλαστά διαβατήρια και έγγραφα για να ταξιδέψουν, φυσικά με το αζημίωτο. 

Έτσι, καθημερινά οι άνδρες του λιμενικού και οι αστυνομικοί που έχουν στην εποπτεία τους την παραλιακή ζώνη και το νέο λιμάνι, ζουν καταστάσεις που σίγουρα τους έχουν φέρει αντιμέτωπους με το δράμα αυτών των ανθρώπων.

Μια από αυτές τις ιστορίες που σίγουρα συγκινούν, έζησαν με την 75χρονη ηλικιωμένη από την Συρία που προσπάθησε να ταξιδέψει στην Ιταλία λαθραία, έχοντας ως σκοπό να πάει στη Γερμανία, εκεί που ζει το μοναδικό εν ζωή παιδί της. 

Η ηλικιωμένη συνελήφθη και όταν έγινε αυτό (στις 16 Νοεμβρίου σύμφωνα με την ανακοίνωση του λιμεναρχείου), ήταν σε κατάσταση αμόκ, φωνάζοντας, εκλιπαρώντας και παρακαλώντας τους λιμενικούς να την αφήσουν να πάει να δει το παιδί της.

Σύμφωνα με τα όσα έλεγε, έχει χάσει όλα τα παιδιά της στον πόλεμο, στη Συρία, και έχοντας κάνει ένα μακρύ ταξίδι από τη χώρα της για να φτάσει στην Ελλάδα, το μόνο που ήθελε ήταν να πάει στη Γερμανία και να αγκαλιάσει το μοναδικό παιδί που της έχει απομείνει. 

"Να το αγκαλιάσω και ας αφήσω εκεί την τελευταία μου πνοή...." έλεγε χαρακτηριστικά. Η ηλικιωμένη γυναίκα συνελήφθη, ευτυχώς όμως αφέθηκε ελεύθερη μετά από μερικές ώρες, μη ζώντας μετά από όλα αυτά που έχει περάσει και τον εφιάλτη των κρατητηρίων. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, αλληλέγγυοι της Πάτρας έχουν αναλάβει την περίπτωσή της. 

Στόχος τους είναι να προσπαθήσουν να της βγάλουν άσυλο και να ταξιδέψει νόμιμα στη Γερμανία. Κάτι που με τη χρονοβόρα διαδικασία που προβλέπεται για αυτό το θέμα, μόνο εύκολο δεν είναι. Η ίδια είναι σε κακή ψυχολογική κατάσταση, παρά τη φροντίδα που της έχουν δώσει, οι αλληλέγγυοι. Στο πρόσωπο και στην ιστορία της αποτυπώνεται το δράμα της προσφυγιάς.