Καμία συγνώμη, καμία μεταμέλεια. Ο πρίγκιπας Άντριου έδωσε μια σπάνια τηλεοπτική συνέντευξη στο BBC μιλώντας για την σχέση του με τον αποθανόντα παιδεραστή Τζέφρι Επστάιν, με τα βρετανικά μέσα να κάνουν λόγο για «φιάσκο».

Ο 59χρονος πρίγκιπας Άντριου, έδωσε συνέντευξη στην εκπομπή Newsnight του BBC και στην δημοσιογράφο Έμιλι Μέιτλις, θέλοντας να εξηγήσει την σχέση του με τον Τζέφρι Επστάιν, που βρέθηκε νεκρός πριν από μερικούς μήνες σε φυλακή αλλά και να αρνηθεί δημόσια τις καταγγελίες της Βιρτζίνια Ρόμπερτς ότι εξαναγκάσθηκε να κάνει σεξ μαζί του όταν εκείνη ήταν ανήλικη. Ωστόσο, δήλωσε δύο φορές πως η σχέση του με τον Επστάιν είχε και «ευεργετικά αποτελέσματα» και του έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσει ανθρώπους και να τον βοηθήσει να προετοιμαστεί για τον μελλοντικό ρόλο του ως πρέσβης του εμπορίου, προσθέτοντας ωστόσο πως τα αποτελέσματα της σχέσης του με τον Επστάιν ήταν μια «σταθερή πληγή» για την οικογένειά του.

Ερωτηθείς για την φιλία του με τον Τζέφρι Επστάιν, ο Άντριου είπε ότι ο χρηματιστής «είχε την εξαιρετική ικανότητα να φέρνει κοντά τελείως διαφορετικούς ανθρώπους» και πως ήθελε να «μάθει» και να «βρεθεί με κόσμο» μετά την επιστροφή του από το Ναυτικό. Τι είπε, σε γενικές γραμμές, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τις κατηγορίες ο πρίγκιπας Άντριου.

Εξακολουθεί να μην μετανιώνει που ήταν φίλοι με τον Τζέφρι Επστάιν

Ο πρίγκιπας Άντριου είχε υπερασπιστεί την σχέση του με τον χρηματιστή και στο παρελθόν και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, δύο μόλις εβδομάδες μετά την αυτοκτονία του Τζέφρι Επστάιν στην φυλακή εν αναμονή της δίκης του για σωματεμπορία. Αλλά στην συνέντευξη του Σαββάτου, ο πρίγκιπας έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το «γιατί» δεν έχει μετανιώσει για την φιλία τους. Όπως είπε, η γνωριμία τους είχε «κάποια σοβαρά ευεργετικά αποτελέσματα» σε μια δύσκολη περίοδο για εκείνον, που μόλις είχε φύγει από το Πολεμικό Ναυτικό και ξεκινούσε την καριέρα του ως ειδικός πρεσβευτής του εμπορίου και της βιομηχανίας. Όπως είπε: «Οι άνθρωποι που γνώρισα και οι ευκαιρίες που μου δόθηκαν για να μάθω είτε από τον ίδιο είτε εξαιτίας του, ήταν πολύ χρήσιμες».

Ο λόγος που συνάντησε τον Επστάιν το 2010 ήταν για να «βάλει ένα τέλος στην φιλία τους»

Ένα μεγάλο μέρος της συνέντευξης επικεντρώθηκε στο γιατί ο πρίγκιπας Άντριου πήγε να μείνει με τον Επστάιν το 2010, μετά την καταδίκη του, λέγοντας πως είχε πάει για να του πει από κοντά πως δεν ήταν πρέπον να έχουν πλέον επαφές, διότι αν του το έλεγε από το τηλέφωνο, θα ήταν πράξη δειλίας.

Όσο για την διαμονή του στο σπίτι του Αμερικανού χρηματιστή είχε πως «απλά βόλευε» και παραδέχτηκε πως ήταν «οπωσδήποτε λάθος του» η απόφασή του αυτή. «Έμεινα μαζί του και αυτό είναι κάτι για το οποίο κατηγορώ τον εαυτό μου καθημερινά, επειδή δεν ήταν κάτι που αρμόζει σε μέλος της βασιλικής οικογένειας. Απογοήτευσα την ομάδα. Τόσο απλά» δήλωσε ο πρίγκιπας Άντριου στην δημοσιογράφο του BBC.

Έχοντας πέσει θύμα πυροβολισμού στα Φόκλαντ σήμαινε πως «έχει σταματήσει να ιδρώνει»

Η δημοσιογράφος, φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στους ισχυρισμούς μίας εκ των κατηγορουμένων του Επστάιν, την Βιρτζίνια Ρόμπερτς, που έχει δηλώσει πως γνώρισε τον πρίγκιπα Άντριου το 2001 όταν είχε ένα δείπνο μαζί του, χόρεψαν σε ένα κλαμπ στο Λονδίνο και μετά έκαναν σεξ στο σπίτι της Γκισλέιν Μάξγουελ (σύντροφος του Επστάιν) στο Belgravia. Στις κατηγορίες της, η Ρόμπερτς ήταν «πολύ συγκεκριμένη» όσον αφορά στις λεπτομέρειες, λέγοντας πως ο πρίγκιπας «είχε έντονη εφίδρωση».

Φυσικά, ο πρίγκιπας Άντριου αρνήθηκε αυτές τις κατηγορίες λέγοντας πως υπάρχει «ένα πρόβλημα» με την ιστορία της, καθώς αποκάλυψε πως πάσχει από μια παροδική ασθένεια που σημαίνει πως δεν μπορούσε να ιδρώσει. «Δεν ίδρωνα εκείνη την περίοδο γιατί υπέφερα από αυτό που θα μπορούσε να περιγραφεί ως υπερβολική δόση αδρεναλίνης στον πόλεμο των Φόκλαντ όπου και πυροβολήθηκα και απλά…. Ήταν σχεδόν αδύνατον για μένα να ιδρώνω» όπως είπε ο πρίγκιπας.

Για «καταστροφικό λάθος» και ένα «παρακινδυνευμένο στοίχημα που μετατράπηκε σε φιάσκο» κάνουν λόγο τα βρετανικά μέσα Ενημέρωσης όσον αφορά στην συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στο BBC. Η Guardian έγραψε πως δεν έδειξε την παραμικρή λύπη ή ανησυχία για τα θύματα του Τζέφρι Επστάιν, διότι διαρκώς χαμογελούσε. «Δεν είδα ποτέ κάτι τόσο καταστροφικό» ανέφερε ο σύμβουλος δημοσίων σχέσεων Μαρκ Μπορκόφσκι. Όσο για την δικαιολογία του σχετικά με τον ιδρώτα, το πιο καυστικό σχόλιο το έκαναν οι Sunday Times που αναφέρουν: «Τα άλογα ιδρώνουν, οι άνδρες ιδρώνουν, αλλά τα μέλη της βασιλικής οικογένειας μόνο λάμπουν».