Ικανοποιητικά τα πηγαίνει η Πάτρα σε μία νέα έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την επιχειρηματικότητα και το πώς είναι να κάνεις επιχειρήσεις. 

Η έκθεση αυτή που ονομάζεται «Doing Business in the European Union 2020: Ελλάδα, Ιρλανδία και Ιταλία», παρουσιάζει στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στον τομέα κυρίως της διευκόλυνσης των υπηρεσιών, στο να ανοίξει κάποιος ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας ή επενδυτής μια επιχείρηση για να δραστηριοποιηθεί. 

Τα ευρήματα που παρουσιάζονται, μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφορούσαν πέντε τομείς: Τη διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων, τη  διεκπεραίωση διαδικασιών για την χορήγηση οικοδομικής άδειας, την ηλεκτροδότηση, την καταχώρηση δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και την εκτέλεση συμβάσεων. 

Ειδικότερα, στην διαδικασία σύστασης επιχειρήσεων η Πάτρα είναι στις κορυφαίες θέσεις των πόλεων της Ελλάδας, καθώς όπως αναφέρεται στην έκθεση απαιτούνται μόνο τρία βήματα. Όμως καταγράφηκαν σημαντικές διαφορές στην Πάτρα στους υπόλοιπους επιμέρους τομείς. 

Στον τομέα της ηλεκτροδότησης η Πάτρα βαθμολογείται με 88.11 κάτι που την κατατάσσει στις τοπ θέσεις της χώρας, αλλά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ξεπερνώντας ακόμα και μέρη όπως στην Ευρώπη. 

Η Πάτρα (μαζί με την Αθήνα), σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, έχουν τους ισχυρότερους μηχανισμούς πιστοποίησης ποιότητας κτιρίων, καθώς οι δύο πόλεις έχουν τις αυστηρότερες απαιτήσεις και προσόντα για τους αρμόδιους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ μισθώνουν μηχανικούς ή αρχιτέκτονες με τυπικά προσόντα και εμπειρία. 

Σε αρκετά καλή θέση είναι η αχαϊκή πρωτεύουσα και και στον τομέα της καταχώρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς για την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας μεταβίβασης ενός τίτλου ιδιοκτησίας στο τοπικό υποθηκοφυλακείο/κτηματολόγιο απαιτούνται μόλις 12 ημέρες. 

Στα δικαστικά ζητήματα και στις εμπορικές διαφορές η Πάτρα είναι πίσω από τις άλλες πόλεις αφού ο χρόνος που απαιτείται για να εκδώσει μία απόφαση το αρμόδιο δικαστήριο (συνήθως το Πρωτοδικείο), ξεπερνά στις περισσότερες περιπτώσεις τις 1.000 μέρες. 

Εξάλλου και στον τομέα της αδειοδότησης κατασκευών η Πάτρα δεν τα πηγαίνει τόσο καλά, έχοντας σκορ μόλις 69,9 αφού απαιτούνται 69 διαδικασίες και διάστημα 209 ημερών κατά μέσο όρο.