Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 15 Νοέμβρη, η Λαϊκή Συνέλευση του Κεντρικού Διαμερίσματος, με θέμα τον Προϋπολογισμό και το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου Πατρέων, για το 2020.

Η Συνέλευση έγινε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης, με την συμμετοχή δεκάδων δημοτών και εκπροσώπων φορέων που τοποθετήθηκαν και αναφέρθηκαν σε ζητήματα που τους απασχολούν.

Ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στην παρέμβασή του μεταξύ άλλων τόνισε:

«Τα τελευταία χρόνια η πόλη μας έχει αγωνιστικό προσανατολισμό. Η Πάτρα αναγνωρίζεται για τις διεκδικήσεις της και τις κινητοποιήσεις του Πατραϊκού λαού. Σε αυτόν τον δρόμο συνεχίζουμε, άσχετα ποιος είναι στην κυβέρνηση. Γιατί εμείς, σε αντίθεση με ό,τι γινόταν στο παρελθόν, βάζουμε μπροστά τον Πατραϊκό λαό και τις ανάγκες του. 

Έτσι, παρακάμπτουμε τα εμπόδια που βάζουν κάθε φορά, με πρόσφατο παράδειγμα η ανταπόκριση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, που μετά την προειδοποίησή μας ότι θα πάμε απρόσκλητοι, θα μας δεχτεί την προσεχή Τετάρτη. 

Το ραντεβού αυτό ορίστηκε μετά την αποφασιστική στάση μας και την πίεση που ασκήσαμε. 

Για το θέμα των αδέσποτων που κάποιος συμπολίτης έθιξε. Προχωρά η διαδικασία για την περισυλλογή τους. Όλοι νομίζουν ότι θα πάρουμε τα ζώα και θα τα φυλακίσουμε σε ένα χώρο. Εμείς προστατεύουμε τα ζώα, θα τα θεραπεύουμε και θα τα στειρώνουμε σε χώρο στο Δρέπανο που θα λειτουργήσει το Κέντρο περίθαλψης, θα τα κρατάμε για ένα μικρό διάστημα για νοσηλεία και στην συνέχεια θα τα αφήνουμε εκεί που τα βρήκαμε. Αυτό λέει ο νόμος. Τα αδέσποτα όμως, κάποτε ήταν δεσποζόμενα, άρα έχουμε ευθύνη όλοι μας. Όσοι έχουν κατοικίδια πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι παιχνίδια που τα πετάνε όταν παλιώσουν, αλλά πρέπει να τα φροντίζουν και να τα αγαπούν, όχι να τα εγκαταλείπουν. Επίσης οι ιδιοκτήτες των κατοικίδιων πρέπει να καθαρίζουν τον χώρο στον οποίο κινούνται. Σεβόμαστε εκείνον που κυκλοφορεί με το ζώο του, αλλά να σέβεται κι εκείνος τους δημόσιους χώρους και τους χώρους που παίζουν παιδιά.

Εμείς με τις φιλοζωικές οργανώσεις που συνεργαζόμαστε θα φροντίσουμε να υιοθετηθούν. Δεν πρόκειται να κρατήσουμε ζώα «φυλακισμένα». 

Για την λειτουργία των λαϊκών αγορών έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με τους παραγωγούς για να γίνει ένας επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας της λαϊκής αγοράς, με ανακατανομή των θέσεων και εφαρμογή του Κανονισμού Λειτουργίας. 

Στα θέματα των αναπλάσεων, ξεκινάμε συμπληρωματική ανάπλαση στην Γούβα. Κάνουμε επέκταση της παρέμβασης μέχρι τον Άγιο Φανούριο. Στην Αγίας Σοφίας, από το ΙΚΑ μέχρι το χώρο του πρώην λούνα παρκ, θα γίνει ένας σύγχρονος χώρος για τα παιδιά.

Σχεδιάζουμε παρεμβάσεις σε όλες τις εργατικές κατοικίες και διεκδικούμε από την κυβέρνηση, να απομακρυνθούν οι στέγες αμιάντου όπου υπάρχουν. Αυτό το συζητήσαμε και με την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά παρεμβλήθηκαν οι εκλογές και το θέμα θα τεθεί ξανά στην σημερινή.  

Για το δίκτυο αποχέτευσης στο τμήμα από την Παπαφλέσσα και πέρα, στην περιοχή απέναντι από το Νότιο Πάρκο, θα λυθεί κι αυτό. Σήμερα ο βιολογικός καθαρισμός δεν επαρκεί. Σε δύο – τρία χρόνια που θα έχει ολοκληρωθεί η επέκταση του Βιολογικού, θα έχουμε λύση».  


Στην εισήγησή του ο Αντιδήμαρχος, Ανδρέας Αθανασόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Δημοτική Αρχή ξετυλίγει το πρόγραμμά και την δράση της εν μέσω εχθρικού περιβάλλοντος. 

Σ’ αυτό το περιβάλλον, ως Δημοτική Αρχή καλούμαστε να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του δημοτών μας με τρομερή μείωση της χρηματοδότησης και μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. 

Ο θεσμός της 8μηνης προσωρινής εργασίας, του γνωστού «διαγωνισμού της ανεργίας», με ψίχουλα αντί για μισθούς,  που χρησιμοποιείται απ’ όλες τις κυβερνήσεις δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αφού μέχρι να προσαρμοστούν οι εργαζόμενοι στον τομέα τους απολύονται.

Ακόμα περισσότερο χειροτερεύουν όμως οι συνθήκες με την τακτική της συνεχιζόμενης μεταφοράς νέων αρμοδιοτήτων στους Δήμους με τους Νόμους Καλλικράτη και Κλεισθένη σε κρίσιμους τομείς όπως της αντιπλημμυρικής – αντιπυρικής προστασίας, της αντισεισμικής θωράκισης, της περίθαλψης ευπαθών κοινωνικών ομάδων και άλλα όπου δεν προβλέπεται ούτε χρηματοδότηση ούτε φυσικά προσλήψεις απαιτούμενου προσωπικού. Την ίδια όμως στιγμή αυξάνονται κατακόρυφα οι λαϊκές ανάγκες για ασφαλείς δρόμους και πεζοδρόμια, για νέους παιδικούς σταθμούς και σχολικά κτίρια, για ελεύθερους χώρους πλατείες και παιδικές χαρές, σύγχρονους αθλητικούς χώρους και άλλα όπου απαιτούν ακόμα περισσότερους πόρους, περισσότερο εξειδικευμένο προσωπικό. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με την πολιτική της επιδιώκει να παραδοθούν βασικές κερδοφόρες δημοτικές υποδομές και υπηρεσίες στους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Η Δημοτική Αρχή έχει αποφασίσει με ποιόν είναι. Είναι με τις λαϊκές οικογένειες γι’ αυτό με συνεχείς πρωτοβουλίες διεκδικούμε: Αύξηση της χρηματοδότησης, προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή εργασία, καμία υπηρεσία του Δήμου μας στους ιδιώτες.

Στην λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, οι Αντιδήμαρχοι: Διονύσης Πλέσσας, Βίβιαν Σαμούρη, Τάκης Πετρόπουλος, Νίκος Ασπράγκαθος, Αναστασία Τογιοπούλου, ο Πρόεδρος του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων, Θόδωρος Τουλγαρίδης, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίου Νεκταρίου, Αγίου Διονυσίου, του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων και πολλοί δημότες.


Η Δημοτική Αρχή συζητά με τον λαό και τους φορείς της πόλης, ενόψει της κατάθεσης του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Πατρέων για το 2020.

Σήμερα Δευτέρα 18 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, πραγματοποιείται Λαϊκή Συνέλευση στα Προσφυγικά, στην αίθουσα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου, με την παρουσία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη.