Η χρονιά του 2019 βαδίζει προς το τέλος της και η επιχειρηματικότητα στην Πάτρα και στην Αχαΐα το δεκάμηνο του έτους (Ιανουάριος - Οκτώβριος) έχει σταθεροποιηθεί σε ένα θετικό πρόσημο, κρίνοντας τουλάχιστον από τους στοιχεία που υπάρχουν στην υπηρεσία του Γ.Ε.ΜΗ. του Επιμελητηρίου Αχαΐας, δείχνοντας ότι η ανάκαμψη της αγοράς από πλευράς αριθμών είναι μια πραγματικότητα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 2019 συνέχισε την πορεία που κληροδότησε από το 2017 και το 2018, τα δύο έτη που μετά από τα πέτρινα χρόνια της κρίσης, το άνοιγμα των επιχειρήσεων ήταν μεγαλύτερο σε αριθμό από τα κλείσιμο και τα λουκέτα. 

Το πρώτο δεκάμηνο του 2019 (από την 1 Ιανουαρίου έως και τις 30 Οκτωβρίου) οι εγγραφές στο Επιμελητήριο των επιχειρήσεων εκείνων που ξεκίνησαν τη δραστηριότητα τους έφτασαν τις 808. Το ίδια διάστημα οι διαγραφές, οι επιχειρήσεις, δηλαδή εκείνες που έπαυσαν τη δραστηριότητα τους και έβαλαν λουκέτο είναι στις 539. 

Το θετικό πρόσημο έτσι που συνεπάγεται από τις εγγραφές και τις διαγραφές για την επιχειρηματικότητα του 2019 στην περιοχή μας φτάνει το +269. Το νούμερο αυτό δείχνει αν μη τι άλλο ότι και το 2019 θα κλείσει με ένα θετικό πρόσημο για τον επιχειρηματικό κόσμο, καθώς μέσα στους δύο επόμενους μήνες που απομένουν για να φύγει η χρονιά, είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια εντυπωσιακή ανατροπή. 

Ο κόσμος της Πάτρας και της Αχαΐας δείχνει έτσι μια τάση να ρισκάρει και να επενδύσει, μια τάση που δεν υπήρχε την πενταετία του 2011 -2016, καθώς η επιχειρηματκότητα είχε ένα σταθερά αρνητικό πρόσημο. Το 2017, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ, ήταν η πρώτη χρονιά που η επιχειρηματικότητα είχε θετικό πρόσημο και φάνηκε η ανάκαμψη της αγοράς. 

Συγκεκριμένα το 2017 οι εγγραφές ήταν 793 και οι διαγραφές 667 και έτσι η μεταξύ τους διαφορά έφτασε το +126. Η τάση αυτή της επιχειρηματικότητας συνεχίστηκε και το 2018 και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξητικό τρόπο, με το θετικό πρόσημο να φτάνει το +409 (913 εγγραφές και 504 διαγραφές).


Θα αργήσει να καλυφθεί το "κενό" της πενταετίας 2011-2016

Τα στοιχεία του Γ.Ε.ΜΗ. δείχνουν λοιπόν ότι η επιχειρηματικότητα για την περιοχή μας δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί τα δύο τελευταία έτη, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί το 2019, αφήνοντας έτσι ελπίδες για το μέλλον και την ανάκαμψη της τοπικής οικονομίας και της αγοράς.

Ωστόσο, το τσουνάμι των λουκέτων που πέρασε τα χρόνια της κρίσης, δεν έχει ακόμα καλυφθεί και οι επιχειρήσεις που έκλεισαν την πενταετία, έχουν αφήσει ένα κενό που μέχρι ώρας δεν έχει αναπληρωθεί. 

Αν, δηλαδή, βάλουμε κάτω τις εγγραφές και τις διαγραφές που έχουν γίνει τα έτη 2011 -2018, τότε διαπιστώνουμε ότι το πρόσημο παραμένει αρνητικό, φτάνοντας το -653. Άρα, ακόμα και στην περίπτωση που πλέον έχουμε βγει οριστικά από την κρίση, θα χρειαστεί ακόμα καιρός για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε στην αγορά η σκοτεινή πενταετία του 2011 -2016. 

Ο πίνακας άλλωστε της υπηρεσίας του ΓΕΜΗ τα λέει όλα.