Οι ελιές φέτος μπορεί να κάνουν το χατήρι στους παραγωγούς και να υπάρχει καλή σοδειά για το λάδι της χρονιάς αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν πέρυσι, όμως οι μεγαλέμποροι, επιμένουν σε μία τακτική που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών από τους αγρότες. 

Οι τιμές που δίνουν στους παραγωγούς οι έμποροι είναι εξευτελιστικές, μολονότι γνωρίζουν ότι η φετινή παραγωγή θα είναι σχετικά καλή, τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και από πλευράς ποσότητας.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι αγρότες, οι τιμές που δίνουν οι έμποροι δεν ξεπερνούν το 2,3 ευρώ το κιλό, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η τιμή πέφτει ακόμα περισσότερο στα 2 ευρώ. 

Το γεγονός αυτό και ενώ η συγκομιδή έχει ξεκινήσει, έχει κάνει αρκετούς αγρότες και παραγωγούς να σκέφτονται σοβαρά αν αξίζει τον κόπο να προχωρήσουν στο μάζεμα της ελιάς, καθώς το κέρδος τους θα είναι ελάχιστο, ενώ δεν αποκλείεται σε ορισμένες περιπτώσεις να μπουν και μέσα, καθώς δεν θα ξεπερνά το κόστος της συγκομιδής του καρπού. 

Επιπλέον δεν θέλουν να υποκύψουν στις εκβιαστικές - όπως τις χαρακτηρίζουν - τακτικές των εμπόρων που την ίδια στιγμή που δίνουν αυτές τις τιμές στους αγρότες, προωθούν το λάδι στο λιανικό εμπόριο, εκεί όπου ο καταναλωτής θα το βρίσκει με βάση τις εκτιμήσεις για την διαμόρφωση της τιμής του, γύρω στα 6 ευρώ. 

Πρόκειται λοιπόν, σύμφωνα πάντα με τους παραγωγούς - αγρότες - για μία τακτική εκβιασμού και συνάμα κοροϊδίας. Για αυτό και αρκετοί από αυτούς δηλώνουν αποφασισμένοι να μαζέψουν όσο λάδι χρειάζονται για δική τους χρήση και να αφήσουν τις υπόλοιπες ελιές αμάζευτες.

Ζητούν από την πολιτεία να παρέμβει

Ωστόσο, δεν πρόκειται να το αφήσουν το θέμα έτσι, όπως τονίζουν και θα αντιδράσουν και συνδικαλιστικά, ξεκινώντας επαφές με τους φορείς της πολιτείας και ζητώντας από τους αρμόδιους μηχανισμούς του κράτους να παρέμβουν γιατί πρόκειται όπως λένε για φαινόμενο, καθαρής αισχροκέρδειας.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η συγκομιδή της ελιάς έχει ξεκινήσει φέτος με κάποια καθυστέρηση, κυρίως λόγω της υπερβολικής ζέστης του Οκτωβρίου, κάτι που όμως δεν πρόκειται να έχει επιπτώσεις στην παραγωγή.

Όμως ένα ακόμα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες είναι ότι δεν υπάρχουν στα χωριά διαθέσιμα χέρια για να βοηθήσουν στη συγκομιδή της ελιάς και να πάρουν το αντίστοιχο μεροκάματο. 

Υπάρχουν μόνο αλλοδαποί εργάτες - Έλληνες δεν πηγαίνουν συνήθως παρά τη ζήτηση που υπάρχει - που έχουν αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια μια σημαντική εμπειρία με τη διαδικασία (το μάζεμα της ελιάς θέλει ικανότητα και εμπειρία), όμως πολλοί από αυτούς αντιμετωπίζουν θέμα με τη βίζα τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εργαστούν νόμιμα και να βοηθήσουν.