Κλειστοί είναι οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο ενώ σταδιακά και όταν απαιτείται θα κλείνουν και άλλοι δρόμοι προς την πρεσβεία των ΗΠΑ λόγω της πορείας που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 16:00.

Λίγο πριν τις 13:30 οι επισκέπτες του Πολυτεχνείου άρχισαν να εκκενώνουν τους χώρους του ιδρύματος προκεμένου να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση μνήμης της Επιτροπής Εορτασμού της 17ης Νοέμβρη, κατά την οποία έγινε η ανάκρουση του ύμνου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αφού προηγήθηκε το προσκλητήριο των νεκρών.

«Ας δουλέψουμε σκληρά για να περιφρουρήσουμε την Δημοκρατία, να παραδώσουμε μια καλύτερη Ελλάδα στα χέρια της νεότερης γενιάς και να αγωνιστούμε για τη στήριξή της», σημείωσε ο πρύτανης του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, Ανδρέας Μπουντουβής.

«Το Πολυτεχνείο παραμένει φωτεινός φάρος, φωτίζοντας το δρόμο της νέα γενιάς των αγωνιστών. Δεν συμβιβάζεται, δεν υποκλίνεται, δεν συνθηκολογεί», τόνισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών, Σπύρος Χαλβατζής.

Υπενθυμίζεται ότι από τις 3 το μεσημέρι θα κλείσει ο σταθμός του Μετρό «Μέγαρο Μουσικής» ενώ 1,5 ώρα μετά (στις 16:30) θα κλείσουν οι σταθμοί «Ευαγγελισμός» και «Σύνταγμα».


Αν και μέχρι στιγμής η εικόνα που έχουν οι επιτελείς της αστυνομίας είναι ότι επικρατεί ηρεμία στην περιοχή του Πολυτεχνείου, το σχέδιο της ΕΛΑΣ προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια αλλά και καταλήψεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή και άλλων κτηρίων έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.

Ειδικά για τα πανεπιστημιακά ιδρύματα θα εφαρμοστεί το σχέδιο που απέδωσε κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ με ισχυρή παρουσία αστυνομικών η οποία και απέτρεψε την μετατροπή των κτηρίων αυτών σε ορμητήρια ταραξιών. Σε κάθε περίπτωση, όμως, από την Κατεχάκη διαμηνύουν ότι είναι ειλημμένη η απόφαση να γίνουν παρεμβάσεις σε περιπτώσεις εισόδων ατόμων στο Πολυτεχνείο ή άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Παράλληλα στη σύσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αποφασίστηκε να περιοριστεί όσο περισσότερο γίνεται σε περίπτωση εκτρόπων η χρήση δακρυγόνων και χημικών και να εφαρμοστεί το δόγμα της ανοχής και της ψυχραιμίας. Να μην υπάρξουν, δηλαδή, βίαιες αντιδράσεις από τους αστυνομικούς όσο και αν προκληθούν, με ρητή εντολή να ριχτούν στη μάχη μόνο στην περίπτωση που η κατάσταση τείνει να γίνει επικίνδυνη.

Στο σχέδιο της ΕΛΑΣ μετέχουν 1.500 αστυνομικοί από τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων, που μεταφράζεται σε 30 διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) και 20 διμοιρίες της ΥΑΤ (Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης), σχεδόν το σύνολο των δυνάμεις των ομάδων ΔΙ.ΑΣ και της “Ζ” αλλά και εκατοντάδες άνδρες της Ασφάλειας, Κρατικής και της Τροχαίας.

Ξεχωριστή θα είναι η αποστολή της ομάδας Δράση με τους δικυκλιστές οι οποίοι θα είναι επιφορτισμένοι με συλλήψεις σε περιπτώσεις επεισοδίων. Στους δρόμους θα βρεθούν και οι δύο «Αίαντες» με στόχο να μειωθεί όσο το δυνατόν - και αν αυτό είναι εφτικτό - η χρήση δακρυγόνων.

Το σχέδιο «Πολυτεχνείο 2019»

Το φετινό σχέδιο της ΕΛΑΣ περιλαμβάνει εμπλοκή της Αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας καθώς υπάρχει ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός τρομοκρατικού χτυπήματος, αλλά και τη χρήση των drones τα οποία θα πετάνε πάνω από το κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τυχόν επιθέσεις κατά αστυνομικών από ταράτσες πολυκατοικιών καθώς την Παρασκευή εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε εισόδους πολυκατοικιών στην οδό Θεμιστοκλέους και σε άλλα κτήρια μεγάλες τσάντες με κομμάτια από σπασμένα μάρμαρα τα οποία εκτιμάται ότι ίσως τα ετοιμάζαν οι ταραξίες για να τα πετάξουν από μεγάλο ύψος.

Πηγές της “Κατεχάκη” κάνουν λόγο για την πλέον επικίνδυνη κατάσταση των τελευταίων χρόνων, καθώς η ατμόσφαιρα έχει φορτιστεί τις τελευταίες εβδομάδες με την πολιτική αντιπαράθεση για βρίσκεται στο κόκκινο και τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό που φοβούνται οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ είναι οι επιθέσεις σε αστυνομικούς, κτήρια υπηρεσιών της Αστυνομίας και για το λόγο αυτό αυξάνονται από σήμερα οι περιπολίες γύρω από στόχους προκειμένου να αποφευχθούν συμβάντα.

Εκτός από το Πολυτεχνείο, πάντως, ως «υψηλού κινδύνου κτήρια» θεωρούνται η ΑΣΟΕΕ, το Πάντειο και η Νομική. Μάλιστα προβλέπεται ειδικό σχέδιο για τη βουλή. Και αυτό γιατί ενδέχεται να αποτελέσει το επίκεντρο των διαμαρτυριών αφού η πορεία αναμένεται να περάσει μπροστά από το ελληνικό κοινοβούλιο πριν φθάσει στην αμερικανική πρεσβεία.

Στο σχέδιο της Αστυνομίας προβλέπεται η βοήθεια του ελικοπτέρων της ΕΛ.ΑΣ και σημαντικό ρόλο – ειδικά στο επίπεδο των πληροφοριών - θα παίξει εκτός από την Κρατική Ασφάλεια και η Αντιτρομοκρατική υπηρεσία. «Πηγές» της Κατεχάκη, αναφέρουν ότι αστυνομικοί από το 3ο Τμήμα της ΔΑΕΕΒ θα κατέβουν στο πεζοδρόμιο με σκοπό να έχουν από κοντά εικόνα των όσων γίνονται ειδικά από τα μπλοκ των σκληρών αντιεξουσιαστικών ομάδων και να συγκεντρώνουν πληροφορίες.


Πολυτεχνείο 1