Παρότι διαμένουν σε κοινόχρηστους χώρους της δομής της Μυρσίνης, οι πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν εκεί από την Ι.Μ. Πορετσού δείχνουν ήρεμοι και ευχαριστημένοι.

Η απόφαση για τη μετεγκατάστασή τους σε άλλες δομές φιλοξενίας αναμένεται να ληφθεί τη Δευτέρα, ωστόσο υπό προϋποθέσεις μπορούν να παραμείνουν και στη Μυρσίνη.

Όπως είπε ο υπεύθυνος της δομής Γιώργος Αγγελόπουλος δεν έχουν δημιουργήσει το παραμικρό πρόβλημα, δείχνουν σχολαστικοί με την καθαριότητα και το μόνο που ζήτησαν ήταν γιατρό.

Οι Αφρικανοί από το Σουδάν, τη Σομαλία και το Κονγκό που κυρίως αντέδρασαν στην Πορετσού, τώρα δείχνουν ικανοποιημένοι έστω και υπό αυτές τις συνθήκες στη Μυρσίνη, ενώ οι λιγοστοί Σύριοι, περίπου 16 άτομα, βρήκαν αδέρφια και συγγενείς μέσα στη δομή και αυτό αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη.

Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι ότι στη δομή της Μυρσίνης θα παραμείνουν οι Σύριοι και αντίθετα θα αναχωρήσουν για άλλες δομές οι Αφρικανοί. Πάντως το παράδοξο είναι πως ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης δεν αναζήτησε τα πρόσωπα αυτά, ώστε να ενωθούν οικογένειες επί ελληνικού εδάφους, κάτι που τελικά συνέβη στη Μυρσίνη.

Αυτή την ώρα, στη δομή φιλοξενούνται 262 άτομα και οι 55 (παιδιά και μητέρες) που έφτασαν από την Πορετσού. Σύντομα θα φύγουν αρκετές οικογένειες που απέκτησαν τα απαραίτητα έγγραφα και θα προωθηθούν σε άλλες χώρες τις κεντρικής και δυτικής Ευρώπης.

Όσο για τις Μονές της Ηλείας, τόσο του Πορετσού όσο και της Δίβρης, θα έρθουν, αν κριθεί αναγκαίο, μόνο Σύριες γυναίκες με τα παιδιά τους και αν ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εγκρίνει τις συνθήκες διαβίωσή τους.