Μέχρι την άνοιξη του 2020 αναμένεται να έχει λειτουργήσει το Δημοτικό Κτηνιατρείο στο Δρέπανο της Πάτρας, με τον δήμο να έχει προχωρήσει τις διαδικασίες, έτσι ώστε να έχει στα χέρια του την αντίστοιχη άδεια μέσα στους επόμενους μήνες. 

Πρόκειται για μία νέα δημοτική δομή στην οποία ο δήμος, αλλά και οι φιλοζωικές οργανώσεις, στηρίζουν πολλά για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων που παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, συνεχίζει να αποτελεί ένα βραχνά για την πόλη, κυρίως σε περιοχές όπως η Πανεπιστημιούπολη και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας. 

Ο χώρος και το κτίριο που θα φιλοξενήσει το Δημοτικό Κτηνιατρείο ήδη έχει βρεθεί, ενώ στόχος του δήμου είναι εφόσον λειτουργήσει η δομή στη συνέχεια να μπορέσει να το μετατρέψει και σε Δημοτικό Καταφύγιο, καλύπτοντας το κενό που έχει δημιουργήσει η Μέριμνα, μετά το κλείσιμό της, πριν από μερικά χρόνια. 

Θα είναι, δηλαδή, μια ολοκληρωμένη δημοτική δομή που θα αφορά όχι μόνο τη φροντίδα και τη συντήρηση των ζώων, με τρόφιμα και εμβολιασμούς, αλλά θα τους παρέχει και ένα καταφύγιο, στο οποίο θα παίρνουν αγάπη από τους εργαζόμενους και τους εθελοντές.

Πεποίθηση, άλλωστε, του δήμου για την αντιμετώπιση του θέματος των αδέσποτων που τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα στους δρόμους της Πάτρας, είναι ότι η καλύτερη λύση είναι να "καλλιεργηθεί" το έδαφος για την υιοθεσία τους. 

Να γίνει, με λίγα λόγια, μια καμπάνια προς τους πολίτες της Πάτρας για την ανάγκη υιοθεσίας των αδέσποτων, έτσι ώστε όσοι ενδιαφέρονται πραγματικά να αποκτήσουν δίπλα τους ένα πιστό φίλο να μην αγοράζουν, αλλά να υιοθετούν. Όμως για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να πρώτα να φτιαχτεί μια ολοκληρωμένη δημοτική δομή για τα αδέσποτα ζώα.

Δράσεις εκπαιδευτικές με τέτοια κατεύθυνση καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση έχουν ξεκινήσει πάντως να γίνονται στο Εκπαιδευτικό Πάρκο του Δήμου Πατρέων, στην Πλαζ, από όπου τα τελευταία χρόνια έχουν περάσει εκατοντάδες μαθητές από τα σχολεία της Πάτρας. 


300 εμβολιασμοί - στειρώσεις από τους ανάδοχους κτηνιάτρους

Για την ώρα ο δήμος προχώρησε πριν από μερικές μέρες στην υπογραφή νέας σύμβασης με ανάδοχο κτηνίατρο, διάρκεια πέντε με έξι μηνών, αξίας 55.000 ευρώ. Ο ανάδοχος θα συνεχίσει τους εμβολιασμούς και τις στειρώσεις των αδέσποτων σκυλιών για τους επόμενους μήνες. Μέχρι στιγμής οι κτηνίατροι που έχουν συνεργαστεί με τον Δήμο έχουν φτάσει τους 300 εμβολιασμούς - στειρώσεις. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των αδέσποτων ζώων στην επικράτεια του δήμου της Πάτρας, παραμένει απροσδιόριστος και δεν υπάρχουν σχετικά στοιχεία. Κάτι που δείχνει ότι το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων συνεχίζεται, αλλά και ότι δεν υπάρχουν αντίστοιχες υπηρεσίες για να προχωρήσουν σε μία καταμέτρηση, μετά το κλείσιμο της Μέριμνας. 

Θέματα που θα μπορούν να προσδιοριστούν όταν το Δημοτική Κτηνιατρείο ξεκινήσει τη λειτουργία του.