Οι αίθουσες του περιφερειακού συμβουλίου του Βενέτο στην Βενετία πλημμύρισαν για πρώτη φορά στην ιστορία, το βράδυ της Τρίτης, μετά την κατάρριψη τροπολογίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι πλημμύρες στην γραφική ιταλική πόλη έχουν προκαλέσει εκτός από τις ανεπανόρθωτες ζημιές και συζητήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, στο μέλλον της πόλης.

Πλημμύρισε η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου

Σε ανάρτηση στο Facebook, ο Αντρέα Τζανόνι, αντιπρόεδρος της Περιβαλλοντικής Επιτροπής του περιφερειακού συμβουλίου, εξήγησε τι ακριβώς συνέβη το βράδυ της Τρίτης. Όπως έγραψε: «Η αίθουσα πλημμύρισε δύο λεπτά αφότου η πλειοψηφία των κομμάτων καταψήφισε τις τροπολογίες μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής« έγραψε αναφερόμενος σε δύο ιταλικά δεξιά και κεντροδεξιά κόμματα.

Ο Τζανόνι κατηγόρησε τον περιφερειακό πρόεδρο Λούκα Τζάια για την παρουσίαση του προϋπολογισμού του 2020, χωρίς καμία «συγκεκριμένη δράση για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής». Επίσης, κατηγόρησε την υψηλή παλίρροια της Βενετίας, που έχει κορυφωθεί το τελευταίο διάστημα και έχει προκαλέσει τουλάχιστον έναν θάνατο. «Εάν οι ψηφοφόροι του Βενέτο συνεχίσουν να εθελοτυφλούν, το κόμμα του Τζάια θα μας οδηγήσει κάτω από την στάθμη της θάλασσας».

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουνιάνο, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η πλημμύρες «γονάτισαν» την Βενετία, περιγράφοντας τις συνθήκες ως «εικόνες αποκάλυψης» και προσθέτοντας πως τα υψηλά επίπεδα νερού – τα υψηλότερα τα τελευταία 50 χρόνια – θα αφήσουν ένα «μόνιμο σημάδι».