Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Σία Αναγνωστοπούλου βρέθηκε καλεσμένη στο κεντρικό δελτίο του Κontra Channel με το Γιώργο Μελιγγώνη. Μίλησε για τα επεισόδια που συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ καθώς και τις τροποποιήσεις στον Νέο Ποινικό Κώδικα. Αναλυτικά οι θέσεις της:

Για τα επεισόδια που συνέβησαν στην ΑΣΟΕΕ: 

Είναι ωραία εικόνα για την ελληνική κοινωνία, οι νέοι και οι νέες να πηγαίνουν στο Πανεπιστήμιό τους για να κάνουν συνέλευση και βρίσκονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ; Μετά από 40 χρόνια από την πτώση της δικτατορίας; Εμείς σε αυτό επιμένουμε. Θέλουμε κλειστά τα πανεπιστήμια με λουκέτο που να απαγορεύει στους φοιτητές να μπουν; Έχει δημιουργηθεί μία εικόνα-και αυτή είναι εκ του πονηρού- ότι τα πανεπιστήμια είναι άντρα ανομίας κάτι που είναι άκρως προσβλητικό για τα πανεπιστήμια. Είναι ντροπή πραγματικά, να υπονομεύει μία κυβέρνηση τα δικά της πανεπιστήμια και να λέει ότι πρόκειται για γιάφκες. Πόσος σημαντικός κόσμος έχει βγει από αυτά τα πανεπιστήμια;

Πόσο σημαντική έρευνα παράγεται σε αυτά; Όταν όμως η δεξιά προτάσσει το θέμα της ανομίας σε δημόσιους χώρους, όπως είναι το πανεπιστήμιο ή προτάσσει το επιχείρημα ότι η αριστερά περιθάλπει ή προστατεύει ή τουλάχιστον δεν είναι καθαρή απέναντι στην ανομία, κάτι άλλο συμβαίνει. Και εδώ η ελληνική κοινωνία πρέπει να είναι σε εγρήγορση. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει, ότι με όλα αυτά αντί να προσφέρουμε στους πολίτες μεγαλύτερη ασφάλεια, τους μεγαλώνουμε την ανασφάλεια. Παραδείγματος χάρη, όταν η αστυνομία μπαίνει σε ένα μπαρ και βάζει γονατιστό ένα νέο παιδί με τα χέρια στο κεφάλι, σε ποιον δημιουργεί ασφάλεια? Η αστυνομία όταν λειτουργεί ως εργαλείο νόμου και τάξης με την έννοια του αυταρχισμού, από εργαλείο ασφάλειας γίνεται εργαλείο ανασφάλειας. 

Εμείς και όλη η κοινωνία είμαστε υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων. Οι φοιτητές άνοιξαν το πανεπιστήμιό τους που το βρήκαν κλειστό. Θα τους θεωρήσουμε, όπως κάνει τώρα το Υπουργείο Παιδείας, μπαχαλάκηδες και παραβάτες οι οποίοι χρειάζονται συνέχεια αστυνομία; Το υπουργείο Παιδείας και γενικώς αυτή η κυβέρνηση δεν θέλει δημόσιους χώρους ανοιχτούς και ελευθέρους. Γιατί οι δημόσιοι χώροι ασκούν έλεγχο. 

Αυτά που είδαμε από το υπουργείο Παιδείας μέχρι σήμερα, δεν ευαγγελίζονται τίποτα το καλό. Κατάργησε, χωρίς καν να λειτουργήσουν τμήματα και σχολές. Τη Νομική Πατρών , πριν καν λειτουργήσει την κατάργησε. Από πότε μία κυβέρνηση, σπάει το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων; Σεβόμαστε τα πανεπιστήμια και τη νομιμότητα; Γιατί δεν μπορούμε να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Για να δημιουργηθούν τα νέα τμήματα και οι σχολές είχαν αποφασίσει οι Σύγκλητοι. Εδώ δεν τους ενδιαφέρουν οι αποφάσεις της Συγκλήτου. Μόνο όταν αποφασίζει η Σύγκλητος να κλείσει ένα πανεπιστήμιο, όπως έγινε στην ΑΣΟΕΕ τους ενδιαφέρει. Το υπουργείο τότε, επί δικής μας διακυβέρνησης με τον κ. Γαβρόγλου, είχε δώσει και χρηματοδότηση και ερευνητικό προσωπικό για να λειτουργήσουν αυτά τα τμήματα. Είναι αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του πανεπιστημίου. Κανένας σεβασμός σε όλα αυτά. Έρχεται τώρα η Υπουργός Παιδείας και τα κλείνει. Γιατί δεν τα θέλει. Γιατί όμως δεν τα θέλει? Γιατί θέλει να πηγαίνουν τα παιδιά στα κολλέγια. Μειώνει τον αριθμό των εισακτέων, τον συρρικνώνει σε τέτοιο βαθμό που να είναι αδύνατον πια τα νέα παιδιά να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, για να κατευθυνθούν στα κολλέγια. Και αναγνωρίζονται τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολλεγίων ισότιμα με αυτά των δημόσιων πανεπιστημίων. Δηλαδή υποβιβάζει τα πανεπιστήμιά μας σε κολλέγια

Βεβαίως λοιπόν είμαστε κατά της παραβατικότητας και της ανομίας. Να γίνονται σεβαστές οι αποφάσεις των Συγκλήτων των πανεπιστημίων; Βεβαίως. Εφ’ όλης της ύλης όμως. Σε όλα τα επίπεδα. Ξέρετε τι σημαίνει για ένα πανεπιστήμιο να κλείνει μία σχολή του; Τι σημαίνει για την ανάπτυξή του, για την εξωστρέφεια του, για όλα αυτά που διατείνεται αυτή η κυβέρνηση ότι τα θέλει. Εκεί δεν μας ενδιαφέρει η απόφαση της Συγκλήτου. Υπάρχει όμως κακό στο ότι οι φοιτητές άνοιξαν την πόρτα του πανεπιστημίου τους  και μπήκαν μέσα. Ας κρίνει η κοινωνία. Αντί να διευκολύνουμε τα παιδιά μας να σπουδάσουν στα πανεπιστήμιά μας, τους κλείνουμε το δρόμο. Και τι λέμε για πρόφαση σε αυτό; Ότι είναι άντρα ανομίας τα πανεπιστήμιά μας. 

Για τις τροποποιήσεις στον Νέο Ποινικό Κώδικα: 

Μία από τα σημαντικές τροποποιήσεις ήταν το να υπάρξει φροντίδα και προστασία για τους τραπεζίτες που έδωσαν τα «αέρα» δάνεια. Και στα κόμματα –ΝΔ και ΠΑΣΟΚ- αλλά βέβαια και στους μιντιάρχες. Τροποποίηση απολύτως χαριστική στους τραπεζίτες. Δεν μπορεί τώρα ο εισαγγελέας αυτεπάγγελτα να διώξει έναν τραπεζίτη γιατί έβλαψε το δημόσιο συμφέρον, πρέπει να γίνει έγκληση από την ίδια την τράπεζα, από τους ίδιους τους τραπεζίτες. Επίσης  πέρασε διάταξη βάση της οποίας όσων έχουν δημευτεί η περιουσία τους, επειδή κατηγορούνται για ξέπλυμα χρήματος, για offshore κλπ., ότι αν μέσα σε 18 μήνες δεν εκδικαστεί η υπόθεσή τους τα παίρνουν πίσω. Σήμερα οι Financial Times είχαν ένα αποκαλυπτικό άρθρο. Γράφουν ότι ο Μητσοτάκης –ακριβώς γι αυτές τις διατάξεις που πέρασαν χθες στη Βουλή- καθιστά την Ελλάδα χώρα ξεπλύματος μαύρου χρήματος και προστασίας όσων έχουν offshore. Αυτό δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, το λένε οι Financial Times. Συμπληρώνει μάλιστα το άρθρο, ότι σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ που σε αυτό ήταν πολύ αυστηρή, η κυβέρνηση Μητσοτάκη κινείται σε άλλη γραμμή που θα κάνει κακό στη χώρα. Αυτά λοιπόν είναι θέματα που η ελληνική κοινωνία πρέπει να ακούσει και να τα καταλάβει. 

Για  συνάντηση Μητσοτάκη-Ζάεφ: 

Καταρχάς, χαίρομαι που ο κ Μητσοτάκης συναντά τον κ. Ζάεφ, που είναι πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας. Όχι των Σκοπίων . Κέρδισε τις εκλογές με κάποια στελέχη του να λένε ότι δεν θα την πούμε ποτέ Βόρεια Μακεδονία εμείς, εντούτοις τώρα συναντάει τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Για να δούμε πόση υποκρισία και χειραγώγηση χρειάστηκε για αυτό, μιας κοινωνίας προς μία άλλη κατεύθυνση. Επειδή ακριβώς η ΝΔ ήταν εγκλωβισμένη από κάποια ακροδεξιά στοιχεία του κόμματός της, στη ρητορική και στο φόβο για το τί θα πουν αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία, έμεινε άπραγη. Η κυβέρνησή μας είχε ένα πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Βόρεια Μακεδονία και είχαμε δουλέψει πολύ για να κάνουμε συμμαχίες και να φαίνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος της χώρας μας στην περιοχή και ότι μας συμφέρει η ευρωπαϊκή γειτονιά στα Βαλκάνια.

Τώρα είδαμε μία κυβέρνηση η οποία παραπαίει. Στην αρχή ήταν με τη γραμμή της Γερμανίας για ομαδοποίηση των δύο χωρών, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας.  Εμείς είχαμε πει να ξεχωρίσουν οι δύο χώρες-όπως λέει και η συνθήκη της Λισσαβόνας, η κάθε χώρα ανάλογα με την αξία της και τα βήματα που έχει κάνει- άρα η Βόρεια Μακεδονία με τα βήματα που έχει κάνει και βεβαίως και η Αλβανία αν κάνει τα αντίστοιχα απαραίτητα βήματα. Εκεί η ΝΔ εγκλωβίστηκε. Με την δική μας πολιτική στην Γαλλία, και στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη  ήξεραν πάρα πολύ καλά ποιος έχει τον πρώτο λόγο σε αυτή την περιοχή και ποιος επιμένει και συσπειρώνει δυνάμεις. Ευτυχώς που γίνεται τώρα αυτή η συνάντηση και φαίνεται ότι η Ελλάδα προσπαθεί να πάει μπροστά σε σχέση με αυτή την υπόθεση. 

Για την κατάθεση Φρουζή και την υπόθεση Novartis:

Δυστυχώς και η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ κρύβονται πίσω από τον κ. Φρουζή και τον βάζουν μπροστά για να αποδείξουν ότι είναι σκευωρία το κατά γενική ομολογία σκάνδαλο Novartis. Ο κ. Φρουζής είναι κατηγορούμενος για κακουργήματα από το Φεβρουάριο του 2018. Μπορεί να πει ότι θέλει ο ίδιος, για να δικαιολογήσει τον εαυτό του. Είναι σε θέση αμυνόμενου. Το θέμα είναι, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ τι κάνουν; Ο κ. Φρουζής είπε σήμερα ότι δεν πιέστηκε από την κ. Τουλουπάκη να δώσει πολιτικά πρόσωπα. Προχτές άλλα ακούγαμε.

Εμείς ψηφίζαμε επί Σαμαρά για να μην περικοπεί η φαρμακευτική δαπάνη. Δεν ψηφίζαμε για να έχει ο κάθε κ. Φρουζής προνομιακές σχέσεις με την κάθε κυβέρνηση και να κερδίζει αυτός εις βάρος άλλων φαρμακοβιομηχανιών. Είναι προς λύπη σε αυτή τη χώρα να έχουμε ένα σκάνδαλο και ενώ όλο το πολιτικό σύστημα θα έπρεπε να συνηγορεί υπέρ της διαλεύκανσης αυτού του σκανδάλου, να έχουμε δύο κόμματα και κυρίως το κυβερνητικό να προσπαθεί να στήσει μία σκευωρία γιατί ο κ. Σαμαράς και κάποια στελέχη της ΝΔ, φοβούνται μην βρεθούν σε δύσκολη θέση. Ας αφήσουμε επιτέλους τη δικαιοσύνη να μιλήσει. Και κάτι τελευταίο, εμείς στη συνταγματική αναθεώρηση ζητήσαμε την προσθήκη ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86, το περίφημο άρθρο περί ευθύνης υπουργών, για να μην παραγραφούν τα εγκλήματα που έχουν γίνει επ΄ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων και όχι κατά την άσκηση.

Τι θέλει η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ; Από εδώ  και πέρα να μην παραγράφονται. Ότι έγινε έγινε, δηλαδή, να τα αφήσουμε στο σκοτάδι να γλιτώσουμε και τη Novartis και βλέπουμε. Θέλω να τονίσω ένα πράγμα: η κοινωνία υπέφερε από την κρίση και η κρίση έχει αιτίες, δεν έγινε στον αέρα. Εάν δε μιλήσουμε για αυτές τις αιτίες, εάν αυτή η κοινωνία δεν αισθανθεί σε ένα βαθμό ότι δικαιώνεται, ότι καταλαβαίνει τί της συνέβη και γιατί, η ΝΔ θα επαναλαμβάνει τα ίδια όπως γίνεται με τους τραπεζίτες και διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες που τους χαρίζει τώρα τα πάντα. 


Σια Αναγνωστοπούλου βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στο Kontra news