Δεν «βλέπει» τάση υπερπλεονάσματος, που να επιτρέπει την καταβολή έκτακτου μερίσματος στα επίπεδα των 300 εκατ. Ευρώ, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή. 

«Καταγράφουμε μια σταθεροποίηση της υστέρησης του φετινού δημοσιονομικού αποτελέσματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος για τη μη επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου έχει μειωθεί», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΓΠΚ στην Έκθεση του για το Γ’ τρίμηνο του 2019, ενώ κατά τους υπολογισμούς του το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα είναι περίπου 1,9 δισ. ευρώ χαμηλότερο από το περσινό 9μηνο, όπως αναφέρει το iefimerida.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πραγματικότητα το ΓΠΚ συμμερίζεται τις συγκρατημένες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, όπως αυτές αποτυπώνονται στο Προσχέδιο κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι διαφαινόμενος φετινός δημοσιονομικός χώρος θα είναι περίπου 300 εκατ. Ευρώ. Αν επιβεβαιωθούν αυτοί οι υπολογισμοί, τότε τα περιθώρια μερίσματος στενεύουν, καθώς θα πρέπει να μείνει στην άκρη και ένα «μαξιλάρι» τουλάχιστον 100 εκατ. Ευρώ για έκτακτες δαπάνες.