Η Φώφη Γεννηματά από το βήμα της Βουλής αναφέρθηκε στο ζήτημα της ανομίας στα πανεπιστήμια, στο άσυλο, αλλά και στην ένταση που δημιουργήθηκε στην ΑΣΟΕΕ.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι ανοιχτά και πως το ΚΙΝΑΛ τα θέλει χώρους ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ακαδημαϊκής προόδου ασφαλή για τους φοιτητές και για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα.
«Είμαστε απέναντι στα φαινόμενα βίας και ανομίας που ταλανίζουν την ανώτατη εκπαίδευση και στερούν από τη νέα γενιά της πατρίδας μας και ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους τη δυνατότητα στην ποιοτική εκπαίδευση. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον πόλεμο με τις μολότοφ που στο παρελθόν στοίχισε αθώες ανθρώπινες ζωές.
Πρέπει να γίνει επιτέλους αποδεκτό από όλους μας γι’ αυτό και επέμεινα τόσο πολύ το καλοκαίρι να ψηφίσουμε έναν νόμο όλοι μαζί έναν νόμο που θα προστατεύει αποτελεσματικά το πανεπιστήμιο όταν υπάρχουν παράνομες.»

Η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι ορθώς παρενέβη η αστυνομία την Κυριακή για το οπλοστάσιο στην ΑΣΟΕΕ αλλά ταυτόχρονα χαρακτήρισε αδικαιολόγητη την βία που έδειξαν τα ΜΑΤ την Δευτέρα στην ΑΣΟΕΕ την οποία όπως είπε ότι με τη διάταξη του ΚΙΝΑΛ για το άσυλο θα είχε αποφευχθεί.

Οι θέσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε κλειστά πανεπιστήμια

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν να μας πείσουν ότι είμαστε διαρκώς εγκλωβισμένοι σε ένα δίλημμα μας λένε ότι είτε θα δεχτούμε την ανομία και θα παραδώσουμε τα πανεπιστήμια στην τυφλή βία ή θα επιστρέψουμε στις παλιές δεξιές συνταγές του αυταρχισμού που φέρνει ως κύρια επιδίωξη της η ΝΔ. Εμείς λέμε όχι και στις δύο επιλογές γιατί και οι δύο οδηγούν σε κλειστά πανεπιστήμια, σε καταλήψεις των μπαχαλάκηδων αλλά και σε επικίνδυνες συγκρούσεις χωρίς όρια στο εσωτερικό τους.
Χρειάζεται ευθύνη ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση ενόψει και του εορτασμού του πολυτεχνείου, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμαυρώσει τον αγώνα των φοιτητών για δημοκρατία και για ελευθερία.»