Χτύπημα στο παρεμπόριο στη Θεσσαλονίκη επιχειρεί να επιφέρει η διοίκηση του Κωνσταντίνου Ζέρβα τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της, σε συνεργασία της δημοτικής αστυνομίας με την ΕΛΑΣ και το Λιμενικό Σώμα.

Το παρεμοπόριο σε παραλιακή και λαϊκές στη Θεσσαλονίκη

Ήδη χθες ανακοινώθηκε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα 28.600 ευρώ σε ελέγχους για παρεμπόριο σε διάφορες περιοχές της χώρας. Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία του δήμου Θεσσαλονίκης, οι έλεγχοι, κατά τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, οδήγησαν στην κατάσχεση και καταστροφή 15 τόνων προϊόντων "μαϊμού" από τις λαϊκές αγορές και το παραλιακό μέτωπο της πόλης.
«Ό,τι ήξεραν οι παραβάτες να το ξεχάσουν», είπε χαρακτηριστικά ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θεσσαλονίκης, υπεύθυνος για τη δημοτική αστυνομία, Δημήτρης Δαγκλής, στέλνοντας το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο δημαρχιακό μέγαρο αναφορικά με τις ενέργειες για την πάταξη του παράνομου υπαίθριου εμπορίου.

Ψηλά στην ατζέντα του δήμου Θεσσαλονίκης το παρεμπόριο

«Το παρεμπόριο είναι ψηλά στην ατζέντα της διοίκησης. Αποτελεί μεγάλη πληγή για την αγορά της Θεσσαλονίκης. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, σε συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και το λιμενικό, αλλά θέλουμε δίπλα μας και τους πολίτες. Να μην τα αγοράζουν διότι τα προϊόντα αυτά θεωρούνται επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα στοιχεία της δημοτικής αστυνομίας Θεσσαλονίκης

Με βάση τα στοιχεία της δημοτικής αστυνομίας, για το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, συγκροτήθηκαν 28 μεικτά κλιμάκια ελέγχου, υπό την εποπτεία του Συντονιστικού Κέντρου Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου, κατά τη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν 129 έλεγχοι, 18 κατασχέσεις - καταστροφές προϊόντων παρεμπορίου, ενώ επιβλήθηκαν, συνολικά, 38 διοικητικά πρόστιμα στους παραβάτες.
Σύμφωνα με τον κ. Δαγκλή, τα κλιμάκια βρίσκονται σε όλη την πόλη, σχεδόν, σε καθημερινή βάση, ακόμη και τις Κυριακές, πραγματοποιώντας τόσο τακτικούς όσο και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καθώς επιδίωξη είναι πέρα από τα "σεντόνια" να χτυπηθεί το παρεμπόριο και στην "πηγή" του.

«Προεκλογικά, η παράταξή μου είχε κάνει μια δράση κατά του παρεμπορίου, που φέρει πολλά δεινά στην οικονομία, στην ανάπτυξη, την απασχόληση. Τώρα ως διοίκηση το κάνουμε πράξη και εντατικές προσπάθειες. Το τελευταίο διάστημα έχουμε κατασχέσει περίπου 15 τόνους. Θα συνεχίσουμε» είπε, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος παρακολούθησε τους τρόπους με τους οποίους καταστρέφονται τα προϊόντα "μαϊμού" αμέσως μετά την κατάσχεση.

Δημοτικοί αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, κατέστρεψαν, με ειδικό σπρέι και σφυριά, προϊόντα (από γυαλιά ηλίου, παπούτσια, τσάντες, ρολόγια έως ανθοδέσμες και κόλλες υγρής μορφής), που κατασχέθηκαν, το τριήμερο από 9 έως 11 Νοεμβρίου, από το παραλιακό μέτωπο.

508 έλεγχοι για το κάπνισμα στη Θεσσαλονίκη

Εντατικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος του δήμου Θεσσαλονίκης, επίσης το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, για την τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας. Είναι χαρακτηριστικό πως διενεργήθηκαν 508 έλεγχοι από αυτοτελή κλιμάκια δημοτικών αστυνομικών και βεβαιώθηκαν 79 παραβάσεις, ενώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2018 οι έλεγχοι ήταν μηδενικοί. «Ο σχεδιασμός της δημοτικής αστυνομίας με εισαγγελική εντολή άλλαξε και οι έλεγχοι για τον αντικαπνιστικό νόμο βρέθηκαν στην κορυφή. Η καινούργια διοίκηση του δήμου ανέβασε ακόμη περισσότερο το θέμα και τώρα έχουμε, πρωί - απόγευμα, αντικαπνιστικά κλιμάκια» είπε ο προϊστάμενος διεύθυνσης της δημοτικής αστυνομίας, Πέτρος Παπαφίλης.

Πάνω από μισό εκατ. κλήσεις σε οδηγούς από το 2015

Στο μεταξύ, ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο οι κλήσεις στους οδηγούς των Ι.Χ. αυτοκινήτων για παραβάσεις στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από το 2015, έτος κατά το οποίο επανασυστήθηκε η δημοτική αστυνομία στον δήμο Θεσσαλονίκης.

«Με τόσες κλήσεις θα έπρεπε, ιδιαίτερα στο κέντρο της πόλης, να μην κουνιέται κουνούπι. Περνάμε όμως και γράφουμε ξανά και ξανά τα ίδια αυτοκίνητα. Τους δίνουμε στο χέρι την κλήση, φεύγουν και επιστρέφουν εκ νέου για να ξαναπαρκάρουν παράνομα. Η νοοτροπία δεν αλλάζει» τόνισε ο κ. Παπαφίλης.
Όσον αφορά το δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου, υπό τις εντολές της νέας διοίκησης, βεβαιώθηκαν συνολικά 43.380 τροχονομικές παραβάσεις. Επιπλέον, αφαιρέθηκαν 527 πινακίδες για παρκάρισμα σε ράμπες αναπήρων ή θέσεις που προορίζονται για άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ συγκροτήθηκαν πέντε μικτά κλιμάκια με την τροχαία Θεσσαλονίκης.
Αύξηση παρουσίασαν, επίσης, οι έλεγχοι για την παράνομη ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και οι επισκέψεις κατ' οίκον για θεωρήσεις γνησίου της υπογραφής για δημότες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας και αδυνατούν να μετακινηθούν.