Η φτώχεια είναι εδώ και οι άνθρωποι του Φωτεινού Αστεριού το γνωρίζουν αρκετά καλά αυτό, αντικρίζοντας καθημερινά την πείνα και την εξαθλίωση που αντιμετωπίζουν οικογένειες της Πάτρας. 

Το περιστατικό που συνέβη σε οικογένεια μέλος του συλλόγου είναι χαρακτηριστικό και οι άνθρωποι του Φωτεινού Αστεριού θέλησαν να το αναρτήσουν στην σελίδα τους στο facebook, ώστε να δείξουν ότι ουσιαστικά δεν έχει τίποτα αλλάξει σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση και ότι δεκάδες παιδιά περνούν δύσκολα αφού οι γονείς τους δεν μπορούν να τους προσφέρουν ούτε καν τα στοιχειώδη. 

"Δε θέλω άλλα μακαρόνια μαμά, σε παρακαλώ δώσε μου λίγο κρέας. Αυτά είναι τα λόγια ενός μικρού κοριτσιού στη μαμά της η οποία ήρθε σε εμάς με κλάματα λόγω της τραγικής τους κατάστασης".

Το post που ανέβασαν τα μέλη του συλλόγου είναι ξεκάθαρο, αναλύσεις δεν χρειάζονται. Πρόκειται για μία οικογένεια με δύο άνεργους γονείς και ένα μικρό παιδάκι που πάει στο νήπιο. Το κοριτσάκι έχει να φάει αρκετές ημέρες κρέας. Η οικογένεια παρόλο που ο πατέρας είναι πατρινής καταγωγής, εγκαταστάθηκε πριν από λίγο καιρό στην Πάτρα. Ελπίδα τους ότι κάποιος από τους δύο θα κατάφερνε να βρει δουλειά.

Η κοινωνική λειτουργός του Φωτεινού Αστεριού Πολυτίμη Περδίκη, γνωρίζει την οικογένεια αυτή και έχει δει το δράμα που αντιμετωπίζει από κοντά. "Ο πατέρας προσπαθεί να βρει δουλειά, αλλά αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Η μητέρα βρίσκεται σε απόγνωση και όταν άκουσε την κόρη της να της λέει τα παραπάνω λόγια, δεν άντεξε, λύγισε και ήρθε κλαίγοντας σε μας" τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr.

Σύμφωνα με την κ. Περδίκη είναι από τις νέες οικογένειες που έχουν χτυπήσει την πόρτα του συλλόγου. Σε μία περίοδο που υποτίθεται με βάση τους αριθμούς και τα όσα ακούμε καθημερινά στα κανάλια, η χώρα ετοιμάζεται να βγει από την κρίση. "Έχουμε αρκετές οικογένειες που έχουν έρθει τους τελευταίους μήνες σε μας για να ζητήσουν βοήθεια. Όλες οι οικογένειες αυτές έχουν από ένα, δύο ή και περισσότερα παιδιά. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε με κάθε τρόπο, ενώ βρισκόμαστε σε συνεργασία με φορείς και σχολεία".


Συνεδρίες, ομάδες και φροντιστήρια

Από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς το Φωτεινό Αστέρι έχει λάβει τουλάχιστον πάνω από τρεις κλήσεις από νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία, αλλά και συλλόγους γονέων που απευθύνονται στο σύλλογο για να βοηθήσει παιδιά που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα στα σπίτια τους με τις οικογένειες τους.

Στην Πάτρα, αλλά και στην Κάτω Αχαϊα. Οι σχολικές κοινότητες γνωρίζουν, ενώ τα παιδιά από αυτές τις οικογένειες ζουν αυτές τις καταστάσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη ψυχούλα τους.

Στο Φωτεινό Αστέρι, πέρα από την προσπάθεια που γίνεται για την συγκέντρωση τροφίμων και ειδών υγιεινής, έχουν προχωρήσει και στο κομμάτι της ψυχολογικής στήριξης αυτών των οικογενειών. 

"Τόσο εγώ, όσο και η ψυχολόγος του Φωτεινού Αστεριού κάνουμε ομάδες και συνεδρίες με τους γονείς, αλλά και με τα παιδιά των οικογενειών για να τους δώσουμε και μία ηθική στήριξη σε αυτό που αντιμετωπίζουν. Η ψυχολογία των ανθρώπων αυτών δεν είναι στην καλύτερη κατάσταση και χρειάζονται βοήθεια και σε αυτόν τον τομέα". 

Εξάλλου, μια ακόμα δράση του συλλόγου που έχει ξεκινήσει να υλοποιεί, είναι αυτή των φροντιστηρίων. Ο σύλλογος αναζητά εθελοντές εκπαιδευτικούς και δασκάλους για να παραδίδουν μαθήματα στα παιδιά των οικογενειών αυτών, καλύπτοντας έτσι και το όποιο κενό τους δημιουργείται και στον μαθησιακό τομέα εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν. 

Όσοι εθελοντές θέλουν να βοηθήσουν με κάποιο τρόπο την προσπάθεια αυτή που κάνει το Φωτεινό Αστέρι μπορεί να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6981044800 -2611122497.