Μέσα στις αρχές του 2020 αναμένεται να ολοκληρωθεί η μελέτη για το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην Μαιζώνος, με την δημοτική αρχή να θέλει να προχωρήσει στην συντήρηση και στην ανακαίνιση ενός σημαντικού ακινήτου της δημοτικής περιουσίας. 

Το κτίριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης ως γνωστόν δεν είναι σε καλή κατάσταση. Υπάρχει υγρασία που αποτελεί έναν κίνδυνο για τα βιβλία και τα αρχεία που φυλάσσονται στον χώρο, αλλά και φθορές που έχουν να κάνουν με το πέρασμα του χρόνου.

Η δημοτική αρχή, βέβαια, είχε προχωρήσει σε ορισμένες εργασίες, κυρίως στη μόνωση της στέγης του κτιρίου για να σταματήσει η υγρασία όμως για να γίνει μια ουσιαστική δουλειά και να μπορέσει να διαφυλάξει αυτό το ακίνητο, θα πρέπει να προχωρήσει το έργο την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Η μελέτη, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε προχωρημένο στάδιο και όταν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2020, το έργο θα είναι ώριμο για να διεκδικήσει πηγή χρηματοδότησης. 

Βασικό κομμάτι του έργου που είναι να γίνει και της μελέτης που έχει προχωρήσει είναι η ανάπτυξη του παιδικού τμήματος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε όλο το ισόγειο του κτιρίου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τις κατάλληλες ηλικιακές ζώνες για την εξυπηρέτηση όλων των παιδιών και των μικρών μαθητών. Μέχρι ώρας η παιδική και εφηβική βιβλιοθήκη στοιβάζεται σε μία μικρή αίθουσα στον ισόγειο του κτιρίου.

Η μελέτη προβλέπει έτσι την επέκταση της και ταυτόχρονα την απομάκρυνση της Δημοτικής Πινακοθήκης που αναμένεται να μετακομίσει σε χώρο του Δημοτικού Μεγάρου ή στις αίθουσες που στεγάζονται αυτή τη στιγμή κάποιες δημοτικές υπηρεσίες και οι οποίες με την σειρά τους θα μεταεγκατασταθούν στο κτίριο του Παλαιού Αρσάκειου στην Μαιζώνος, ένα έργο που ως γνωστόν βρίσκεται σε εξέλιξη. 


Έχει ξεκινήσει η ψηφιοποίηση του αρχειακού υλικού

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το έργο της ψηφιοποίησης ενός μεγάλου μέρος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, ένα έργο που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, ήδη υλοποιείται και προχωρά.

Συγκεκριμένα ψηφιοποιούνται σημαντικά και σπάνια αρχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης η οποία περιλαμβάνει στο συνολικό υλικό της πάνω από 200.000 τόμους. Η ψηφιοποίηση αφορά πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφικό αρχείο, συλλογές βιβλίων και σπάνιων χειρόγραφων, έντυπες κάρτες, δελτία  και καταλόγους ακόμα και τα πρακτικά παλιότερων δημοτικών συμβουλίων.

Σκοπός του έργου αυτού είναι να υπάρξει πλήρης αξιολόγηση της αρτιότητας και της ιστορικής, της πολιτικής, της κοινωνικής και πολιτιστικής αξίας του υλικού, με την ψηφιοποίηση να συνοδεύεται από την ανάλογη τεκμηρίωση και να υπάρξει ένα βάθος σε όλα αυτά τα συγγράμματα, διατεθειμένο για τις γενιές που έρχονται.