"Μπλόκο" στις αυξήσεις στις τιμές σε πολλά φάρμακα ετοιμάζεται να βάλει η κυβέρνηση, τις οποίες είχε περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, το υπουργείο Υγείας με τροπολογία στο νομοσχέδιο που έχει ήδη καταθέσει, ορίζει πως για να λάβουν τιμή τα φάρμακα θα υπολογίζεται ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δύο χαμηλότερων τιμών κρατών – μελών της ευρωζώνης που είχε νομοθετηθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Μάλιστα Βασίλης Κικίλιας και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν συνάντηση αυτήν την ώρα στο Μαξίμου για το θέμα αυτό, και αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις τόσο γι αυτό όσο και για άλλα θέματα.

Οι αλλαγές σε σχέση με την απόφαση Ξανθού – Πολάκη

Η προηγούμενη ηγεσία Ξανθού – Πολάκη του υπ. Υγείας όριζε πως για όσα φάρμακα οι τιμές τους ήταν κάτω από την χαμηλότερη της Ευρωζώνης θα αυξάνονταν σταδιακά 10% κάθε χρόνο μέχρι να την φτάσουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία μάλιστα του ίδιου του Ανδρέα Ξανθού, από τους 4.845 κωδικούς φαρμάκου που οι πολίτες συμμετέχουν στο κόστος

Η τωρινή τροπολογία προβλέπει πως κατά την ανατιμολόγηση φαρμάκων δεν θα υπάρχουν αυξήσεις.

Όσον αφορά στις μειώσεις όσων φαρμάκων έχουν τιμή μεγαλύτερη του μέσου όρου των δύο χαμηλότερων της Ευρωζώνης, θα μειώνονται κατά 7% επί της τιμής του αμέσως προηγούμενου δελτίου τιμών, σε σχέση με το 10% που όριζε η απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Παραμένει ως τιμή αναφοράς ο μέσος όρος των δυο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης σε σχέση με τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ίσχυε πριν από την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του Υπ. Υγείας, καθώς πρακτικά μετά την απόφασή τους δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία του υπ. Υγείας, για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο θα πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρια κράτη – μέλη της Ευρωζώνης, ενώ οι τιμές των γενόσημων θα διαμορφώνονται στο 65% της τιμής του αντίστοιχου προϊόντος αναφοράς.