Πάντα θελκτική και εντυπωσιακή η Βαράσοβα δεσπόζει ανατολικά του Εύηνου ποταμού στην Αιτωλοακαρνανία.

Λέγεται ότι πήρε το όνομά της από το βασιλιά Βάρα, που ζούσε στην περιοχή. Άλλες εκδοχές λένε ότι το όνομα είναι σλαβικό και σημαίνει «ο τόπος του χαλκού», ή «ο τόπος που τον βαράει ο αέρας». Με ύψος 914 μέτρα (ψηλότερη κορυφή το Σφυρί), πρόκειται για έναν συμπαγή τρίκορφο ορεινό όγκο από ασβεστολιθικά πετρώματα και φαντάζει ακατόρθωτο να δαμαστεί από την ανθρώπινη δύναμη. Όμως, την αρχή έκαναν οι μοναχοί και το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Στο μέρος ασκήτευαν πολλοί μοναχοί την εποχή του Βυζαντίου και το γεγονός προδίδει τα διάσπαρτα ερειπωμένα ασκηταριά, γι’ αυτό και ονομάστηκε «Άγιο Όρος» της Αιτωλίας.

Εκτός αυτού, η Βαράσοβα νικήθηκε ολοκληρωτικά από τον άνθρωπο χάρη στην ιδιομορφία της. Λόγω του ότι το βουνό ανεβαίνει κάθετα από το επίπεδο της θάλασσας μέχρι τα 900 μέτρα, αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς της αναρρίχησης. Η Βαράσοβα θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα αναρριχητικά βουνά της Ελλάδας αφού το μέρος μπορεί να ικανοποιήσει και τους πλέον απαιτητικούς αναρριχητές.

Είτε περνάτε από την εθνική οδό στο ύψος τη Παλιοβούνας, είτε επισκεφτείτε τον Γαλατά, είτε πάτε για μπανάκι στο Κρυονέρι, η Βαράσοβα από όποια πλευρά κι αν την αντικρίσεις είναι εντυπωσιακή και δένει αρμονικά με το τοπίο.


Varasova - Krioneri. Greece