Το δρόμο του παίρνει το έργο της συντήρησης και της ανασκευής των σκαλιών της Πάτρας, με στόχο να μετατραπούν σε χώρο πολιτιστικών δρώμενων και σημείο συνάντησης διαφόρων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ομάδων, εξυπηρετώντας ταυτόχρονα την καλύτερη σύνδεση της Κάτω Πόλης με την Άνω Πόλη, έχοντας έτσι και ένα λειτουργικό ρόλο που θα βελτιώσει και την αισθητική εικόνα της πόλης. 

Είναι γνωστό ότι ένα από τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά του κέντρου της Πάτρας από αρχιτεκτονικής πλευράς είναι οι σκάλες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία της, σκάλες που αποτελούν σημεία συνάντησης και στέκια για τους νέους της πόλης και που όμως βρίσκονται εδώ και χρόνια σε κακή κατάσταση.

Το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δυτική Ελλάδα 2014 -2020 και συγκεκριμένα αυτό της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου, μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη συντήρηση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας, σώζοντάς τα από τη φθορά.

Η ένταξη της πράξης στο πρόγραμμα αυτό υπογράφτηκε προ ημερών από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ενώ στρατηγικός διαχειριστής του έργου θα είναι και πάλι ο Δήμος Πατρέων.

Οι σκάλες που θα κατασκευαστούν θα είναι αυτές της Αγίου Νικολάου, της Γεροκωστοπούλου, της Πατρέως και της Τριών Ναυάρχων, με σκοπό να παραδοθούν πιο λειτουργικές και ασφαλείς στους δημότες της Πάτρας.

Το έργο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ένταξη της πράξης θα κρατήσει δύο χρόνια, ξεκινώντας από το Σεπτέμβριο του 2020 και ολοκληρώνοντας τις εργασίες τον ίδιο μήνα του 2022. 


Οι εργασίες που προβλέπονται να γίνουν

Η δράση προβλέπει τις απαιτούμενες εργασίες ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε σκάλας για τη βελτίωσή τους και την αντιμετώπιση των φθορών τους, το φωτισμό τους, αλλά και τον καθαρισμό των σκαλοπατιών τους με ειδικό μηχάνημα υδροβολής.

Ειδικότερα, στις σκάλες της Τριών Ναυάρχων θα επισκευαστούν τα κιγκλιδώματα και θα βαφτούν τα κάγκελα, ενώ στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου θα γίνει επεξεργασία της επιφάνειας των πέτρινων σκαλοπατιών. 

Στις σκάλες της Πατρέως θα επανακατασκευαστούν οι βάσεις των κουπαστών και των φωτιστικών, θα επιδιορθωθούν οι καθιζήσεις, ενώ στη στοά της Ηφαίστου (κάτω από τις σκάλες) θα καθαριστούν τα πέτρινα δομικά στοιχεία και οι επιφάνειες.

Παρόμοιες εργασίες θα πραγματοποιηθούν και στις σκάλες της Αγίου Νικολάου που αναμένεται να αλλάξουν όψη, χωρίς όμως να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους, καθώς αποτελούν ένα από τα βασικά σημεία αναφοράς του ιστορικού κέντρου της Πάτρας. 

Η συντήρηση των ιστορικών σκαλιών της Πάτρας θα μπορούσε να είχε γίνει το 2006 στον θεσμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όμως τότε η ευκαιρία χάθηκε, αφού δεν υπήρξε ο απαιτούμενος συντονισμός από τους φορείς.