Ξεκίνησαν για τα καλά οι έλεγχοι στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας για το τσιγάρο και το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά, μεικτά κλιμάκια συνοδευόμενα από αστυνομικούς βγήκαν "παγανιά" στην αγορά της Πάτρας και συγκεκριμένα στα καταστήματα εστίασης της πόλης, προχωρώντας σε ελέγχους για την τήρηση των όρων που επιβάλει ο αντικαπνιστικός νόμος. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κλιμάκια διαπίστωσαν ορισμένες παραβάσεις, τόσο από πλευράς πελατών, όσο και καταστηματαρχών, όμως, δεν έπεσαν πρόστιμα, απλώς έγιναν συστάσεις.

Οι έλεγχοι που γίνονται αυτήν την περίοδο έχουν άλλωστε προειδοποιητικό χαρακτήρα. Οι συστάσεις που έγιναν από τα κλιμάκια και τους αστυνομικούς ήταν πάνω από 20. 

Η πλειοψηφία των καταστηματαρχών εστίασης έδειξε για ακόμα μία φορά να συμμορφώνεται με το νόμο, ωστόσο, στις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ των κύκλων των επαγγελματιών του κλάδου, δεν κρύβονται οι φόβοι που έχουν για το πόσο οι έλεγχοι αυτοί θα επηρεάσουν τον τζίρο τους και το ότι η γενικότερη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα κάνει καλό στη δουλειά τους. 

Μάλιστα, αρκετοί θεωρούν ότι για ακόμα μία φορά μέσω των ελέγχων αυτών για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, το κράτος βάζει στο στόχαστρό της την εστίαση, καθώς οι αντίστοιχοι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους που μπορεί να είναι και δημόσιοι, δεν έχουν καν ξεκινήσει.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ και το κυνήγι για τη φοροδιαφυγή συνεχίζεται, με τα κλιμάκια του συγκεκριμένου μηχανισμού να έχουν επισκεφθεί το τελευταίο διάστημα ουκ ολίγες φορές τα μαγαζιά τους, προχωρώντας σε αυστηρά πρόστιμα και σε μία περίπτωση στο προσωρινό κλείσιμο επιχείρησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εστίαση ακόμα περιμένουν από την κυβέρνηση τη μείωση του ΦΠΑ στο 13% σε όλα τους τα είδη. Όσο για τα επιδόματα για τις σόμπες που τους υποσχέθηκε ο κ. Κικίλιας, προκειμένου να τους δελεάσει για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, οι περισσότεροι το αντιμετωπίζουν με χιούμορ. 

"Δεν έχουμε ανάγκη από σόμπες, έτσι και αλλιώς με όλα όσα έχουν επιβληθεί εις βάρος της εστίασης, η γούνα μας έχει καεί εδώ και χρόνια" λέει χαρακτηριστικά ένας επαγγελματίας. Σημειώνουμε ότι τα πρόστιμα για το θέμα του καπνίσματος θα ξεκινήσουν να πέφτουν, σύμφωνα με τις εντολές του υπουργείου Υγείας από τις 18 Νοεμβρίου και μετά